‘Blockchainrevolutie blijft uit terwijl technologie verder evolueert’

blockchain

De aanhoudende afwezigheid van revolutionaire ontwikkelingen op het gebied van distributed ledger technology (DLT) vergroten de kans op een ‘blockchainwinter’. Besluitvormers zouden om die reden besluiten tot een investeringsstop, aldus Martha Bennett, hoofdanalist bij het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester.

Volgens de analist zou dit scenario een serieuze tegenslag zijn voor de ontwikkeling van oplossingen en netwerken van bedrijfsklasse. Aan de andere kant zou het ook weer geen allesomvattende impact hebben op innovatie in het bredere ecosysteem van openbare blockchains en ambitieuze start-ups.

Voor de rest blijft naar eigen zeggen de voorspelling voor Blockchain/DLT, zoals gedaan voor 2018, ook voor 2019 van kracht: visionairen maken stappen vooruit en diegenen die hopen op onmiddellijke industrie- en procestransformatie geven het op.

Distributed Ledger

Bennett constateert verder dat we in 2019 een verschuiving zien bij ondernemingen in het gebruik van de terminologie ‘blockchain’ naar ‘DLT’. Iets waar een tweetal drijfveren verantwoordelijk voor zouden zijn: innovatoren binnen ondernemingen willen een duidelijk signaal naar uitvoerende teams afgeven dat hun projecten niets te maken hebben met het wilde westen van cryptocurrencies. Ten tweede vermijdt het discussies over of iets nu wel of niet een echt blockchain is. Een argument dat volgens de analist inmiddels toch al niet meer bruikbaar is, gezien de verschillende architecturen van de platforms die vandaag de dag beschikbaar zijn.

Het voor 2018 voorspelde ‘snoeien in projecten’ heeft ook daadwerkelijk plaatsgevonden. Een trend die zich volgens haar ook volgend jaar nog doorzet. Initiatieven die dit jaar live gingen, leverden direct voordeel op en hebben volgens haar de basis gelegd voor mogelijk proces-herontwerp. Ondanks dat 2019 geen baanbrekende implementaties zal laten zien, denkt de analist wel dat tokenization van digitale en fysieke assets een van de belangrijkste innovatiegebieden zal zijn.

Volgens Bennett wordt 2019 het jaar waarin strategische ambities zich vertalen in pragmatische, chirurgische inspanningen. Een jaar van pragmatisme zou goed zijn voor tractie, dat wil zeggen als het op de toekomst gerichte, beslissende en verdergaande strategieën oplevert in 2020.

Geen samenwerking

Uit een onderzoek afgelopen maand werd duidelijk dat veel Europese bedrijven eigenlijk helemaal niet willen samenwerken op het gebied van blockchain. Het wordt algemeen ook gezien als een strategische troef. 83 procent van de ondervraagde bedrijven verwachten dat het een belangrijke tot zeer belangrijke impact zal hebben op de industrie waarin ze actief zijn.

Voor het merendeel van de Europese bedrijven dient blockchain om bestaande taken uit te voeren. Heel weinig bedrijven omarmen het om te innoveren. 49 procent zegt dat ze blockchain willen uitrollen in bestaande modellen, zonder ze te veranderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home