Europa stemt voor opzetten enorme database met biometrische gegevens burgers

europese informatici

Het Europese Parlement (EP) heeft met grote meerderheid ingestemd voor het opzetten van een enorme informatiedatabase voorzien van biometrische gegevens en gezichtsafbeeldingen. De zogeheten Common Identity Repository (CIR) geeft ambtenaren de mogelijkheid om in één database te zoeken naar onder meer vingerafdrukken en portretfoto’s. Bovendien worden er ook persoonlijke identificatiegegevens in opgeslagen, zoals geboortedatums en paspoortnummers.

De CIR zou een van de grootste tracking databases ter wereld worden. Het EP zou hiermee zijn EU-informatiesystemen  – van reizen tot aan grenscontroles – willen stroomlijnen. Volgens Politico Europe krijgen ambtenaren met een enkele vingerafdrukscan in een klap toegang tot de geverifieerde identiteit van een persoon.

Biometrische data van 350 miljoen mensen

Privacyverdedigers maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Zeker gezien de CIR gegevens van meer dan 350 miljoen mensen in één enkele database verzamelt. Het zou gaan om zowel inwoners van de EU, als daarbuiten. Statewatch, een non-profit organisatie die toezicht houdt op de staat, justitie, binnenlandse zaken, veiligheid en burgerlijke vrijheden in de Europese Unie, beweert dat er serieuze privacyrechten op het spel staan. Afgelopen jaar beweerde de organisatie nog dat het oprichten van zo’n biometrische database zou leiden tot de ‘oprichting van een gecentraliseerde EU-staatsdatabase door Big Brother’. 

Het EP daarentegen kijkt daar anders tegenaan. Volgens het parlement maakt de biometrische database EU-informatiesystemen voor veiligheid, grens- en migratiebeheer juist interoperabel, zodat gegevens tussen de systemen kunnen worden uitgewisseld. Bovendien beweert het EP dat de informatie sneller en effectiever wordt. “Zonder de toegangsrechten te veranderen of de regels inzake gegevensbescherming die hen beheersen, in gevaar te brengen, zal interoperabiliteit zorgen voor een snellere, meer systematische en vollediger toegang tot EU-informatiesystemen voor professionals ter plaatse. Het gaat dan om politieambtenaren, grenswachten, migratiefunctionarissen en consulaire personeelsleden. Dat is om ervoor te zorgen, dat ze hun werk beter kunnen doen”, zegt Jeroen Lenaers, parlementslid namens de Nederlandse politieke partij CDA. Binnen de EU valt het CDA onder de fractie van de Europese Volkspartij EPP. Lenaerts is van mening dat er door de CIR betere beslissingen kunnen worden genomen op basis van betere informatie.

Ruime meerderheid voor

Er waren twee afzonderlijke stemrondes voor nodig om de CIR goed te keuren. Eén voor het samenvoegen van systemen, die worden gebruikt voor zaken die betrekking hebben op visa en grenzen. Een tweede stemronde richtte zich op het stroomlijnen van systeemgebruikers voor wetshandhaving, justitie, migratie en asielzaken. 

De eerste stemronde werd met 511 stemmen voor en 123 tegen aangenomen. De tweede stemronde was goed voor 510 stemmen voor en 130 tegen. In beide rondes was er sprake van 9 onthoudingen. Volgens Politico Europe beweert een anonieme Europarlementariër dat er sprake is geweest van een knap staaltje lobbywerk. Een ambtenaar van de Europese Commissie zou zelfs beweren dat niemand een idee heeft, waarvoor ze überhaupt hebben gestemd.

 

Lees ook: Hackers omzeilen handafdrukscanner met wassen nephand

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home