Amazon bekent dat het Alexa-gegevens voor onbepaalde duur bewaart

alexa amazon echo

Stemopnames van Amazons spraakassistent Alexa blijven voor onbepaalde tijd bewaard. Gebruikers kunnen zelf spraakgegevens en transcripties verwijderen, maar zelfs dan worden sommige gegevens nooit gewist.

Dit bevestigt Brian Huseman,vice-president overheidsbeleid bij Amazon, in een reactie op een brief van de Amerikaanse senator Chris Coons. De democraat uit Delaware stelde Amazon afgelopen mei een vraag over de privacyprivacypraktijken van het bedrijf, aldus Silicon Angle. 

Coons, die zijn brief op Facebook publiceerde, vroeg zich af wat er gebeurt met stemopnames van mensen die tegen Alexa praten. Hij uitte zijn bezorgdheid naar aanleiding van een rapport van CNet. Hierin wordt beweerd dat Amazon transcripties bijhoudt van wat gebruikers tegen Alexa zeggen. Zelfs nadat gebruikers de opnames hebben verwijderd.

Onduidelijkheden

De senator wilde uiterlijk 30 juni een reactie van Amazon, waar de internetreus ook gehoor aan gaf.

Coons: “Ik apprecieer dat Amazon prompt op mijn zorgen heeft gereageerd. Het bemoedigt mij dat hun antwoorden een blijk geven van begrip voor het belang van – en de verplichting om – persoonlijke informatie van gebruikers te beschermen. Het is alleen nog onduidelijk in hoeverre deze gegevens worden gedeeld met derden. Ook niet hoe die derden deze informatie gebruiken en beheren.”

De senator vindt dat gebruikers het verdienen om te weten wat er met hun gegevens is gebeurd en hoe deze werden – en worden – gebruikt.

Transcript

Huseman zegt dat het bedrijf zich “voortdurend inspant om te verzekeren dat de transcripties niet in één van de andere opslagsystemen van Alexa achterblijven”. Wel gaf hij toe dat sommige transcripten nog steeds beschikbaar blijven nadat de bijhorende stemopname werd verwijderd.

Deze data wordt volgens Huseman enkel gebruikt om Alexa te trainen. Er zou geen sprake zijn van verkoop aan externe bedrijven. “Alexa trainen met spraakopnamen en transcripten van een breed scala aan klanten zorgt ervoor dat Alexa voor iedereen goed werkt”, aldus Huseman.

Zo worden transcripten van Alexa-opdrachten met een transactie, zoals het bestellen van een pizza of boeken van een Uber, bijgehouden. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld herinneringen en alarmen.

“Klanten zouden niet willen of verwachten dat het verwijderen van de spraakopname ook de onderliggende gegevens verwijdert of voorkomt dat Alexa de gevraagde taak uitvoert”, aldus Huseman.

Gerelateerd: Spraakassistenten spreken geen Vlaams: het gevaar van de digitale taalbarriére

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home