IBM-weersvoorspellingsysteem gebruikt smartphones als barometer

ibm the weather company

IBM werkt samen met The Weather Company aan een Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System (GRAF). Het geavanceerde weersvoorspellingsysteem verzamelt wereldwijde data van miljoenen sensoren afkomstig van onder meer weerstations, vliegtuigsensoren en smartphone-barometers. GRAF wordt later dit jaar wereldwijd gelanceerd.

“Het weer beïnvloedt wat mensen dagelijks doen en is ongetwijfeld de belangrijkste externe swing-factor in bedrijfsprestaties. Extreem weer komt steeds vaker voor. GRAF zal ervoor zorgen dat elke persoon en organisatie over de hele wereld toegang heeft tot meer accurate, meer fijn afgestemde weersvoorspellingen”, aldus Cameron Clayton, General MAnager van Watson Media en Weather bij IBM in een verklaring.

Meer consistent

IBM beweert dat GRAF in staat is binnen een straal van drie kilometer een meer verfijnde resolutie te bieden dan de huidige systemen over gebieden met veel data. Ook zouden prognoses per uur bijgewerkt kunnen worden en wereldwijde voorspellingen meer gelijk en consistent maken. Nu zouden weersvoorspellingen over de hele wereld variëren wat betreft nauwkeurigheid, resolutie en frequentie van updates, aldus IBM.

 

De enorme hoeveelheid aan informatie wordt naar eigen zeggen door dezelfde IBM-technologie geanalyseerd, zoals nu ook al gebruikt voor de Summit en Sierra supercomputers van het Amerikaanse ministerie van Energie. Denk hierbij dan aan krachtige IBM POWER9 gebaseerde supercomputers.

‘opting-in-regeling’

Van privacyschending door het verzamelen van data van smartphone-gebruikers is volgens IBM geen sprake. Het delen van informatie over barometrische druk maakt gebruik van een ‘opting-in-regeling’. Gebruikers kunnen zelf bepalen of ze de informatie willen delen met IBM.

 

Gerelateerd: Supercomputers IBM gaan straks wereldwijd het weer voorspellen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home