Windows 10 zip-bug krijgt patch in november

Windows patch

Microsoft bevestigt dat de Windows 10 October 2018 Update getroffen is door een bug in de verwerking van zip-bestanden. De reus uit Redmond biedt een workaround aan in afwachting van een definitieve patch in november.

Wanneer je in Windows 10 versie 1809 (de October 2018 Update) niet-uitgepakte bestanden kopieert of verplaatst van een zip-map naar een nieuwe doelmap die dubbele bestandsnamen bevat of beveiligd is tegen schrijven, krijg je geen waarschuwing te zien of je de bestaande bestanden in de map wil overschrijven.

“Het lijkt erop dat de bestanden zijn overschreven, terwijl de kopieeractie voor die bestanden in feite niet wordt uitgevoerd en bestanden niet zijn overschreven”, waarschuwt Microsoft. Dat kan potentieel leiden tot dataverlies indien je de zip-bestanden na de (mislukte) kopieeractie verwijdert.

De bug treft gebruikers die hun systeem hebben geüpdatet naar de Windows 10 October 2018 Update, voordat Microsoft die weer tijdelijk introk wegens een ander probleem met verdwenen persoonlijke bestanden.

Opvallend is dat Windows Insiders drie maanden geleden al melding maakten van het zip-probleem, maar die feedback kwam toen niet op de radar van Microsoft. Microsofts Feedback Hub werkt via een upvote-systeem om de belangrijkste bugs automatisch naar de oppervlakte te brengen, maar dat lijkt in deze gefaald. De Feedback Hub werd recent aangepast zodat Insiders ook een inschatting van de ernst van een probleem kunnen aangeven.

Patch in november

Microsoft belooft het probleem in zijn patchronde van november te verhelpen, wat erop lijkt te wijzen dat ook de uitrol van de October 2018 Update dan weer van start gaat. Ondertussen biedt het bedrijf een workaround aan.

“We raden aan om de zip-map volledig uit te pakken voordat je bestanden naar een nieuwe doelmap kopieert om dit probleem te voorkomen.”

Het probleem zou alleen de eigen Windows Verkenner treffen, wat betekent dat ook het gebruik van third-partysoftware een oplossing kan zijn.

Microsoft benadrukt ten slotte dat gebruikers zeker niet mogen proberen om bestanden te knippen en plakken vanuit een gecomprimeerde map. “Dit kan ertoe leiden dat onbedoeld bestanden worden verwijderd die mogelijk niet kunnen worden hersteld”, klinkt het.

Gerelateerd: Windows 10 October 2018 Update veroorzaakt BSOD op HP-computers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home