Nieuwe Microsoft Edge zal Chrome-extensies ondersteunen

Microsoft maakte vorige week bekend dat het aan een nieuwe Edge-browser op basis van Chromium werkt. Het is de bedoeling dat die ook met Chrome-extensies overweg zal kunnen.

Dat bevestigt Kyle Alden, projectmanager voor Microsoft Edge, in een reactie op Reddit: “Het is onze intentie om bestaande Chrome-extensies te ondersteunen.”

Met een marktaandeel van meer dan 60 procent is Google Chrome met voorsprong de grootste browser, met bijgevolg de grootste en meest actieve ontwikkelaarscommunity. De ondersteuning van Chrome-extensies in Edge zou de drempel voor gebruikers verlagen om hun vertrouwde browser aan de kant te schuiven voor die van Microsoft.

Alden liet daarnaast weten dat het de bedoeling is om Chromium Edge uiteindelijk niet alleen naar de Windows-desktop, maar alle Microsoft-toestellen te brengen. Dat betekent dat op termijn ook hardware zoals de Xbox en HoloLens toegang krijgen tot de nieuwe browser.

UWP en PWA

Reddit-gebruikers stelden zich ook vragen over de toekomst van webgebaseerde Universal Windows Platform (UWP)-apps en Progressive Web Apps (PWA) op Windows 10. Beide maken gebruik van Microsofts huidige EdgeHTML-engine.

Het OS zonder meer overschakelen naar Chromium, zou leiden tot compatibiliteitsproblemen. Microsoft zal daarom beide engines naast elkaar ondersteunen in Windows 10, zodat ontwikkelaars op hun eigen tempo de overstap kunnen maken.

“Bestaande UWP-apps (inclusief PWA’s in de Store) blijven EdgeHTML/Chakra zonder onderbreking gebruiken”, vertelt Alden. “We verwachten wel een nieuwe WebView te zullen aanbieden, die apps kunnen kiezen om te gebruiken op basis van de nieuwe rendering-engine.”

Tot slot bevestigt hij dat Chromium Edge net als Google Chrome in staat zal zijn om PWA’s rechtstreeks vanuit de browser te installeren, naast het aanbod in de Store. “We zijn nog niet klaar om op alle details in te gaan, maar PWA’s die zich als native apps gedragen, is nog steeds een belangrijk principe voor ons.”

Insiders

Microsoft verwacht begin 2019 al een eerste preview van de nieuwe Edge-browser uit te brengen. Het heeft een nieuw Insider-programma om gebruikers de kans te geven aan de slag te gaan met deze vroege versie en feedback te geven.

Gerelateerd: Mozilla: ‘Microsoft geeft Google meer controle over het internet’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home