Telenet en Base lanceren onbeperkte mobiele abonnementen

Base Unlimited

Update 07/02/2019, 11u25: Hoewel alleen over het nieuwe onbeperkte Base-abonnement officieel werd gecommuniceerd, biedt Telenet in alle stilte sinds deze week ook Kong Unlimited aan. Die formule kost 43 euro en hanteert een fair use policy van 20 GB per maand in België en 16 GB per maand voor roaming binnen de EU. Het artikel en de titel werden aangepast om dit in rekening te nemen.


Base komt met een ‘volledig onbeperkt’ mobiel abonnement op de markt voor 40 euro per maand. Volledig onbeperkt moet je evenwel met de typische korrel zout nemen. Er geldt een fair use policy, waarbij de snelheid wordt verlaagd van zodra je datavolume meer dan 25 GB per maand bedraagt.

Het doel van de fair use policy is naar eigen zeggen om frauduleus gebruik van de onbeperkte abonnementen te voorkomen. Eenmaal je op een maand meer dan 25 GB hebt verbruikt, kan je nog altijd kosteloos blijven internetten, maar dan wel aan een beperkte snelheid van 512 kbps.

Base stelt in een persbericht dat die snelheid nog steeds voldoende is om “vlot te surfen, e-mails te lezen, sociale media te gebruiken en de meeste YouTube-video’s te bekijken”. In praktijk mag je echter wel rekenen op een verschil in gebruikservaring, met langere laadtijden en een lagere beeldkwaliteit (minder dan HD) in geval van videostreaming.

Voor roaming geldt in de Europese Unie een limiet van 20 GB. Die wordt niet bij de Belgische limiet van 25 GB gerekend. Zodra het datavolume in het buitenland de 20 GB overschrijdt, surf je verder tegen een prijs van 0,0054 euro per megabyte zonder snelheidsverlies (het standaardtarief voor data buiten de bundel).

Bestaande klanten die vandaag een bundel van meer dan 40 euro hebben, worden automatisch op de nieuwe formule overgezet. Nieuwe klanten betalen de eerste drie maanden maar 25 euro als introductieaanbod. Voor zakelijke klanten komt Base met een vergelijkbaar aanbod aan 35 euro (exclusief BTW). Base Unlimited is beschikbaar vanaf 11 februari.

2,5 GB per maand

Gemiddeld ziet Base een dataverbruik van 2,5 GB per maand bij zijn klanten, een stijging van ongeveer 45 procent op een jaar tijd. Bovendien telt de operator naar eigen zeggen al duizenden klanten die meer dan 20 GB per maand verbruiken.

Om die groei te ondersteunen heeft Telenet, dat Base in 2016 overnam, ondertussen al zo’n 250 miljoen euro in het mobiele netwerk geïnvesteerd. Alle masten werden geüpgraded en er werden meer dan 400 nieuwe masten geïnstalleerd. Tegen 2021 moeten daar nog eens 600 nieuwe masten bijkomen om de dekking van het netwerk verder te verbeteren.

Concurrentie

Ook bij de concurrentie bestaan al zogenaamd ongelimiteerde abonnementen. Proximus biedt met XL Unlimited een onbeperkt abonnement voor 42,99 euro per maand. Orange heeft dan weer zijn Arend-formule voor 40 euro per maand en Kong Unlimited van Base-moeder Telenet kost 43 euro per maand. Alle drie hanteren ze een fair use policy van 20 GB per maand, daarna wordt je net als bij Base op een lagere snelheid van 512 kbps gezet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home