Test Windows 11 in Windows 10 met Hyper-V

De lancering van Windows 11 is niet meer zo veraf. Wil je Microsofts nieuwste besturingssysteem zelf testen, maar heb je geen extra laptop op overschot? Dan kan je Windows 11 in een Hyper-V virtuele machine installeren. Het proces is niet vanzelfsprekend, dus we gidsen je erdoor.

De bètaversie van Windows 11 lijkt steeds meer op een afgewerkt product. Het besturingssysteem zelf uitproberen, is helaas niet vanzelfsprekend. Je stabiele Windows 10-installatie op je werklaptop upgraden, durven we immers niet aanraden. Windows 11 vereist momenteel een moderne processor en een TPM 2.0-chip om te draaien, dus een oude laptop afstoffen als testtoestel brengt evenmin soelaas. De eenvoudigste manier om Windows 11 uit te proberen, is virtueel.

Microsoft biedt je zelf alle tools die je nodig hebt om Windows 11 in een virtuele machine te draaien, al zitten ze ietwat verstopt. In deze gids leggen we je uit hoe je Microsofts ingebouwde virtualisatiesoftware Hyper-V gebruikt om een VM met Windows 11 te installeren. Let op: Hyper-V is een professioneel product en bijgevolg niet beschikbaar voor de Windows Home-editie. Alle andere versies hebben de technologie wel aan boord. Na afloop van deze gids draait er op jouw desktop of laptop een functionele virtuele machine (VM) met Windows 11 in Hyper-V. Een laatste disclaimer: om Windows 11 te virtualiseren in een VM moet de host-machine zelf voldoen aan de systeemvereisten voor het nieuwe besturingssysteem.

Hyper-V inschakelen

Hyper-V is standaard niet geactiveerd op je systeem. Microsoft heeft de functionaliteit bovendien best ver weggestopt. Ga via Instellingen naar Apps en onderdelen. Klik daar rechts op Programma’s en functies. Links vind je nu de optie Windows-onderdelen in- of uitschakelen. In het dialoogvenster dat nu opent, vind je alle optionele Windows-onderdelen. Vink Hyper-V aan en klik op Ok. Windows zal nu naar de vereiste bestanden zoeken en Hyper-V activeren. Om de activatie te voltooien, moet je je systeem herstarten.

Aan de slag met Hyper-V

Na het herstarten zit Hyper-V in je Windows-installatie ingebakken. Klik op Start of het zoekvak en typ Hyper-V. Via Hyper-V Snel maken kan je voor de eerste keer aan de slag te gaan. Deze optie is ideaal om bijvoorbeeld snel een Windows 10-ontwikkelingsomgeving op te zetten of om een preset van Ubuntu in te laden. Om Windows 11 op een virtuele machine te krijgen, moeten we echter enkele extra stappen uitvoeren. Selecteer daarom Hyper-V-beheer.

Virtuele machine aanmaken

Klik onder Acties op Nieuw en selecteer Virtuele machine…. Een wizard opent om je te helpen bij de configuratie. Klik meteen op Volgende en verzin een naam voor je VM. In het volgende venster kies je Generatie 2, aangezien Windows 11 enkel op recente systemen wil draaien. Onder Geheugen toewijzen kies je 4 GB, dus 4096 MB. Vink Dynamisch geheugen gebruiken voor deze virtuele machine uit. Deze optie zal anders tijdens de installatie een foutmelding genereren in verband met de licentievoorwaarden, en dat willen we voorkomen.

Verdere configuratie

Onder de optie Netwerk configureren moet je Default Switch uit het drop down-menu selecteren. Het formaat van de virtuele harde schijf kan je vrij kiezen, zolang ze minstens 64 GB weegt. Houd rekening met de beschikbare ruimte op je systeem. Wij gaan voor 70 GB. Het volgende menu brengt ons bij de Installatieopties. Daar selecteer je Een besturingssysteem installeren vanaf een opstartbaar installatiekopiebestand. In de volgende stap ontdek je hoe je aan zo’n bestand geraakt, moest je er nog geen hebben.

Windows-installatiebestand

Aanvankelijk deelde Microsoft geen ISO-bestand voor Windows 11 en moest je altijd een Windows 10-installatie upgraden naar het nieuwe OS. Daar bracht Microsoft intussen gelukkig verandering in. Via een nieuwe downloadpagina kan je een ISO-bestand voor Windows 11 binnenhalen. Scroll naar de onderkant van de pagina om de beschikbare versies van het besturingssysteem te vinden. Kies in deze fase of je het Dev-kanaal van Windows 11 verkiest met de frequentste en snelste updates, of het iets stabielere Bèta-kanaal. Kies hierna je taal en download vervolgens de ISO.

