Inloggen zonder wachtwoord: hoe werken passkeys in Windows 11?

passkeys

De laatste grote Windows 11-update maakt het mogelijk om via Windows Hello zonder wachtwoord in te loggen bij selecte websites. We tonen je hoe je zo’n passkeys aanmaakt en gebruikt in Windows 11.

De Windows 11 23H2-update bracht heel wat nieuwigheden met zich mee. Één daarvan is ondersteuning voor passkeys, een nog relatief jonge inlogtechnologie die een alternatief biedt voor wachtwoorden. Al jaar en dag maken we gebruik van wachtwoorden om onze accounts te beveiligen, maar dat was bij gebrek aan beter. Wachtwoorden worden vergeten en zijn makkelijk te kraken als je de regels niet volgt. Passkeys steunt op biometrische verificatiemiddelen zoals je gezichtsuitdrukking of vingerafdruk, al dan niet in combinatie met een pincode.

De ondersteuning door Windows betekent concreet dat je via Windows Hello kan inloggen zonder een wachtwoord nodig te hebben bij websites die passkeys ook al omarmd hebben. Die lijst is nu nog eerder beperkt: enkele early adopters zijn onder andere PayPal, Adobe en Google. De technologie wint wel aan interesse dus er zullen spoedig namen bijkomen. Hier kan je een actueel overzicht raadplegen.

We maakten eerder al een aparte handleiding om zonder wachtwoord in te loggen bij Google. In deze how-to tonen we je hoe je passkeys aanmaakt en gebruikt in Windows 11.   

 • Stap 1: Passkeys aanmaken

  Inlogsleutels aanmaken doe je via het account waarvoor je die wil gebruiken. Als voorbeeld nemen we Adobe, dat op zijn webdiensten actief reclame maakt voor passkeys. Zoek in je accountinstellingen naar de beveiligingsgegevens, waar je de optie zal zien staan om een passkey toe te voegen aan je account.

  Dit opent een pop-upmenu voor Windows Hello, waar je eerst kiest wat voor type passkey je wilt aanmaken. Je digitale sleutel kan de vorm aannemen van gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode. Wij kiezen voor de eerste optie. Even je gezicht laten scannen en je krijgt een melding dat de passkey in Windows is opgeslagen. Dubbelcheck dit ook altijd even in de accountinstellingen van de website.

  passkey aanmaken adobe

 • Stap 2: Inloggen met passkey

  Nu komt de grote test. Meld je af om opnieuw te kunnen inloggen. Websites die passkeys aanbieden, zullen onder het traditionele invulveld voor gebruikersnaam en wachtwoord vragen of je met een digitale sleutel wilt inloggen. Dit opent opnieuw het pop-upvenster van Windows Hello. Scan opnieuw je gezicht (of vingerafdruk) en je wordt, als stap 1 correct is uitgevoerd, automatisch aangemeld.

  Geen nood als de scanners op je apparaat even vervelend doen. Normaal gezien zal je nog steeds met een wachtwoord kunnen inloggen. We kunnen je verzekeren: eens je een paar keer met je passkeys hebt ingelogd, zal je niet meer vrijwillig teruggrijpen naar je wachtwoord. Maar voor nu werp je het best nog niet in de digitale prullenmand.

  windows hello inloggen

 • Stap 3: Passkeys beheren in Windows

  Een andere belangrijke eigenschap van passkeys is dat ze lokaal op je apparaat worden opgeslagen en niet op een webserver zoals wachtwoorden. In Windows vind je je passkeys terug in de instellingen. Zoek onder Accounts naar het menu Wachtwoordcode. Je kan ook de snelkoppeling ms-settings:savedpasskeys intypen in je browser.

  In dit menu zie je een overzicht van alle passkeys die in je Windows-accound bewaard staan. Je kan ze hier verwijderen als ze niet meer gekoppeld zijn aan een actief account.

  passkeys in windows 11 instellingen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home