Cray werkt aan exascale supercomputer

Cray, een Amerikaanse fabrikant van supercomputers, werkt aan een zogeheten exascale-class supercomputer.

Het systeem, genaamd Shasta, wordt naar eigen zeggen 10 tot 100 keer sneller dan de nu snelste supercomputer, aldus Peter Ungaro, CEO van Cray in een interview met de Amerikaanse technologiewebsite VentureBeat.

Supercomputers die nu al leverbaar zijn maken berekeningen in zogeheten petaflops (1015). Een ‘flops’, wat staat voor ‘floating point operations per second’, wordt gebruikt om de rekenkracht van een processor aan te duiden. Een exascale-class supercomputer is in staat om een 1018 berekeningen per seconde te maken.

Commerciële markt

Supercomputers worden steeds meer gebruikt voor artificiële intelligentie, maar ook onderzoeksinstellingen en overheden gebruiken steeds vaker supercomputers voor zaken die betrekking hebben op nationale defensie, wetenschappelijk onderzoek en weermodellering. Volgens Cray maakt het verder uitbreiden van de supercomputertechnologie het mogelijk te voldoen aan de AI-behoeften van bedrijven in de sectoren energie, productie, auto- en ruimtevaart, naast ook financiële diensten en verzekeringen.

“Het interessante voor ons is dat de groei van data ook de groei in supercomputing stimuleert. Als dat gebeurt, beginnen steeds meer mensen supercomputers te gebruiken. We moeten nu dus nadenken over hoe we supercomputers bouwen die passen in standaard commerciële datacenters. Niet in nationale laboratoria, zoals bij het Amerikaanse NERSC, die inmiddels expert zijn in het werken met supercomputers, maar in Fortune 500-bedrijven en verschillende auto- en technische bedrijven op de planeet.”

In april van dit jaar kondigde Cray zich al aan als serieuze partner wat betreft de productie van supercomputers, ook wel bekend als High Performance Computing (HPC). Cray maakt daarvoor onder meer gebruik van de door AMD ontwikkelde Epyc-chips, die op zijn beurt weer concurrent Intel uitschakelt.

‘Perlmutter’

Vorige week maakte het Amerikaanse ministerie van energie nog bekend dat het Lawrence Livermore National Laboratory de op twee na grootste supercomputer, Sierra, in gebruik heeft genomen. Sierra wordt door het ministerie gebruikt voor het nucleaire ‘stockpile stewardship’-programma voor zaken als het simuleren van de vernietigende kracht van Amerikaanse nucleaire wapens.

Het Amerikaanse ministerie van energie kondigde 30 oktober aan geïnteresseerd te zijn in de Shasta-supercomputer van Cray voor het eigen NERSC-9 systeem ‘Perlmutter’, dat naar verwachting rond 2020 in gebruik zal worden genomen. Een contract dat Cray 146 miljoen dollar zou opleveren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home