Facebook-CEO Mark Zuckerberg moest zich dinsdag verantwoorden tegenover de leden van het Europees Parlement over het schandaal rond Cambridge Analytica. Net als bij de hoorzitting voor het Amerikaans Congres vorige maand, bleef het vooral bij verontschuldigingen en loze beloftes.
Zuckerberg werd een uur lang door de parlementsleden in Brussel ondervraagd over prangende onderwerpen als privacy, terroristische inhoud en desinformatie op het sociale netwerk, en de monopoliepositie van Facebook.
Het format van de hoorzitting was evenwel zo dat Zuckerberg zijn antwoorden pas mocht geven nadat alle vragen waren gesteld. Tegen die tijd waren er maar enkele minuten over, waardoor de CEO niet verder kwam dan enkele verontschuldigingen en oppervlakkige antwoorden.
Zijn antwoorden tijdens de hoorzitting zelf lagen in lijn met wat hij tijdens zijn verhoor door het Amerikaans Congres heeft gezegd. De Facebook-CEO benadrukte andermaal de vele maatregelen die werden getroffen om een gelijkaardig privacyschandaal als Cambridge Analytica te vermijden. Hij vertelde hoe machine learning helpt om extremistische inhoud automatisch te verwijderen en beschreef hoe ook fake news wordt aangepakt door de economische incentives weg te halen.
Monopolie
Duits Europarlementslid Manfred Weber sneed de kwestie van Facebooks monopoliepositie aan. “Ik denk dat het tijd is om te discussiëren over het opbreken van het monopolie van Facebook, omdat het al te veel macht is in slechts à©à©n hand”, zei Weber. “Dus ik vraag u simpelweg, en dat is mijn laatste vraag: kunt u mij ervan overtuigen dat niet te doen?”
Zuckerberg gaf als antwoord dat zijn bedrijf slechts ongeveer 6 procent van de wereldwijde advertentiemarkt in handen heeft. De gemiddelde persoon maakt volgens de Facebook-CEO bovendien gebruik van acht verschillende apps om te communiceren, al zei hij daar natuurlijk niet bij dat drie van die apps eigendom zijn van Facebook.
Digitaal monster
Belgisch Europarlementslid Guy Verhofstadt toonde zich de strengste vragensteller en vergeleek Zuckerberg op een ongunstige manier met Steve Jobs en Bill Gates. “Je moet jezelf afvragen hoe je zal herinnerd worden”, zei Verhofstadt. “Als à©à©n van de drie grote internetreuzen samen met Steve Jobs en Bill Gates, die onze wereld en onze samenleving hebben verrijkt. Of als de uitvinder van een digitaal monster dat onze democratieën en samenlevingen vernietigt.”
‘Ongepast’ format
Verhofstadt liet zich verder kritisch uit op het format van de hoorzitting, dat door voorzitter Antonio Tajani werd vastgelegd, en noemde het “ongepast”. De hoorzitting duurde 75 minuten en elk parlementslid kreeg drie minuten de tijd om zijn of haar vragen te stellen. Een uur lang werd zo de ene na de andere vraag op Zuckerberg afgevuurd. Pas wanneer alle vragen waren gesteld, kreeg hij de kans om te antwoorden.
Zuckerberg ging meer dan een kwartier buiten de vooropgestelde tijd, maar stopte dan zonder echt diep in te gaan op de meest kritische vragen. Een verzoek tot verlenging van de hoorzitting van Verhofstadt en enkele ander parlementsleden, werd niet ingewilligd door Tajani.
De Facebook-CEO zei wel dat het bedrijf zou opvolgen met een meer technische presentatie door à©à©n van zijn afgevaardigden en schriftelijke antwoorden zou leveren op de vragen die onbeantwoord bleven.