Op zijn WWDC ontwikkelaarsconferentie heeft Apple eindelijk de Mac Pro vernieuwd. Het nieuwe design doet sterk denken aan het oude voor 2013 maar is binnenin radicaal veranderd. Thunderbolt 3 en diverse modules maken deze workstation flexibel upgradebaar.
Apple heeft eindelijk het vuilbakdesign van de Mac Pro gedumpt en keert terug naar het oude design. Het resultaat is een modulair concept dat thermisch minder beperkend is dan de huidige Mac Pro die sinds 2013 amper werd geüpgraded.
Het design lijkt opvallend sterk op de kaasschaafplank van de oude Mac Pro-modellen voor 2013. Aan de binnenkant is er echter heel wat veranderd. Het opvallende design is essentieel voor de koeling. Drie gigantische ventilatoren vooraan trekken lucht (300m³ per minuut) aan en een blazer achteraan zorgt voor de circulatie. Alle hardware binnenin wordt gekoeld via dit systeem zonder extra ventilatoren. Er zit zelfs geen aparte ventilator op de CPU, enkel een heel grote aparte heatsink. Hetzelfde geldt voor de modules.
De Mac Pro heeft twee geïsoleerde thermische zones. Onbelast zou de Mac Pro stiller moeten zijn dan de huidige iMac Pro. In de demoruimte stond de Mac Pro muisstil te draaien terwijl er twee 6K-monitoren aan hingen.
Modulair
De nieuwe Intel Xeon W-processors kunnen worden geconfigureerd tot 28 kernen en 56 threads (2,5 GHz basisklok, 4,4 GHz turbo) en een maximumverbruik van 300 watt. Dankzij de massieve heatsink zou de CPU zonder compromissen aan 100 procent moeten blijven functioneren. Verder kan je het systeem configureren tot een hallucinante 1,5 TB RAM met zes-kanaalsgeheugen verspreid over twaalf DIMM-slots en 4 TB NVMe SSD-opslag. Binnenin zijn er acht PCI Express-sloten beschikbaar, waarvan vier die dubbel zo breed zijn om grotere uitbreidingskaarten te ondersteunen.
De grootste vernieuwing schuilt hem in de zogenaamde modules. Deze uitbreidingskaarten maken gebruik van de Thunderbolt 3-architectuur in het systeem om extra voeding en hoge snelheden te leveren. Elke MPX-module levert PCIe 3.0 x16 voor graphics en PCIe 3.0 x8 voor Thunderbolt 3.
Achteraan vind je 2x USB-C (Thunderbolt 3) en 2x USB-A. Vooraan zijn twee extra USB-C (Thunderbolt 3) poorten aanwezig. Bij de lancering zijn er drie modules beschikbaar. De meest krachtige is een quad-wide PCIe-kaart MPX-module waar twee grafische kaarten in passen. Hier kan je één of twee AMD Radeon Pro Vega 2 of AMD Radeon Pro Vega 2 Duo configureren. Wie voor die laatste kiest in een configuratie met twee kaarten, krijgt vier GPU’s en 128 GB HBM2-geheugen aan rekenkracht.
Andere modules die beschikbaar zijn: I/O-module met extra connectiviteit achteraan (2x Thunderbolt 3 (USB-C), 2x USB-A en een hoofdtelefoonaansluiting) en een ‘Afterburner’-optie. Die laatste is een specifieke kaart voor videobewerking dat een FPGA huisvest die tot 6 miljard pixels per seconde kan verwerken. Deze kaart kan tot drie 8K ProRes RAW-streams simultaan weergeven of twaalf 4K ProRes RAW-streams.
Maximumconfiguratie
Om al deze componenten van stroom te voorzien, krijgt de nieuwe Mac Pro een voeding van 1,4 kW aan boord. De Mac Pro kan optioneel worden geconfigureerd met wieltjes mocht je de workstation flexibel willen inzetten.
De nieuwe Mac Pro is beschikbaar vanaf de herfst en kan vandaag nog niet geconfigureerd of besteld worden. Europese prijzen zijn nog niet bekend, maar in de VS start de basisconfiguratie aan 5.999 dollar. Die startprijs levert je 32 GB RAM, 8-core Intel Xeon W, AMD Radeon Pro 580X en een 256 GB SSD. Wie graag het absolute topmodel wil, mag rekenen op een hallucinante prijs van 45.000 dollar. Bekijk hier wat alle componenten zouden kunnen kosten.
Gerelateerd: Apple upgradet MacBook Pro met nieuwe Intel-chips en toetsenbord