Red Hat en Fedora werken aan Linux-ondersteuning voor ARM-laptops

linux fedora red hat arm

Microsoft werkt nauw samen met Qualcomm om Windows 10 ARM-compatibel te maken. De eerste toestellen lanceerden begin vorig jaar, waarmee de Linux-community aan de slag ging. Na een project op GitHub nemen Red Hat en Fedora het voortouw om Linux op ARM te ontwikkelen.

Na een gefaalde misstap in 2013 en 2014 met Windows RT en Surface RT-tablets, pakt Microsoft het grondiger aan met Windows 10 on ARM. Sinds begin 2018 zijn er in sommige landen laptops beschikbaar met een Qualcomm Snapdragon 835 aan boord. De prestaties waren niet lovend, maar het was een begin.

Microsoft maakt x86-apps via emulatie mogelijk op ARM. Zo zorgt Microsoft ervoor dat je ARM-toestellen kan gebruiken zoals elk AMD- en Intel-device. Op deze manier wil het energiezuinige ARM-chips meer promoten in de nabije toekomst. De toestellen die vandaag beschikbaar zijn, worden nu door een deel van de Linux-community omarmd.

GitHub-project

Eerder dit jaar begon een Linux-project (aarch64-laptops) tractie te genieten op GitHub. Het aanwezig enthousiasme toont aan dat de tijd rijp is om Linux op ARM-laptops te laten draaien. Het initiële project liet toe om Ubuntu op Snapdragon-laptops te draaien waaronder de HP Envy x2 en Lenovo Mixx 630.

 

 

Red Hat heeft nu in een tweet laten weten dat Fedora op ARM-laptops er heel snel aan komt. De samenwerking mikt initieel op ARM-laptops met een nieuwe Snapdragon 850 aan boord. Toestellen zoals de Lenovo Yoga c360 zullen compatibel zijn. In de toekomst is de kans groot dat Red Hat en Fedora zullen focussen op de beloftevolle 7 nanometer Qualcomm Snapdragon 8cx.

Wanneer ineens een paar populaire Linux distributies interesse tonen in ARM-laptops, krijgt Microsoft er een flinke concurrent bij. Het voordeel van ARM-chips is dat ze goedkoper zijn. Het resultaat is goedkopere laptops maar nog wel met een Windows 10-licentie. Dat laatste is niet nodig bij Linux, waardoor de prijs verder kan worden gedrukt.

Er is verder nog geen informatie op vlak van compatibiliteit. Zo weten we nog niet of Linux op ARM klassieke Linux-programma’s kan draaien of niet. Indien dat lukt, is dat een groot voordeel vergeleken met de emulatie van Windows 10 on ARM.

Gerelateerd: Waarom je volgende laptop misschien een Qualcomm-processor heeft

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home