Nieuwe generatie Wifi 6: eerste apparaten verschijnen op de markt

TP-Link AX11000

Een nieuwe generatie wifi-producten staat klaar. Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas tonen verschillende fabrikanten hun eerste hardware die compatibel is met Wifi 6.

Wifi 6 is de marketingnaam voor het nieuwe wifi-protocol 802.11ax. In oktober vorig jaar besloot de Wi-Fi Alliance dat die naamgeving te moeilijk is voor de gemiddelde consument. Voortaan heet het wifi-protocol naar de buitenwereld toe gewoon ‘Wifi’, gevolgd door een versienummer. De naamgeving werd ook retroactief toegepast op vorige versies van de standaard.

Wifi 6 moet de pieksnelheid met 40 procent verhogen en werd specifiek ontwikkeld voor meer efficiëntie en om latency te verminderen in omgevingen waar veel apparaten zijn verbonden. Op CES profiteren verschillende fabrikanten van de gelegenheid om nieuwe hardware te presenteren, die compatibel is met Wifi 6.

TP-Link

Zo lanceert routerfabrikant TP-Link vijf nieuwe routers en een range extender. Het vlaggenschip, de Deco X10, is een tri-band mesh-router. De router maakt gebruik van Wifi 6 om de rechtstreekse verbinding met een andere Deco X10-satelliet in een mesh-netwerk te versterken, met snellere wifi als resultaat. TP-Link verkoopt de routers vanaf later dit jaar in een bundel van twee voor 349,99 dollar.

De Archer AX11000 is het andere paradepaardje en bedoeld om alleenstaand te worden gebruikt. Het gaat opnieuw om een tri-bandrouter, met een theoretische pieksnelheid van 11 Gbit/s. De drie banden (2x 5 GHz en 1x 2,4 GHz) zorgen er bovendien voor dat het netwerk minder snel wordt verzadigd. De router gaat deze maand in verkoop voor een adviesprijs van 449,99 dollar.

Endpoints

Wifi 6 biedt significante voordelen ten opzichte van de vorige standaard (Wifi 5/802.11ac), maar dat betekent niet dat je al onmiddellijk moet upgraden. Op dit moment zijn er nauwelijks endpoint-apparaten die via Wifi 6 verbinding kunnen maken. De Asus StudioBook S, eveneens aangekondigd op CES, is één van de eerste die overweg kan met de nieuwe wifi-standaard.


Lees dit: Wifi 6: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?


Dit jaar zullen nog meer apparaten volgen, maar een echte doorbraak van Wifi 6 kan nog een volledig jaar op zich laten wachten. Een volledige omslag zal bovendien nog langer duren. Stap je nu al in, dan zal je dus nog even geduld moeten hebben voordat je er de vruchten van plukt.

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop de Consumer Electronics Show

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home