Windows 11 selecteren

Keer terug naar de Wizard Nieuwe virtuele machine, klik op Bladeren en selecteer het pas gedownloade bestand. Klik op volgende om de instellingen nog een laatste keer na te kijken, en selecteer Voltooien als alles klopt. Hyper-V zal de virtuele machine nu aanmaken.

Laatste VM-configuratie

In Hyper-V-beheer vind je onder Virtuele machines je splinternieuwe VM. Er is nog een beetje configuratiewerk nodig voor we kunnen starten. Klik rechts op je VM en selecteer Instellingen. Navigeer in het nieuwe venster naar de tab Beveiliging en zorg ervoor dat er een vinkje staat bij zowel Secure Boot inschakelen als Trusted Platform Module inschakelen. Dat laatste is nodig omdat Microsoft een TPM-chip onderdeel heeft gemaakt van de compatibiliteitsvereisten. Klik op Toepassen. Selecteer nu in hetzelfde venster het onderdeel Processor en geef je de VM twee (of meer) virtuele processors. Klik nogmaals op Toepassen en sluit het venster af.

Op de spatiebalk rammen

We kunnen eindelijk aan de slag gaan met onze VM. Klik in Hyper-V-beheer rechts op je virtuele machine en selecteer Verbinding maken. Een nieuw venster opent. Je VM staat nog uitgeschakeld, dus klik hier op Starten. De kans is groot dat je VM nu blijft hangen of je trakteert op een onverdiende foutmelding. De virtuele machine weigert in dat geval om correct het Windows-ISO-bestand in te laden. Paniek brengt geen zoden aan de dijk, snelle reflexen wel. Laat je VM opstarten tot aan de foutmelding en klik nu bovenaan in het menu op Actie en Opnieuw instellen. Hou je klaar om supersnel op een toets te drukken om de virtuele machine van het virtuele DVD-station te laten starten. Op de spatiebalk rammen als een gek van zodra je klikt, kan helpen.

Windows 11 installeren

Volg nu de installatiewizard voor Windows 11. Die lijkt erg op die van Windows 10. Een productcode heb je niet nodig om het OS uit te proberen: klik tijdens de setup gerust op Ik heb geen productcode. Selecteer vervolgens de versie van Windows 11 die je wil. Wij gaan voor de Pro-editie. Aanvaard nog de occasionele licentieovereenkomst en laat de setup z’n ding doen.

Wizard en Offline account

Bij een nieuwe Windows hoort een nieuwe wizard voor na de installatie. Kies taal en regio en geniet van de nieuwe huisstijl van Microsoft. Een Microsoft-account koppelen is niet verplicht voor de Pro-versie van Windows. Wil je dat niet, kies dan wanneer het scherm Uw Microsoft-account toevoegen verschijnt voor Aanmeldingsopties en selecteer Offline account. De reclame die volgt op je keuze mag je negeren. Navigeer verder door de Wizard tot je de officiële Hallo-begroeting ziet. Enkele minuten geduld is aan de orde, dus misschien tijd voor een nieuwe koffie?

Victorie kraaien

Enkele herstarts later verschijnt Windows 11 en kan je volop experimenteren met de nieuwe functies of de compatibiliteit van toepassingen testen. Klik voor je aan de slag gaat in Hyper-V-beheer rechts op je VM en selecteer Controlepunt. Hyper-V zal een snapshot van de staat van je VM nemen, zodat je steeds een propere installatie bij de hand hebt om mee aan de slag te gaan. Je kan je virtuele machine ingeschakeld laten wanneer je klaar bent, maar dan blijft de virtuele computer systeembronnen gebruiken. Sluit de VM dus (of klik op Onderbreken) af wanneer je klaar bent. Met de Windows 11-computer uitgeschakeld kan je via het Instellingen-menu opnieuw naar Geheugen gaan om daar dynamisch geheugen opnieuw aan te vinken, zodat Hyper-V het beschikbare RAM-geheugen optimaler kan benutten.

Zo zit Windows 11 netjes in je Windows 10-computer in afwachting van de lancering eind dit jaar. Hyper-V is natuurlijk ook interessant om met andere zaken te experimenteren en is als tool krachtiger dan bijvoorbeeld VirtualBox van Oracle. Stabiliteitsproblemen zijn naar ons gevoel een gevolg van de Generatie 2-VM die we selecteerden voor deze gids. Voor andere besturingssystemen kan je gerust Generatie 1 kiezen en vreemde kronkels vermijden. Met wat geluk heeft Microsoft de problemen die wij tegenkwamen bovendien weggewerkt wanneer je deze gids in de toekomst raadpleegt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.