Overname Looker geeft Google Cloud een multicloud-agile BI-optie

google cloud

Google heeft zijn public cloud versterkt met de overname van BI-specialist Looker Data Sciences. De deal is 2,6 miljard dollar waard, de grootste overname ooit binnen Googles public cloud-aanbod. Google zet hiermee agressief in op de groeiende big datamarkt in de cloud.

De BI- en visualisatiecapaciteiten zijn een logische aanvulling tot de BigQuery cloud data warehouse en het nieuwe Anthos hybrid cloudaanbod van Google. Met Looker krijgt Google Cloud een multicloud-agile BI-aanbod dat data kan plukken vanuit diverse SaaS-applicaties. Gebruikers kunnen zowel uit on-premise-bronnen of andere public clouds data trekken.

Google zet zwaar in op machine learning waarvoor bijzonder veel data nodig is. Bedrijven moeten hun data beheren en testen. Volgens SiliconAngle is dit vandaag een belangrijk pijnpunt omdat veel verschillende tools moeten worden geïntegreerd.

Concurrentie

Met de overname van Looker leidt Google nu de race richting de meest complete AI-toolset. Bedrijven zullen zelden all-in gaan op één dienst, maar Google Cloud kan van zijn koppositie wel genieten om marktaandeel te verzamelen om op te boksen tegen Azure en AWS.

Microsoft heeft de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in zijn Power BI-platform en hanteert agressieve prijzen. Het loont volgens hen op lange termijn omdat hiermee meer data op hun cloudplatform komt met hogere opslagkosten als gevolg. AWS heeft met QuickSight een alternatief op de markt, maar faalt om een significant stuk van de markt te veroveren ondanks zijn dominante positie.

Looker werd in 2011 opgericht en automatiseert en vereenvoudigt data-extractie inclusief de voorbereiding van processen. De cloud-engine kan meerdere bronnen direct opvragen en zijn visualisatieplatform is geoptimaliseerd om te delen en embedden in andere applicaties.

Hoe Google Looker zal integreren in zijn public cloud is vandaag nog niet geweten. De overname moet nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres en diverse regulatoren. Thomas Kurian, CEO bij Google Cloud, verwacht echter geen problemen rond de goedkeuring. “Er zijn vandaag al heel wat analytics tools beschikbaar. We concentreren de markt niet met deze overname en andere spelers hebben hun eigen analytics tools.”

Gerelateerd: Google Anthos gaat voor hybrid- en multicloud met AWS en Azure

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home