Apple laat medewerkers tijdelijk niet meer luisteren naar Siri-gesprekken

Apple Siri

Vorige week raakte bekend dat niet alleen Amazon en Google, maar ook Apple medewerkers laat luisteren naar gesprekken van klanten met Siri om de spraakassistent te verbeteren. Dat programma wordt nu door Apple opgeschort.

Menselijke tussenkomst is essentieel voor de training van spraakassistenten. Wanneer de algoritmen de mist in gaan, moeten mensen ze verbeteren. Dat is onvermijdelijk, maar werd niet transparant gecommuniceerd, tot de ene na de andere klokkenluider de kat de bel aanbond. Na Amazon en Google, werd ook Apple vorige week ter verantwoording geroepen.

Ook bij Apple luisterden externe medewerkers, die een vertrouwelijkheidsovereenkomst hadden getekend, naar geanonimiseerde spraakopnames om de Siri-assistent te verbeteren. Dat ze daarbij ook opnames na onopzettelijke activaties van Siri te horen kregen, met mogelijk gevoelige informatie, is moeilijk te vermijden. Gebruikers zijn zich daar evenwel niet altijd van bewust. Ongeveer 1 procent van de gesprekken wordt volgens Apple door menselijke medewerkers beluisterd.

In een verklaring aan TechCrunch laat Apple weten dat het programma tijdelijk wordt stopgezet, terwijl het bedrijf een “grondige evaluatie” uitvoert:

 

“We streven ernaar een geweldige Siri-ervaring te bieden en tegelijkertijd de privacy van gebruikers te beschermen. Terwijl we een grondige evaluatie uitvoeren, schorten we de kwaliteitsbeoordeling van Siri wereldwijd op. Bovendien zullen gebruikers, als onderdeel van een toekomstige software-update, de mogelijkheid hebben om te kiezen of ze hieraan willen deelnemen.”

 

De verklaring van Apple volgt kort op een gelijkaardige aankondiging van Google, al staakt die de luisterpraktijken voorlopig alleen voor gebruikers in de Europese Unie.

Gerelateerd: Ook Apple laat mensen luisteren naar je Siri-gesprekken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home