Windows 10 October 2018 Update opnieuw beschikbaar voor testers

Windows 10 update

Microsoft heeft een oplossing gevonden voor de bug die bestanden of mappen verwijderde na de Windows 10 October 2018 Update. Omdat het zeker wil zijn dat het probleem is opgelost, kunnen eerst de Insiders ermee aan de slag. Pas daarna wordt de update wereldwijd uitgerold.

Microsoft heeft een lastige week achter de rug. Nadat het de Windows 10 October 2018 Update wereldwijd beschikbaar stelde, kwamen al snel berichten binnen dat volledige mappen met bestanden werden verwijderd. Extra lastig: zelfs wanneer je de update terugrolde, werden de bestanden niet hersteld. Afgelopen zaterdag heeft Microsoft de Windows-update offline gehaald om het probleem aan te pakken. Vandaag stelt het de update opnieuw beschikbaar.

Wie direct naar de downloadpagina wil surfen, moeten we teleurstellen. Microsoft wil het zekere voor het onzekere nemen en laat de update eerst door Windows Insiders testen. Pas daarna stelt het de update beschikbaar voor iedereen om een week later met Patch Tuesday wereldwijd aan te bieden via Windows Update op elk Windows 10-toestel.

Windows Insiders

John Cable, Director of Program Management for Windows Servicing and Delivery: “We hebben alle rapporten van dataverlies geïdentificeerd, onderzocht en opgelost. Daarna hebben we een interne validatie uitgevoerd. We zullen heel voorzichtig de feedback van de Windows Insiders bestuderen voordat we het breder uitrollen naar klanten.”

Microsoft licht ook uit hoe het kwam dat de bestanden werden verwijderd. De bug kwam voort uit de Known Folder Redirection-functie die mappen zoals Desktop, Documenten of Foto’s doorverwijst naar andere locaties. Microsoft had in de Windows 10 October 2018 Update code geïntroduceerd die bekende lege mappen automatisch verwijderd. Helaas waren niet alle mappen leeg met de doorverwijsfunctie, waardoor sommige gebruikers data verloren zijn.

Volgens Microsoft zou het maar op 1/100ste van één procent van de gebruikers gaan die het probleem hebben ervaren. Het werkt ook aan een tool waarmee geaffecteerde gebruikers hun bestanden kunnen herstellen.

Nieuwe feedbacktool

Microsoft gaat daarnaast ook veranderingen doorvoeren aan de feedbacktool van Windows Insiders. Er waren vooraf al meldingen van verwijderde bestanden in de testfase, maar Microsoft heeft niets met die informatie gedaan. Nu kunnen Windows Insiders met de tool ook de ernst van de fout aanduiden. Microsoft hoopt op deze manier dat grote fouten sneller aan het licht komen.

De Windows 10 October 2018 Update is voorlopig enkel beschikbaar voor Windows Insiders om opnieuw te testen. Pas wanneer die validatie achter de rug is, wordt de update opnieuw beschikbaar gesteld. Microsoft heeft geen haast met de update. Cable: “We willen niet dat er een impact is voor Windows 10-gebruikers. We willen deze ervaring gebruiken om te leren en om onze processen en notificatiesystemen te verbeteren. Onze klanten moeten een positieve ervaring hebben wanneer ze een Windows-update installeren.”

Wie graag toch nog even wacht en de update wil uitstellen voordat hij officieel wordt aangeboden, kan onze uitgebreide gids nalezen. Benieuws naar de belangrijkste nieuwe functies in de Windows 10 October 2018 Update? Lees hier alle details.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home