Microsoft maakt cloudverhuisdoos Azure Data Box algemeen beschikbaar

microsoft azure data box

Azure Data Box heeft de status van general availability bereikt. Met het appliance kan 100 TB aan gegevens fysiek naar de Azure-cloud worden verhuisd. In de toekomst volgt een Data Box Heavy met een capaciteit van 1 petabyte.

Het heeft een jaar geduurd, maar Microsoft haalt eindelijk het preview-label van zijn Azure Data Box.

De Data Box is letterlijk een verhuisdoos om je gegevens fysiek naar de datacenters van Microsoft te verhuizen en in de Azure-cloud te stockeren. Klanten bestellen het appliance, laden het vol en sturen het terug naar Microsoft. Die laadt de data op in zijn cloud en wist vervolgens de hardware.

Azure Data Box

De Data Box komt in een rugged fraudebestendige behuizing en biedt 256-bit AES-encryptie. Eén box heeft ongeveer 100 TB opslagcapaciteit en kan via standaard NAS-protocollen (SMB/CIFS) in het netwerk worden aangesproken.

Azure Data Box is vanaf nu algemeen beschikbaar voor klanten in Europa en de Verenigde Staten.

Deze zomer werd ook een SSD-optie toegevoegd met USB/SATA-interface en 128-bit encryptie. Deze Data Box Disk blijft voorlopig in preview en is voornamelijk bedoeld voor terugkerende, incrementele overdrachten (e.g. lopende back-ups en archieven) tot maximaal 40 TB (5 x 8 TB).

Sneller dan uploaden

Waarom zou je een appliance bestellen, dat vullen met data en vervolgens terugsturen naar Microsoft zodat die het naar de cloud kan uploaden? Het lijkt efficiënter om de data gewoon zelf te uploaden naar Azure. In praktijk gaat het migreren van terabytes of petabytes aan gegevens evenwel veel sneller langs de fysieke weg dan over internet.

Ook Amazon Web Services en Google Cloud Platform bieden gelijkaardige appliances aan. Amazons Snowball is al sinds 2015 beschikbaar en kan in één keer 80 TB aan data naar AWS verhuizen. Vorig jaar introduceerde het Snowball Edge met een capaciteit van 100 TB en Snowmobile, een heuse container met een capaciteit van 100 PB. Google kondigde een jaar geleden zijn Transfer Appliance aan, met configuraties van 100 TB of 480 TB.

Uitbreiding

Microsoft loopt dus wat achter op de concurrentie, maar plant een inhaalslag. Naast het nieuws van de algemene beschikbaarheid, kondigt het ook een uitbreiding van de productlijn aan met drie nieuwe appliances die momenteel in preview zijn.

Data Box Heavy is de grote broer van de Data Box en biedt tien keer de capaciteit (1 petabyte).Volgens Microsoft kunnen hiermee “gegevens ter waarde van een datacenter naar Azure worden verhuis op enkele weken tijd.”

Data Box Edge is dan weer een “on-premises appliance voor AI-aangedreven edge computing.” Het appliance functioneert als een storage gateway tussen de lokale site en de cloud. In combinatie met Azure IoT Edge is het ook een computingplatform voor applicaties in de edge.

Azure Data Box Gateway is ten slotte een standalone virtuele appliance voor klanten die alleen de functionaliteit van een storage gateway wensen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home