Windows 10-updates voor bedrijven worden minder verwarrend

windows 10 licenties stop

Microsoft maakt komaf met het ‘Semi-Annual Channel (Targeted)’-label (SAC-T) voor feature-updates van Windows 10. Dat moet voor minder verwarring zorgen, maar verhoogt het risico voor bedrijven. De wijziging wordt doorgevoerd met de aankomende update naar Windows 10 versie 1903.

Sinds de introductie van zijn ‘as-a-service’-model met halfjaarlijkse feature-updates, gebruikt Microsoft twee verschillende release tracks voor zijn besturingssysteem. Die waren oorspronkelijk ‘Current Branch’ en ‘Current Branch for Business’ gedoopt. In 2017 werd de naamgeving gewijzigd naar ‘Semi-Annual Channel (Targeted)’ (SAC-T) en ‘Semi-Annual Channel’ (SAC), om in lijn te zijn met Office 365.

Home-gebruikers zitten standaard op SAC-T, maar de Pro- en Enterprise-versies van Windows 10 kunnen worden ingesteld op één van beide tracks via Windows Update for Business. SAC-systemen krijgen een feature-update automatisch pas enkele maanden na de lancering in het SAC-T-kanaal, wanneer Microsoft zeker is dat de update veilig in een kritische bedrijfsomgeving kan worden uitgerold. Tot nu toe ging het doorgaans om een tussenperiode van twee tot drie maanden.

Eenvoud

Om de zaken te vereenvoudigen en duidelijk te maken dat het in essentie om dezelfde softwareversie gaat, laat Microsoft het SAC-T-label binnenkort vallen. Vanaf Windows 10 versie 1903, dat rond april verschijnt, kunnen IT-beheerders niet langer tussen tracks kiezen. Alle systemen worden standaard op het Semi-Annual Channel gezet en ontvangen de update meteen bij lancering. IT-beheerders kunnen wel nog steeds een periode instellen om de update met een zelf bepaald aantal dagen uit te stellen.

Voor systemen die vandaag op de SAC-T-track zitten, verandert er niets. Zij ontvangen Windows 10 versie 1903 onmiddellijk bij lancering of nadat een eventuele uitstelperiode is verlopen. Voor apparaten die nu nog op het SAC-kanaal zitten, stelt Microsoft versie 1903 eenmalig zestig dagen uit (plus een eventuele zelf ingestelde uistelperiode). Vanaf volgende updates wordt alleen de uitstelperiode in rekening genomen.

Risico

De wijziging vereenvoudigt het updatebeheer, maar verhoogt ook het risico voor bedrijven. Microsoft toont zich zelfzeker dat bedrijven in principe vanaf dag één met een nieuwe feature-update aan de slag kunnen gaan. Het recente verleden leert evenwel dat dat vertrouwen niet helemaal op zijn plaats is.

De Windows 10 October 2018 Update draaide helemaal in de soep en werd kort na lancering ingetrokken om pas een maand later opnieuw te worden gepubliceerd. Het duurde uiteindelijk 3,5 maand voor de update klaar was voor een automatische verspreiding via Windows Update. Bedrijven zullen nu zelf moeten anticiperen op eventuele updateproblemen in plaats van te kunnen rekenen op het fiat van Microsoft.

Gerelateerd: Windows Insiders kunnen nu al de 2020 Windows 10-update testen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home