GlobalFoundries sleept chipbakker van Apple, Google en Nvidia voor de rechter

GlobalFoundries claimt dat TSMC onrechtmatig gebruik maakt van zijn patenten in de productie van moderne microchips. Het Amerikaanse bedrijf leidt een rechtszaak in.

TSMC zou gebruik maken van door GlobalFoundries gepatenteerde technologie in de productie van microchips, weet The Register. Dat claimt GlobalFoundries zelf, dat hulp zoekt van de rechter om de situatie recht te zetten. Volgens de Amerikaanse chipbakker schendt de Taiwanese concurrent 16 verschillende patenten in de productie van chips op de 7 nm, 10 nm, 12 nm, 16 nm en 28 nm-nodes.

TSMC is ’s werelds grootste onafhankelijke chipfabrikant. Klanten als Apple, Google, Nvidia en MediaTek vertrouwen op de fabrieken van het bedrijf voor de productie van hun chipdesigns. De rechtszaak heeft dan ook rechtstreekse betrekking op alle toestellen waar dergelijke hardware inzit. Denk aan grafische kaarten maar ook iPhones.

Onrechtmatig voordeel

“Terwijl wij miljarden euro’s investeren in onderzoek, plukt TSMC daar al jaren onrechtmatig de vruchten van”, claimt Gregg Barlett, senior vice president voor engineering en technology bij GlobalFoundries. “Deze rechtszaak is kritiek om het onrechtmatige gebruik van onze vitale assets door TSMC een halt toe te roepen, en productie in de VS en Europa te vrijwaren.” Het bedrijf klaagt de Taiwanese concurrent aan in verschillende rechtbanken in de VS op basis van patenten geregistreerd in de VS en Duitsland. TSMC reageerde zelf nog niet op de beschuldigingen.

GlobalFoundries kon TSMC niet bijhouden in de race naar 7 nm en gaf de ontwikkeling van de node recent op. De laatste jaren gaat het minder goed met het bedrijf, dat met AMD een belangrijke klant verloor. De Intel-concurrent verhuisde het gros van zijn productie naar de geavanceerdere TSMC-fabrieken. GlobalFoundries heroriënteerde zich vervolgens en focust zich voortaan meer op de productie van RF- en IoT-chips.

Licenties

Het is volgens het bedrijf niet de bedoeling om hardware gebouwd door TSMC van de markt te houden. GlobalFoundries hoopt eerder om een licentie-overeenkomst te onderhandelen met de Taiwanezen op basis van een gunstige uitspraak door de rechter. De klacht is nog maar net ingediend, waardoor een uitspraak ongetwijfeld nog even op zich zal laten wachten.

Het is voorlopig onduidelijk hoe sterk GlobalFoundries staat. Langs de ene kant is de claim zeker niet ongehoord. De chipindustrie is erg competitief en zaken als bedrijfsspionage zijn een realiteit. Langs de andere kant kan je de rechtszaak zien als een poging van een bedrijf dat het minder goed doet om een graantje mee te pikken van het succes van de grote jongens. Wat ervan aan is, horen we ongetwijfeld in de volgende weken en maanden.

Gerelateerd: TSMC start als eerste met massaproductie 7 nm EUV-chips

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home