5G-technologie groeit sneller dan verwacht, Europa hinkt achterop

Door de indrukwekkende progressie die de telecomindustrie heeft gemaakt de laatste zes maanden, verwacht CCS Insight dat 5G-connectiviteit veel sneller wordt uitgerold en tegen 2021 meer dan 280 miljoen mensen 5G-connecties gebruiken. De V.S. en China trekken de kar, Europa moet toekijken.

Een akkoord over standaarden, uitrolproces, infrastructuur, 5G-chipsets en de inzet van diverse netwerkoperatoren zorgt ervoor dat de groei van 5G veel sneller zal plaatsvinden dan oorspronkelijk gedacht, volgens CCS Insights.

De ratificatie van de eerste 5G-standaarden eind vorig jaar was een belangrijke mijlpaal voor heel wat Amerikaanse en Aziatische telecomproviders om investeringen te starten. In Azië wordt gemikt op een commerciële 5G-beschikbaarheid in 2019, terwijl sommige operatoren in de V.S. zelfs durven gokken op eind 2018.

Als gevolg hiervan verwacht CCS Insight dat het totaal aantal 5G-connecties tegen 2020 op 60 miljoen moet zitten, zowat de helft meer dan een eerdere analyse in begin 2017. Ze verwachten overigens dat 1 miljard connecties haalbaar moet zijn tegen 2023 en dat tegen 2025 2,7 miljard 5G-connecties mogelijk zijn.

Na vroege lanceringen van 5G-technologie in Zuid-Korea, Japan en de V.S., verwacht CCS Insight verder dat China snel op kruissnelheid zal opereren en de markt zal leiden met 100 miljoen 5G-connecties tegen 2021 en 1 miljard tegen 2025. Ondanks dat de meeste markten tegen 2025 5G-operationeel zullen zijn, wordt er verwacht dat China verantwoordelijk is voor 40% van alle 5G-connecties.

In Europa hinken we verder achterop. Er is nu een formeel akkoord voor de veiling van frequentieblokken over een periode van 20 jaar. Die licenties kunnen ingaan vanaf 2020, wat Europa direct een handicap geeft ten opzichte van de V.S. en Azië. De Europese Unie verwacht het akkoord te finaliseren in juni.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home