Hoewel de ondersteuning voor Windows XP al vijf jaar is afgelopen, blijft 32 procent van de bedrijven minstens in beperkte mate vastklampen aan het gedateerde en onveilige besturingssysteem.
In 32 procent van de bedrijven is er nog minstens één systeem actief dat draait op Windows XP. Dat blijkt uit cijfers van beveiligingsspecialist Spiceworks, dat zich baseert op data afkomstig van eigen klanten. De ondersteuning voor Windows XP eindigde in 2014 voor bijna alle versies van het OS, met als uitzondering Windows Embedded POSReady 2009. Die variant, gebouwd voor point of sales-terminals, kon nog tot april van dit jaar op ondersteuning van Microsoft rekenen maar is intussen ook finaal begraven.
Hoge risico’s
Het aantal ondernemingen dat nog vastklampt aan een installatie van het bijna achttien jaar oude OS blijft dus hoog, ondanks de grote risico’s die daarmee gebonden zijn. Lekken in Windows XP worden niet meer gedicht en aanwezige beveiligingsmaatregelen in de code zijn niet op het niveau van hedendaagse standaarden. Toch blijven organisaties het besturingssysteem gebruiken, bijvoorbeeld omdat het de basis vormt van specifieke apparatuur die niet door de fabrikant wordt geà¼pdatet, of omdat er legacy-software op draait die te duur is om te vernieuwen.
Wat Windows XP betreft, blijft de situatie er wel op vooruitgaan. De prevalentie van het OS daalde met tien procentpunten vergeleken met 2017. Vergeleken met alle andere besturingssystemen voor laptops en desktops geeft Netmarketshare Windows XP momenteel een marktaandeel van 3,18 procent, wat natuurlijk nog best veel is.
Einde Windows 7
Begin volgend jaar eindigt de ondersteuning voor Windows 7. Daarmee dreigt het probleem groter te worden. Wereldwijd heeft Windows 7 nog een aandeel van 38,07 procent, maar het OS is nog aanwezig in ongeveer 79 procent van de bedrijven. Volgens Spiceworks heeft 25 procent daarvan geen ambitie om naar Windows 10 te migreren voor het verstrijken van de deadline. Dat betekent dat er een heleboel kwetsbare systemen op de markt zullen bijkomen. Op dit moment is Windows 7 binnen bedrijven zelfs nog net populairder dan Windows 10.
Microsoft doet er alles aan om organisaties te overtuigen toch maar voor Windows 10 te kiezen. De softwarebouwer wijst er op dat er geen compatibiliteitsproblemen zijn tussen Windows 7 en Windows 10, en is bereid bedrijven zelf te helpen in het onwaarschijnlijke geval dat zulke problemen toch de kop opsteken, zelfs wanneer het om eigen door de onderneming ontwikkelde software gaat. Updaten is vandaag essentiëler dan ooit, zeker nu blijkt dat de meeste zero day-lekken in Windows gepatcht worden voor een crimineel ze effectief uitbuit. Traag updaten is dan ook een belangrijke oorzaak wanneer een systeem toch getroffen wordt.
Gerelateerd: Einde Windows 7: wat je moet weten voor je upgradet naar Windows 10