Red Hat sprak ook met Microsoft, Google en Amazon over een overname

Red Hat

Naast IBM zijn ook Microsoft, Google en Amazon in de running geweest om Red Hat over te nemen. Uiteindelijk kocht IBM het bedrijf eind oktober voor een recordbedrag van 34 miljard dollar.

Microsoft zou volgens ingewijden zelfs Red Hats voorkeur hebben gehad. De eerste onderhandelingen met de softwaregigant zouden in maart van dit jaar zijn begonnen. IBM kwam pas een maand later in beeld. Uiteindelijk stopte Microsoft op 10 oktober de onderhandelingen, omdat het bedrijf volgens Business Insider bezorgd was dat de transactie geen groen licht zou krijgen van antitrustregulatoren in de VS en Europa.

Google kwam pas in de lente van 2018 in beeld, maar Diane Greene, Googles voormalige cloudbaas, zou onvoldoende steun hebben gehad voor een overname. Wel deed het bedrijf op 20 oktober een voorstel aan Red Hat om een commercieel partnerschap en een minderheidsbelanginvestering van Google te onderzoeken. Iets waar Red Hat uiteindelijk zelf geen heil in zag.

Daaropvolgend was het Red Hat zelf die volgens Business Insider bij Amazon aanklopte met de vraag of zij geïnteresseerd waren in een overname. Al vrij snel zou Amazon hebben laten weten niet in de positie te zijn voor zo’n grootse overname, maar volgens een bij Business Insider bekende bron was de internetgigant nooit oprecht geïnteresseerd. Het was voor Amazon meer een zaak om op de hoogte te blijven van de plannen van concurrenten Microsoft en Google.

Te laag bod

IBM bood in eerste instantie 185 dollar per aandeel, iets waar de raad van bestuur van Red Hat niet mee akkoord ging. Ze vonden het geboden bedrag te weinig, wat zelfs uitmondde in een intern verzoek voor het opstellen van een lijst met andere potentiële kopers.

Op 21 oktober werden de onderhandelingen tussen IBM en Red Hat nieuw leven ingeblazen en nam IBM, zoals inmiddels bekend, Red Hat over voor 34 miljard dollar, 190 dollar per aandeel.  De grootste softwaredeal ooit.

Gerelateerd: ‘De open source cultuur van Red Hat moet behouden blijven’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home