TSMC: ‘Rechtszaak GlobalFoundries van de pot gerukt’

TSMC

GlobalFoundries sleepte chipbakkerij TSMC voor de rechter omwille van vermeende patentschendingen. “Geen poot om op te staan”, klinkt het nu bij TSMC.

GlobalFoundries spande in de VS enkele rechtszaken aan tegen concurrent TSMC. Die zou maar liefst zestien patenten van GlobalFoundries schenden in de productie van het gros van zijn chips. GlobalFoundries claimt dat onder andere microchips van Apple, Nvidia, Qualcomm, Broadcom en Xilinx gefabriceerd worden met technologie die geen eigendom is van TSMC.

In theorie kan de rechtszaak een grote impact hebben op de hardwaremarkt. TSMC is de partner bij uitstek voor chipdesigners die zelf geen fabriek hebben om hun hardware te bakken (op Samsung en Intel na vrijwel iedereen). Moest GlobalFoundries zijn slag thuis halen, komen onder andere de productie en de verkoop van zowel oude als nieuwe iPhones in het gedrang.

‘Nergens op gebaseerd’

TSMC heeft nu gereageerd op de klacht van GlobalFoundries. De Taiwanese chipbakker is formeel: ze zijn helemaal nergens op gebaseerd. Het bedrijf wijst erop dat het marktleider heeft en 37.000 patenten op eigen naam heeft staan. Het hoeft niet te verwonderen dat TSMC zich zal verdedigen voor de rechter. De geschiedenis leert ons bovendien dat een tegenclaim waarschijnlijk is. Wanneer één techreus een andere meetrekt in een juridische strijd, ontaard die vrijwel altijd in een kluwen van wederzijdse claims.

TSMC kan een sneer naar GlobalFoundries niet achterwege laten. “We zijn teleurgesteld om een foundry-collega te zien grijpen naar ongefundeerde rechtszaken in de plaats van op de markt te concurreren met technologie.” GobalFoundries zakte wat dat betreft de afgelopen jaren een beetje onderuit. TSMC is onbetwist marktleider, zowel in volume als wat technologie betreft. GlobalFoundries heeft de race naar 7 nm intussen opgegeven en verloor zo onder andere klant AMD aan TSMC. Het Amerikaanse bedrijf spitst zich dezer dagen toe op het bakken van minder complexe IoT- en RF-chips.

Wat met AMD?

Het valt tot slot nog op dat GlobalFoundries AMD niet noemt in de rechtszaak. AMD is nog steeds klant bij GlobalFoundries voor een aantal chips en heeft historisch gezien een goede relatie met de chipbakker. Het is desalniettemin vreemd om vrijwel alle grote klanten van TSMC te noemen in de rechtszaak, en AMD buiten beschouwing te laten.

Gerelateerd: GlobalFoundries sleept chipbakker van Apple, Google en Nvidia voor de rechter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home