Microsoft verandert hoe Alt+Tab werkt in Windows 10

windows 10 sets

De Windows 10 April 2018 Update is nog maar net beschikbaar, maar Microsoft sleutelt ondertussen lustig verder aan nieuwe features voor toekomstige updates. Zo raakt het onder meer aan een functie die al jaren ongewijzigd is gebleven: Alt+Tab.

Alt+Tab is de sneltoetscombinatie waarmee je snel tussen geopende vensters wisselt in Windows. In een toekomstige versie van Windows 10 wil Microsoft de functionaliteit uitbreiden, zodat je ook tussen tabbladen in een venster kan wisselen.

Sets

De reden daarvoor is de introductie van ‘Sets’, een functie die eveneens in een volgende Windows-update zal opduiken. Met Sets brengt Microsoft tabbladen naar nagenoeg elke app. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende Word-documenten in één venster openen, elk in hun eigen tabblad. Het zal bovendien ook werken met software van externe ontwikkelaars.

Dat is evenwel niet de echte kracht van Sets. Microsoft heeft met Sets een universeel tabbladsysteem voor ogen, dat de grenzen van individuele apps overschrijdt. Het idee is om tabbladen eerder op projectmatige basis te verzamelen in een venster. Zo kan je bijvoorbeeld bij de voorbereiding van een reis enkele Edge-browsertabbladen met informatie over vluchten en hotels in één venster combineren met een Word-tabblad met je reisplanning.

Sets zal bovendien met Timeline integreren. Dat betekent dat je een ‘set’ die je op het ene toestel hebt aangemaakt, ook op een ander apparaat of op een later moment weer zal kunnen openen.

Alt+Tab

Om de werking van Sets te ondersteunen, voert Microsoft ook een aanpassing door aan de sneltoetscombinatie Alt+Tab. Daarmee zal je in een toekomstige update van Windows niet alleen tussen vensters, maar ook tussen tabbladen kunnen wisselen.

Microsoft is nog volop aan het experimenteren met Sets en heeft de functie zelfs nog niet voor alle Windows Insiders beschikbaar gemaakt. Het is dan ook nog niet duidelijk of de nieuwe functie en gewijzigde Alt+Tab-functionaliteit al in de volgende grote update van Windows 10 zullen opduiken. Die update is momenteel bekend onder de noemer ‘Redstone 5’ en zal in het najaar lanceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home