Microsofts toekomstige GitHub-CEO over de toekomst van GitHub

microsoft github

Nat Friedman, de man die GitHub zal leiden wanneer de overname door Microsoft is afgerond, heeft een Ask Me Anything (AMA)-sessie georganiseerd op Reddit. Daarmee hoopte hij de gemoederen wat te bedaren in de ontwikkelaarscommunity.

Microsofts overname van GitHub voor 7,5 miljard dollar zorgde voor gemengde gevoelens bij ontwikkelaars. Ontwikkelaar Anthony Madhvani van icapps nam op deze website de handschoen op voor Microsoft. Heel wat andere leden van de opensource community kijken de deal met argusogen tegemoet of gingen zelfs al over tot het migreren van hun code naar concurrent GitLab.

Ontwikkelaars zitten met vragen over de overname. Nat Friedman, vandaag nog verantwoordelijk voor Developer Services bij Microsoft, maar straks de CEO van GitHub, trok donderdag naar Reddit om zoveel mogelijk antwoorden te geven. We overlopen de belangrijkste zaken die we hebben geleerd uit Friedmans AMA-sessie.

Over de uittocht naar GitLab

Friedman: “Ontwikkelaars zijn onafhankelijke denkers en zullen altijd een gezonde mate van scepticisme hebben, maar ik geef toe dat ik het jammer vond dat sommigen zich gedwongen voelden om hun code te verplaatsen. Ik neem de verantwoordelijkheid om hun vertrouwen te verdienen serieus.”

Volgens GitHub is het aantal gebruikers dat met zijn code vertrokken is kleiner dan de berichten van concurrent GitLab doen uitschijnen. Ze worden ruimschoots goedgemaakt door het aantal nieuwe accounts die de aankondiging van de overname met zich meebrengt.

 

“Als Microsoft dit verknoeit, verliezen we het vertrouwen van ontwikkelaars voor een generatie”

 

Over de toekomst van GitHub

“We kopen GitHub omdat we GitHub leuk vinden. Ons plan is om te blijven investeren in de roadmap van GitHub en ervoor te zorgen dat GitHub nog beter wordt in GitHub zijn”, zegt Friedman. “Als Microsoft dit verknoeit, verliezen we het vertrouwen van ontwikkelaars voor een generatie. We doen er alles aan om dit goed te doen.”

Op de vraag of Microsoft overweegt om private repositories gratis te maken, antwoordde hij het volgende: “Het is te vroeg voor mij om het antwoord daarop te kennen. We willen dat GitHub voor iedereen in de wereld toegankelijk is en dat iedereen de kans krijgt om een ontwikkelaar te worden.”

Over de toekomst van Atom

De Atom-teksteditor van GitHub overlapt met Microsofts eigen Visual Studio Code, maar volgens Friedman moeten gebruikers zich geen zorgen maken. Microsoft is niet van plan om de ondersteuning en ontwikkeling van Atom uit te faseren.

“Het kiezen van een editor is één van de meest persoonlijke beslissingen die een ontwikkelaar neemt”, zegt Friedman. “Programmeertalen veranderen, jobs veranderen, je verandert van computer of updatet je besturingssysteem, maar meestal kies je een editor en blijf je daar jarenlang bij. Het laatste wat ik wil doen, is die beslissing wegnemen bij Atom-gebruikers.”

Atom en andere editors worden bovendien ook binnen Microsoft zelf gebruikt, naast Visual Studio Code, zo vertelt Friedman.

Over reclame op GitHub

Microsoft betaalt een flinke premium voor GitHub, dat bij een laatste waardering op 2 miljard dollar werd geschat. Tegelijk heeft het platform nog geen degelijk verdienmodel gevonden. De vrees zit er dan ook in bij sommige ontwikkelaars dat het gratis deel van de dienst binnenkort met advertenties gesponsord wordt.

Volgens Friedman zal dat niet het geval zijn. Hij verwijst daarbij naar de evolutie van Sourceforge, dat ooit het dominante platform was voor het hosten van code. Sourceforge kwam uiteindelijk in handen van een mediabedrijf, dat de site volstouwde met advertenties.

 

“We kopen GitHub niet om het in Microsoft te veranderen”

 

“Het werd een moeras van banneradvertenties en pop-ups en vertraagde downloads om gebruikers meer advertenties te laten zien. De schone interface en de ontwikkelaarsgerichte benadering van GitHub kunnen als een reactie tegen Sourceforge worden gezien. Het is duidelijk de juiste weg geweest”, zegt Friedman.

Ontwikkelaars hoeven ook niet te vrezen voor het verplicht gebruik van een Microsoft-account of integraties met andere Microsoft-producten. “We kopen GitHub niet om het in Microsoft te veranderen, maar omdat we geloven in het belang van ontwikkelaars en de unieke rol die GitHub in de community speelt”, stelt Friedman gerust.

Over neutraliteit

Wellicht de belangrijkste zorg van ontwikkelaars, is dat de overname door Microsoft de neutraliteit van het platform in het gedrang brengt. Zo staan er onder meer repositories van Xbox-emulators, die Microsoft wellicht liever ziet verdwijnen. Ook andere controversiële repositories, zoals tools om deepfakes te creëren of de Chinese internetcensuur te omzeilen, kunnen onder de nieuwe eigenaar mogelijk een probleem vormen.

Friedman: “GitHub heeft vandaag acceptabele gebruiksvoorwaarden die illegale inhoud verbieden en gebruikers vragen om elkaar met respect te behandelen. Ik verwacht dat die beleid na de overname blijft bestaan. Ik heb deze kwestie evenwel nog niet van naderbij bekeken.”

GitHub biedt ook onderdak aan afgesloten repositories van concurrenten van Microsoft. Die zullen ook voor Microsoft afgeschermd blijven na de overname. “Microsoft host vandaag de vertrouwelijke informatie van meer dan een miljard klanten. Dat is een verantwoordelijkheid die we uiterst serieus nemen”, zegt Friedman. “GitHub heeft al een beleid en mechanismen om de toegang van medewerkers tot private repositories te beperken. Die regels blijven onder Microsoft even streng.”

Over de komst van Clippy

Friedman: “Zijn naam is eigenlijk Clippit en je zult hem aanspreken als Mr. Clippit.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home