Deepmind ontwikkelt AI-tool die complexe oogaandoeningen herkent

Deepmind, een Britse artificiële intelligentie(AI)-groep in handen van Google, heeft samen met het Londense Moorfields Eye Hospital een tool ontwikkeld die complexe oogaandoeningen in realtime diagnosticeert. Glaucoom, diabetische retinopathie en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie worden met dezelfde nauwkeurigheid gediagnocsticeert als specialisten zouden doen.

Deepmind demonstreerde het AI-systeem afgelopen week tijdens het Wired Health event in London. Google dochter Deepmind voerde een retinale scan uit op een patiënt en diagnosticeerde haar oog. De scan werd geanalyseerd door een reeks algoritmen in Google Cloud, die een urgentiescore en een gedetailleerde diagnose leverden. Dat alles gebeurde in ongeveer 30 seconden. 

Volgens Alan Karthikesalingam, onderzoeksleider bij Deepmind Health heeft de AI-tool als doel uit te vogelen of er gespecialiseerde zorg nodig is, waarom en hoe hoog de urgentie is. Zijn team heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de vraag hoe ze dit type onderzoekssysteem in een vroeg stadium konden meenemen. Bovendien moest het binnen een cloud-technologie vormgegeven kunnen worden. Daarvoor moest een prototype van een systeem gebouwd worden, dat in de praktijk functioneerde.

AI-transformatie

Pearse Keane, consultant oogarts bij Moorfields Eye Hospital: “Voor een oogarts is dit overweldigend. Je kunt zien dat het AI-systeem ieder punt heeft gesegmenteerd. Ongeveer 65 miljoen datapunten in deze scan creëren beelden met een zeer hoge-resolutie. We moeten dezelfde nauwkeurigheid afleveren, als hoe we de algoritmen van ieder ander medisch hulpmiddel zouden valideren. Persoonlijke denk ik dat oogheelkunde de eerste specialiteit binnen geneeskunde is die fundamenteel wordt getransformeerd door AI.”

Het ziekenhuis werkte de afgelopen drie jaar samen met Deepmind aan het AI-systeem en bracht in augustus details van het onderzoek naar buiten middels een publicatie in Nature Medicine. De afgelopen maanden ontwikkelde men een werkend prototype, die overigens nog geen goedkeuring heeft ontvangen van de regelgevende instanties. Mocht het onderzoek resulteren in een product dat klinische proeven en wettelijke goedkeuringen doorstaat, mogen artsen van Moorfield vijf jaar lang gratis gebruik maken van de oplossing, aldus een woordvoerder van Deepmind.

Volgens Deepmind gaat de oplossing een stuk verder dan alleen het stellen van diagnoses. Het AI-systeem zou namelijk ook in staat zijn uit te leggen hoe het tot de conclusie is gekomen en hoe zeker het is van het resultaat: cruciale informatie voor professionals in de gezondheidszorg. De AI-groep richtte in 2016 zijn gezondheidsdivisie op als onderdeel van het toegepaste team onder leiding van mede-oprichter Mustafa Suleyman. Het doel van dit team was om AI-technologieën te ontwikkelen en te implementeren in real-world settings, inclusief huisartspraktijken en ziekenhuizen. Tot nu toe heeft de gezondheidsdivisie geen commerciële producten en moet de tak zijn inkomsten nog genereren.

AI-zorgdiensten booming

De markt voor AI-zorgdiensten groeit snel. Volgens de Financial Times verwachten analisten dat er tegen 2021 zo’n 6,6 miljard dollar in deze sector omgaat. Afgelopen november kondigde het bedrijf aan dat het de controle over zijn gezondheidsafdeling zou overdragen naar een nieuwe Google Health-divisie in Californië. Het zou onderdeel zijn van plannen om zijn inspanningen uit te breiden en te commercialiseren. 

Ook in de VS groeit de focus op AI-zorgdiensten razendsnel. Goedkeuringen van medische AI-algoritmen van de Food and Drug Administration (FDA) worden hier aanzienlijk uitgebreid. Daar waar in 2017 nog sprake was van slechts twee goedkeuringen, breidde deze zich in 2018 uit tot een of twee per maand. Zo heeft de Amerikaanse start-up IDx een algoritme ontwikkeld, die diagnostische diabetische retinopathie in real time kan scannen en diagnosticeren. Europese klinische zorg maakt al gebruik van deze oplossing. De FDA beweert dat deze oplossing het eerste AI-systeem is dat een medische beslissing nam zonder tussenkomst van een arts. Hierdoor zou de oplossing ook bruikbaar zijn voor zorgverleners die normaal niet bij oogzorg betrokken zijn.

 

Gerelateerd: Google-dochter DeepMind ontwikkelt AI die accuraat oogziektes herkent

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home