Intels antwoord op AMD Epyc staat gepland voor 2020

Intel-Xeon-E-processors
Intel announced on May 28, 2019, the new Intel Xeon E processors that deliver professional-grade performance with the built-in platform security features and reliability that professional creators demand. The processors include up to 5.0 GHz frequency, 8 cores and 16 threads, up to 16 MB Intel Smart Cache and 128 GB DDR4-2666 ECC memory support. (Credit: Intel Corporation)

Intel laat weten dat het een antwoord heeft op de aankomende verfrissing van AMD’s Epyc-chips voor datacenters. Een 56 core-chip is in de maak, maar zal pas begin volgend jaar verschijnen.

AMD staat op het punt zijn nieuwe line-up van Epyc-chips voor het datacenter te introduceren. Het vlaggenschip van de nieuwe chipreeks is de Epyc 7742-processor met 64 rekenkernen en 128 threads. Momenteel is het enige rechtstreekse antwoord van Intel op die chip de 58 core Xeon Platinum 9282. Die chip is echter niet beschikbaar in een traditionele socket-vorm. Intel verkoopt de cpu enkel rechtstreeks gesoldeerd op het moederbord via de FCBGA5903-interface. AMD’s Epyc-cpu’s zullen wel op een flexibele manier verkrijgbaar zijn.

Cooper Lake

Een echt antwoord op het kerngeweld van AMD heeft Intel dus niet. Enkele uren voor de aankondiging laat de processorspecialist daarom weten aan Tom’s Hardware dat er wel degelijk een Intel-alternatief op komst is. Er staat een 56 core Cooper Lake-chip op het programma die in de eerste helft van 2020 in de rekken moet liggen. De chip zal dezelfde socket als Ice Lake gebruiken en dus wel los beschikbaar zijn voor serverbouwers om mee aan de slag te gaan. Zo concurreert de cpu, die nog geen naam heeft, rechtstreeks met het Epyc-geweld van AMD.

In welke mate Intels chip is opgewassen tegen die van AMD, valt moeilijk te zeggen. De nieuwe Epyc-chips worden immers gebakken op 7 nm, terwijl Intel voor Cooper Lake zijn 14 nm-proces blijft gebruiken. Kijken we naar efficiëntie, dan heeft AMD’s vlaggenschip een voorspeld TDP van 225 watt. De huidige Xeon Platinum 9282 doet het ter vergelijking met 400 watt.

Geheugenmonster

Intel is van plan om dat TDP voor de nieuwe chips naar omlaag te halen maar het is nog maar de vraag hoe ver de fabrikant daarmee zal raken zonder het 10 nm-proces aan te spreken. Het lijkt logischer dat Intel zal inzetten op geheugenondersteuning. De huidige 9200-chips ondersteunen twaalf geheugenkanalen standaard, en 24 in een dual socket-setup. In die configuratie bieden de chips een geheugenbandbreedte van 407 GBps voor 3 TB aan geheugen. Dat is en blijft vermoedelijk meer dan wat AMD kan verzorgen, zodat Intel ondanks minder kernen en een lagere efficiëntie toch kan uitblinken in een niche.

Gerelateerd: AMD Epyc competitief tegenover Intel Xeon in gelekte benchmarks

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home