VS vraagt aan bevriende landen om Huawei te dumpen in 5G-race

5G antenne

De Amerikaanse overheid heeft in een buitengewone campagne druk gelegd op bevriende landen om Huawei-apparatuur te mijden met de uitrol van 5G. De VS focust sterk op landen die vandaag Huawei gebruiken en op het punt staan om zware 5G-investeringen te doen.

In een rapport van The Wall Street Journal hebben mensen dicht bij de communicatie het nieuws gebroken. De Amerikaanse overheid zet volgens hen grote druk op bevriende landen die vandaag al Huawei-apparatuur gebruiken en dat in de toekomst ook plannen te doen, zoals Duitsland, Italië en Japan.

De VS wil zelfs de geldbuidel open trekken om de landen te overtuigen om niet-Chinese hardware aan te kopen van bijvoorbeeld Ericsson (Zweden) of Nokia (Finland) om extra investeringen te compenseren. Vandaag heeft Huawei amper marktaandeel in de VS en moet het niet rekenen op een samenwerking om 5G nationaal uit te rollen met één van de Amerikaanse providers.

Anti-China

Ook ZTE wordt meegenomen in de anti-China-campagne van de VS bij bevriende landen. De belangrijkst motivatie volgens hen is dat 5G nog meer toestellen zal connecteren waaronder zelfrijdende auto’s en IoT. De Amerikaanse overheid wil niet dat al die apparaten controleerbaar zijn door de Chinezen.

Tot nu toe is er nog geen enkel bewijs geweest dat China zijn macht uitspeelt over Huawei. Die laatste is namelijk een privébedrijf en heeft de Chinese overheid niet als aandeelhouder. Het claimt ook meermaals dat ze onafhankelijk opereren en transparant zijn in alles wat ze doen.

Huawei zegt dat hun apparatuur net zo veilig is als Westerse concurrenten zoals Nokia en Ericsson. Al deze fabrikanten delen namelijk ook dezelfde fabriekslijn.

Marktleider

Zelfs zonder business te doen in de VS is het wereldwijde marktaandeel van Huawei goed voor 22 procent. Nokia volgt op 13 procent, Ericsson op 11 procent en ZTE heeft 10 procent marktaandeel. In sommige landen oogst de VS succes om Chinese telecomapparatuur te verbannen. Australië heeft recent laten weten dat het Huawei en ZTE zal verbannen met de 5G-uitrol. Engeland bekijkt nu ook hoe de telecommarkt verder moet evolueren maar heeft nog geen conclusies getrokken.

Andere partijen geven volgens het rapport weinig gehoor aan de opmerkingen van de VS. Sommige providers zeggen dat Huawei de meeste producten heeft en dikwijls apparatuur op maat kan maken voor hen. Ze citeren ook frequent de lage prijs en hoge kwaliteitsnormen.

“Er is vandaag maar een echte 5G-leverancier, en dat is Huawei,” liet Neil McRae, Chief Netwerk Architect bij BT Group weten op een Huawei-event in Londen eerder deze week. In Italië zeggen de providers dat Huawei niet kan worden genegeerd omdat ze de wereldwijde leider zijn op vlak van telecomapparatuur.

 

Gerelateerd: Huawei test Europees 5G-netwerk in Londen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home