Qualcomm daagt Intel en AMD uit met radicaal nieuwe Snapdragon 8cx

qualcomm snapdragon 8CX

Microsoft wil van Windows 10 op ARM een succes maken en Qualcomm staat klaar met chips. De Snapdragon 8cx is een volledig nieuw chipontwerp dat specifiek voor laptops en tablets werd ontwikkeld voor maximale prestaties.

Wie denkt aan een ARM-versie van een Windows-laptop, denkt direct aan trage prestaties vergeleken met Intel en AMD. Qualcomm geeft echter niet op en met de steun van Microsoft, dat Windows 10 verder optimaliseert, komt er binnenkort de Snapdragon 8cx.

De naamgeving is helemaal anders vergeleken met de twee ARM-pc-voorgangers: Snapdragon 835 en Snapdragon 850. Volgens Qualcomm gaat het ook om een volledig nieuw ontworpen chip waar al jaren aan wordt gewerkt.

Pc-details

Net als de Snapdragon 855 wordt de Snapdragon 8cx op 7 nm gebakken. Volgens Qualcomm zou het de prestaties moeten leveren van een klassieke 15-watt cpu (denk aan de Intel U-reeks) aan de helft van het verbruik. Het benadrukt dat een batterijduur van 25 uur realistisch is inclusief extra’s zoals LPDDR4X (8 channel, 2.133 MHz) geheugen, NVMe SSD’s, USB 3.1, 4 PCI Express lanes en QuickCharge 4+ om snel te laden.

qualcomm snapdragon 8CX

Het is de derde chip van Qualcomm voor ARM-laptops op één jaar tijd. De Snapdragon 835 begin 2018 was een standaardchip uit de smartphones van vorig jaar. Later dit jaar volgde de Snapdragon 850, een optimalisatie van de Snapdragon 845 smartphonechip. De Snapdragon 8cx is een volledig nieuw ontwerp en is vanaf Q3 2019 beschikbaar.

“Deze super Snapdragons zullen steeds sterker en sterker worden aan een verschroeiend tempo,” zegt Alex Katouzian, Senior Vice President bij Qualcomm Technologies aan PCWorld.

Specificaties

De Snapdragon 8cx maakt gebruik van een Kryo 495 cpu (gebaseerd op ARM Cortex A76 en A53) en zou tot 2,5 keer zo snel moeten zijn als de Snapdragon 850 die vandaag in ARM-laptops worden geleverd. De chip heeft 10 MB cache over het systeem, inclusief level-3 cache.

De Adreno 680 gpu is volgens Qualcomm een ‘mega monster’ dat dubbel zo krachtig is als de Snapdragon 850. De gpu biedt DirectX 12-ondersteuning en kan tot twee 4K HDR-monitors van beeld voorzien.

 

Een van de grootste troeven van een Qualcomm-chip vergeleken met Intel of AMD is het always connected-verhaal.

 

Een van de grootste troeven van een Qualcomm-chip vergeleken met Intel of AMD is het always connected-verhaal. De nieuwe chip wordt geleverd met een X24-modem die tot 2 gigabit LTE ondersteunt. Het zou ons niet verbazen mocht Qualcomm later volgend jaar ook 5G-connectiviteit toevoegen aan de chip.

Qualcomm toont een indrukwekkende evolutie van ARM op Windows 10, maar het aantal partners blijft voorlopig beperkt. Geen enkele fabrikant wilde bevestigen dat ze de chip zullen gebruiken, ook al verwacht Qualcomm ‘massa’s nieuwe klanten’ in 2019. Mogelijk schept CES begin januari in Las Vegas meer duidelijkheid wanneer de fabrikanten zelf op het podium verschijnen.

 

Gerelateerd: Qualcomm Snapdragon 855 onthuld: 8 cores, AI en optionele 5G

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home