Slaapstand, afsluiten of sluimerstand: wat moet je nu kiezen?

windows uitschakelen

Je pc uitschakelen kan je op drie verschillende manieren, maar welke gebruik je het best en wanneer? We overlopen de voor- en nadelen van slaapstand, sluimerstand en echt afsluiten binnen Windows 10 en Windows 11.

Een computer moet je ooit uitschakelen, maar welke optie neem je dan best? Gewoon de klep van je laptop sluiten of effectief Windows afsluiten? En hoe zit dat met sluimerstand, een derde optie die steeds meer naar de achtergrond verdwijnt maar nog steeds zijn nut heeft? Moet je verplicht regelmatig afsluiten of Windows fit te houden?

Op al deze vragen geven we antwoord, maar eerst leggen we kort uit wat elke functie doet.

Slaapstand, sluimerstand en afsluiten

Elk van de verschillende afsluitprocedures werken op een andere manier.

  • Afsluiten: Hierbij worden alle programma’s afgesloten en sluit de pc het besturingssysteem af. Het toestel verbruikt daarna nog amper energie. Bij het opstarten moet Windows opnieuw helemaal laden inclusief opstartprogramma’s. Afhankelijk van de snelheid van je systeem duurt dit enkele seconden tot minuten tot de pc helemaal klaar is.
  • Slaapstand: De huidige status van je pc wordt in het geheugen bewaard terwijl het toestel zich grotendeels uitschakelt. Opstarten gebeurt daarna nagenoeg onmiddellijk met alles op dezelfde plaats als waar je het hebt achtergelaten.
  • Sluimerstand: Je pc bewaart alle openstaande toepassingen, de inhoud van het werkgeheugen, in één dumpbestand op je harde schijf of SSD. Daarna sluit het zich af en verbruikt het veel minder energie dan slaapstand. Opstarten van uit sluimerstand duurt wel significant langer dan slaapstand, variërend tussen enkele seconden en één minuut. Je kan direct verder werken zoals na slaapstand, omdat alle actieve programma’s klaar staan dankzij het dumpbestand.

Wie een desktop-pc heeft, zit soms ook Hybride als optie staan om af te sluiten. Net zoals bij sluimerstand bewaart de computer daarmee alles in een dumpbestand. Tegelijk verbruikt de optie meer omdat ze zich klaarzet in slaapstand. De bedoeling hierachter is dat een desktop-pc in slaapstand, mocht de stroom plots wegvallen, toch alles vlekkeloos kan herstellen alsof het systeem uit slaapstand komt.

Bij laptops is zo’n hybride modus niet nuttig omdat die een batterij heeft. Stel dat een laptop in slaapstand bijna zonder energie komt te zitten, dan maakt Windows automatisch een dumpbestand aan om alle actieve applicaties en gegevens te bewaren.

Waar kan ik sluimerstand vinden in Windows?

Heeft jouw pc niet de optie om sluimerstand te selecteren? Sinds Windows 10 en nu ook met Windows 11 kan je enkel kiezen uit afsluiten, opnieuw opstarten en slaapstand via het startmenu. Omdat pc’s vandaag behoorlijk energiezuinig zijn in slaapstand en het systeem direct klaarstaat na inschakelen, werd sluimerstand naar de achtergrond verdreven. Onterecht overigens, op de redactie gebruiken sommigen het heel regelmatig.

Windows 11 systeeminstellingen

Om sluimerstand te activeren, typ je Win + R en typ je in het veld powercfg.cpl. Klik daarna links op Gedrag van aan/uit-knoppen bepalen en wachtwoordbeveiliging inschakelen. Standaard zie je onderaan in de lijst sluimerstand niet aangevinkt en kan je het ook niet aanvinken. Klik eerst bovenaan op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Nu kan je Sluimerstand aanvinken onderaan. Klik op Wijzigingen opslaan en sluit het venster.

Slapen of sluimerstand, wat moet je kiezen?

Door steeds snellere hardware die energiezuiniger slaapstand kan inschakelen, is sluimerstand van het toneel verdwenen bij heel wat laptops. Omdat je het manueel moet inschakelen in Windows doet vermoeden dat het niet meer relevant is.

Beide doen in essentie hetzelfde: je pc pauzeren in de fase zoals hij actief is. Je toestel na sluimerstand of slaapstand inschakelen toont je direct alle actieve toepassingen. Slaapstand heeft daarvoor meer energie nodig, maar staat wel direct voor je klaar.

Heel soms durft slaapstand zelfs magisch opstarten terwijl je laptop in je tas zit of op je bureau, wat resulteert in een lege batterij wanneer die niet is aangesloten.

