Project Catalyst brengt iPad-apps naar de Mac

Apple heeft Project Catalyst ontwikkeld waarmee app-makers hun iPad-apps naar de Mac kunnen brengen met behulp van dezelfde codebase. Hierdoor is het niet langer nodig om een apart macOS-ontwikkelteam in te schakelen voor het overbrengen van iPad-apps naar Apple’s laptops en desktops.

Project Catalyst maakt het mogelijk voortaan ondersteuning toe te voegen in Apple’s Xcode app-ontwikkelingsprogramma. Dit maakte de computergigant maandag bekend tijdens zijn Worldwide Developers Conference keynote (WWDC).

Met het uitbrengen van het nieuwe macOS Catalina besturingssysteem erkent Apple volgens Business Insider het voordeel van apps die zowel op mobiele tablets, laptops en desktops kunnen worden uitgevoerd. Ongeacht of Apple de maker daarvan is. 

Microsoft en Google

Het is een opvallende stap, gezien Apple altijd heeft benadrukt dat de Mac en iPad volledig gescheiden zouden blijven. Anders dan Microsoft en Google, die juist apps ontwikkelen die geschikt zijn voor alle apparaten. Zo ontwikkelt Microsoft apps voor Windows en bracht Google in 2016 zijn grote bibliotheek met Android-apps naar zijn Chrome OS besturingssysteem voor Chromebooks.

Het is nog maar de vraag of het ooit mogelijk zal zijn om iOS op een laptop te draaien en macOS op een iPad. Wel doet Project Catalyst vermoeden dat Apple langzaam de kloof tussen de MacOS-software op het bureaublad en het iOS-besturingssysteem overbrugt. 

macOS Catalina-updates

Daarnaast heeft Apple de macOS Catalina-update voorzien van nóg meer functies afkomstig van de iPhone en iPad. Zo is er nu sprake van speciale macOS versies van mobiele apps als Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts. Deze hebben erg veel weg van de iOS-versies. Bovendien wordt ook Screen Time geschikt gemaakt voor de Mac. De app stelt gebruikers in staat om de tijd die wordt doorgebracht op de iPhone en iPad te bekijken en beheren. Het nieuwe besturingssysteem macOS Catalina maakt die functie nu ook mogelijk voor de Mac.

Verder maakt de nieuwe functie Sidecar het mogelijk om de iPad als tweede scherm in te zetten. Ook hier valt uit op te maken dat Apple voordeel ziet in een samenwerking tussen tablet en laptop.

 

Lees ook: Apple verandert de iPad meer in een laptop met iPadOS

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home