Amazon Alexa als app beschikbaar voor Windows 10

Je kan mits een omweg in de Benelux gebruik maken van spraakassistent Alexa op een Windows 10-pc. In de loop van volgend jaar worden pc-specifieke spraakcommando’s toegevoegd om Alexa slimmer te maken op Windows 10.

De Amazon Alexa for PC-app is vanaf vandaag beschikbaar in de Windows Store. Snel downloaden? Niet zo snel, want in de Benelux is de app nog niet beschikbaar. Je moet namelijk een Amerikaans, Duits of Frans Microsoft-account hebben om de app te proberen. Een eenvoudige Amerikaanse VPN open zetten is helaas niet genoeg. Verander de landinstellingen van je account om met Alexa aan de slag te gaan.

Er is geen extra hardware nodig om Alexa te gebruiken op Windows 10. Het maakt gebruik van de microfoons en luidsprekers in je laptop of desktop om de spraakassistent te wekken en te bedienen. Niet-compatibele systemen moeten voorlopig telkens op het Alexa-icoontje klikken om een spraakopdracht te doen.

Cortana/Alexa

Voorlopig kan je nog maar beperkt gebruik maken van Alexa. Klassieke vragen zoals het weer of je agenda kan je raadplegen, maar je kan bijvoorbeeld nog niet Spotify activeren op je pc om daaruit muziek te spelen. De app werkt wel met tienduizenden Alexa ‘Skills’ die ontwikkelaars al hebben gebouwd.

Het is wel de bedoeling om in 2019 native ondersteuning te bieden aan Windows 10-functies. Denk daarbij aan het afsluiten van je pc, volumebediening of het openen van een webpagina. Een aantal pc-fabrikanten (Acer, Asus, Dell, HP en Lenovo) installeren vandaag al Alexa op hun nieuwe systemen. Vermoedelijk merk je daarvan in de Benelux weinig, omdat de app bij ons niet is geactiveerd.

Microsoft en Amazon werken aan een nauwe integratie tussen Alexa en Cortana, de spraakassistent van Microsoft die vandaag al wordt meegeleverd met Windows 10. Via Amazon Echo-toestellen zou je dan vragen aan Cortana kunnen stellen. Het is echter wel vreemd dat Alexa steeds vaker op Windows 10 wordt aangeboden. Microsoft nam eerder deze week al afscheid van een Cortana-topman en is nog altijd niet klaar voor een publieke lancering van ‘Cortana Skills Kit for Enterprise’. Afwachten hoe Cortana én Alexa zich verder evolueert de komende maanden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home