Maandelijkse factuur van cloudplatformen schrikt steeds meer bedrijven op

cloud

In een onderzoek bij 300 IT-executives uitgevoerd door SoftwareOne, een software en cloud management provider, blijkt dat cloud-adaptatie in de lift zit maar dat de bijhorende prijzen na expansie onaangename facturen kan opleveren voor bedrijven.

Cloudplatformen zoals AWS of Azure kan je als magisch zien. Met één druk op de knop heb je oneindig veel kracht beschikbaar voor applicaties, testdoeleinden of wat dan ook. Wanneer de testtermijn voorbij is, mag je echter niet vergeten om de platformen tijdig af te sluiten. Of net het omgekeerde: wanneer een dienst bijzonder populair wordt en veel data of activiteit vertoont, kan dat voor flinke pieken zorgen op je maandelijkse factuur. Daar schrikken bedrijven het meest van volgens het onderzoek.

Variabele abonnementen

De overstap van dergelijke platformen van een licentiemodel naar een maandelijks abonnement lijkt op korte termijn een interessante oplossing om in te stappen, maar wanneer je teveel diensten uitrolt kunnen de kosten al snel escaleren. Het onderzoek van SoftwareOne toont aan dat heel wat bedrijven nog steeds op zoek zijn naar een balans tussen de cloud en on-premise hardware.

In het onderzoek staat de maandelijkse kost van cloudplatformen met stip bovenaan alle cloud pijnpunten. 37 procent heeft te maken met variabele kosten elke maand waar ze geen vat op hebben. Tegelijkertijd begrijpt bijna een derde van de bedrijven niet helemaal wat er in de cloud draait en of alles maximaal wordt benut. De cloudmeter blijft namelijk permanent lopen, ongeacht wat je ermee doet.

On-premise investeringen

De schrik rond cloudplatformen en hun prijzen duwt 45 procent van de bedrijven naar on-premise investeringen om hun systemen te verbeteren of op peil te houden in het komende jaar. Een hybride-omgeving is nog steeds het populairst. Iets meer dan de helft van de bedrijven hebben een hybrid-aanpak.

Opvallend: in het onderzoek komt naar voor dat 56 procent van de C-level executives gelooft dat hun organisatie workloads naar de cloud heeft gemigreerd, terwijl amper 35 procent van de IT-directors hetzelfde gelooft. Dat verschil betekent dat binnen bedrijven C-levels beter moeten worden geïnformeerd naar de huidige staat in het IT-departement. Zij beslissen namelijk over de toekomst van het bedrijf en moeten bijgevolg ook duidelijk weten wat cloud is en wat on-premise.

Wie alle details uit het onderzoek van SoftwareOne wil bekijken, kan hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home