Sluimerstand schakelt je toestel helemaal uit zoals bij afsluiten gebeurt, en verbruikt bijgevolg amper energie. Enig nadeel is dat je langer moet wachten tot alles is opgestart. Op onze Dell XPS 13 (2021) duurt wekken uit slaapstand één seconde, terwijl de sluimerstand twintig seconden nodig heeft.

Daar tegenover staat wel dat slaapstand je toestel elk moment kan wekken door je muis of toetsenbord te activeren, wanneer je aan een knop komt op je toestel of bij het openen van het scherm bij een laptop. Heel soms durft slaapstand zelfs magisch opstarten terwijl je laptop in je tas zit of op je bureau, wat resulteert in een lege batterij wanneer die niet is aangesloten. Bij sluimerstand heb je dat probleem niet omdat je het systeem helemaal uitschakelt.

Conclusie: Heb je een recente (snelle) pc, kies dan voor sluimerstand. Ook wanneer je geduld hebt, is sluimerstand de beste en meest energiezuinige optie. Slaapstand staat dan weer instant voor je klaar, maar verbruikt daardoor wel meer. Heb je een SSD en zet je je pc meer dan vijf keer per dag uit? Kies dan slaapstand, omdat sluimerstand je SSD sneller slijt door het continu aanmaken van een dumpbestand.

Moet ik mijn pc eigenlijk wel afsluiten?

Wanneer je een pc afsluit, worden alle programma’s en het besturingssysteem afgesloten. Het interne geheugen (RAM) wordt leeg gemaakt, zodat je opnieuw met een propere lei kan starten. Sluimerstand is net zo energiezuinig als afsluiten, waardoor je die laatste niet moet kiezen om te besparen op de stroomfactuur.

Sluimerstand is net zo energiezuinig als afsluiten, waardoor je die laatste niet moet kiezen om te besparen op de stroomfactuur.

Afsluiten is echter wel af en toe nodig om Windows opnieuw van nul te laten opstarten. Doorheen de uren en dagen dat je de pc gebruikt, zitten er een heleboel toepassingen of applicaties klaar in het geheugen. Dat aantal blijft accumuleren, wat na verloop van tijd resulteert in een trager systeem. Je pc afsluiten en opnieuw opstarten lost dat probleem doorgaans op.

Ook bij een Blue Screen Of Death (BSOD) word je verplicht om je pc af te sluiten. Vaak herstart je pc automatisch, of je drukt een aantal seconden op de aan-uitknop om het toestel uit te schakelen.

Sowieso heb je wekelijks wel een updateronde van Microsoft om Windows 10 en Windows 11 veilig te houden. Soms gaat zo’n update gepaard met het verplicht opnieuw opstarten van je systeem, waarna je pc opnieuw alle geheugen (RAM) heeft leeggemaakt.

Conclusie: Sluimerstand geniet de voorkeur op afsluiten, behalve na enkele dagen. Hou Windows fit door af en toe opnieuw op te starten. Sommige programma’s durven te haperen wanneer je pc uit sluimerstand komt. Komt dat vaak voor, kies dan afsluiten.

Gebruik de aan-uitknop en het deksel van laptop als sneltoets

Je kan traditioneel via het startmenu je pc uitschakelen, maar er zijn ook sneltoetsen om efficiënter te werken. Zo kan je Alt + F4 indrukken wanneer je op je bureaublad actief bent om af te sluiten.

Windows uitvoeren

In het instellingenmenu van Windows kan je ook kiezen welke functie de aan-uitknop van je pc heeft, of het sluiten van het deksel van je laptop. Om die sneltoets aan te wijzen, typ je opnieuw Win + R en vul je in het veld powercfg.cpl in. In de kolom links mag je op Gedrag van aan/uit-knoppen bepalen en wachtwoordbeveiliging inschakelen klikken. Kies hier wat je graag wil instellen voor beide acties wanneer de pc op netstroom is aangesloten of enkel vanaf de batterij opereert.

Laat je pc niet nodeloos aan staan

Wie tijdens de werkdag heel vaak of altijd een pc nodig heeft, pauzeert die beter bij een sanitaire stop, pauze of lunch. Sommige componenten zoals het laptopscherm, batterij of harde schijf hebben maar een beperkte levensduur. Een actief systeem zorgt vaak ook voor warmte, wat componenten slijt. Slaapstand is dan je beste vriend voor korte intermezzo’s, maar probeer zeker ook sluimerstand wanneer je een recente (snelle) pc hebt.

Afsluiten doe je best af en toe om Windows fit te houden, maar dat hoeft zeker niet dagelijks. Sluimerstand is even energiezuinig, slaapstand is dat niet.

Nu weet je wat slaapstand, sluimerstand en afsluiten exact betekenen voor je systeem. Wees vooral zorgzaam voor je pc en experimenteer met de verschillende opties om een goede workflow te vinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home