IBM gaat kwantumveilige cryptografie-diensten aanbieden

kwantum quantum chip

IBM biedt vanaf volgend jaar kwantumveilige cryptografie-diensten aan. De computerreus wil hiermee de beveiliging van gegevens en privacy van zogeheten fault-tolerant kwantumcomputers versterken.

De diensten zijn gebaseerd op kwantumveilige algoritmen, die open standaarden en opensource-technologie gebruiken om de transport layer security (TSL) en secure socket layer (SSL) beveiligingsverbindingen in IBM Cloud-services te versterken, aldus SDXcentral. Het zou bijdragen aan het beschermen van gegevens, die zich voortbewegen in de IBM Cloud.

Volgens IBM zullen kwantumsystemen, naarmate ze krachtiger worden, de informatiebeveiliging beïnvloeden. Bovendien zouden ze nieuwe kansen creëren voor het verbeteren van de beveiliging van gegevens. Iets dat geldt voor zowel on-premises als in de cloud. 

Klaarmaken voor de toekomst

Toch zou het nog ruim 10 tot 30 jaar duren voordat gegevens beschermd door huidige asymmetrische versleutelingsmethoden onveilig kunnen worden. Iets wat aangezwengeld wordt door de snelheid van kwantumcomputing en waar IBM nu al op wil acteren. “Hoewel het jaren duurt, kunnen gegevens vandaag al worden geoogst, opgeslagen en in de toekomst worden gedecodeerd met een krachtige kwantumcomputer. Terwijl de industrie post-kwantum cryptografische standaarden aan het afronden is, kunnen organisaties zich vandaag al voorbereiden”, aldus IBM.

Om die reden biedt de beveiligingsdivisie van IBM dan ook een kwantumrisicobeoordeling, die klanten helpt hun beveiligingsrisico’s te bekijken als ze kwantumcomputing gebruiken.

Cryptografische algoritmen zijn onderdeel van de zogeheten Cryptographic Suite for Algebraic Lattices (CRYSTALS). Volgens Vadim Lyubashevsky, cryptograaf bij IBM Research, betreft het een lattice cryptography platform. Deze is gebaseerd op de hardheid van wiskundige problemen, die sinds de jaren 80 zijn bestudeerd en niet zijn bezweken voor algoritmische aanvallen, zowel klassieke als kwantum.  “Dit is waarom we onze algoritmen open source hebben gemaakt en hebben ingediend bij het National Institute for Standards and Technology for standardization”, aldus Lyubashevsky. 

Kyber en Dilithium

CRYSTALS is gebaseerd op twee kwantumresistente cryptografische primitieven: Kyber, een veilig inkapselingsmechanisme en Dilithium, een veilig algoritme voor digitale handtekeningen. “Als industrie kunnen we alleen veilig worden als nieuwe kwantumveilige algoritmen worden getest. Bovendien moet het eenvoudig te consumeren zijn volgens gemeenschappelijke beveiligingsstandaarden”, constateert IBM.

IBM begon in 2016 kwantumcomputers in zijn openbare cloudservice te gebruiken, beter bekend als IBM’s Quantum Experience of Q Experience. Het maakt gebruik van de nieuwe technologie om warmte die wordt gegenereerd door traditionele computerhardware te verminderen. Dit wordt meestal gedaan door supergeleidende materialen te gebruiken ter ondersteuning van operationele temperaturen in de buurt van absolute zero. Hierdoor is het weer mogelijk om qubits te ondersteunen

Klanten van IBM krijgen toegang tot Q Experience door gebruik te maken van een software stack. Volgens de computerreus zijn er door gebruikers inmiddels meer dan 28 miljoen experimenten en simulaties op het cloudplatform uitgevoerd en meer dan 180 onderzoeksdocumenten van derden gepubliceerd.

 

Gerelateerd: IBM wil vanaf 2021 geld verdienen met kwantumcomputers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home