Infrabel maakt schat aan data publiek voor ontwikkelaars

Infrabel zet in het kader van het Open Data-project tientallen datasets online. Die kunnen geïnteresseerden downloaden, maar zijn ook inzetbaar via een API.

In het kader van het Open Data-project deelt Infrabel voortaan een enorme hoeveelheid aan data met het grote publiek. Datasets gaande over stiptheid en veiligheid tot HR en financiën zijn voortaan vrij beschikbaar via een speciaal voor dat doel opgezette website.

Luc Lallemand, CEO van Infrabel, wil met de site de brug slaan tussen zijn organisatie en de rest van het land. “We hopen dat ons platform meer kan zijn dan een simpele opslagplaats en dat de site constructieve uitwisselingen tussen Infrabel en iedereen die geïnteresseerd is in deze gegevens toelaat”, lezen we in een reactie. Zowat alle relevante data die gegenereerd worden door de dagelijkse activiteiten van Infrabel zijn vrij beschikbaar.

Apps maken

Het is de bedoeling dat ontwikkelaars daarmee aan de slag gaan, en bijvoorbeeld apps bouwen die gebruik maken van de info. Om dat te faciliteren, voorziet Infrabel naast een API ook enkele eenvoudige handleidingen om meteen aan de start te gaan. De spoorwegbeheerder moedigt ontwikkelaars die data op een creatieve manier gebruiken ook aan om dat te delen. Via de site is het meteen mogelijk om zelf enkele kaarten en grafieken te genereren aan de hand van de gegevens.

De zet van Infrabel kadert in een meerjarenplan van de overheid om zoveel mogelijk data publiek beschikbaar te maken zodat ontwikkelaars er mee aan de slag kunnen. Dat manifesteert zich vandaag al op verschillende manieren. Denk maar aan de NMBS die data beschikbaar stelt waardoor een app als Google Maps de treinplanningen kan weergeven.

Gerelateerd: API-beleid in Vlaanderen: ‘We willen de bol.com van de overheid zijn’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home