How to: Maak Windows 10 sneller

Als we kijken naar de snelheid van Windows 10 dan is het besturingssysteem voor veel gebruikers een vooruitgang ten opzichte van vorige uitvoeringen. Toch kan het voorkomen dat het platform niet zo snel draait als je daadwerkelijk hoopt. Veel applicaties tegelijkertijd draaien, alle opslagcapaciteit gebruiken of niet gebruikmaken van de meest processor-efficiënte apps zijn factoren die een langzamer apparaat veroorzaken. In dit artikel zullen we bespreken hoe je dit soort oorzaken aanpakt en komen er ook andere tips voorbij.

Windows 10 opstarten sneller maken

Eén van de meest logische eerste stappen richting een sneller besturingssysteem is het opstartproces sneller laten verlopen. Hiervoor is een eenvoudige truc toe te passen die niet voor iedereen geschikt is. Als je jouw computer uitsluitend in een veilige omgeving gebruikt, kun je de optie voor het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord namelijk uitschakelen.

Door het startmenu open te klappen en naar instellingen te gaan, vind je accounts. Vervolgens klik je in het linkermenu op aanmeldingsopties, waar je de knop ‘wijzigen’ onder ‘het wachtwoord voor uw account wijzigen’ ziet. Typ het huidige wachtwoord in, ga naar volgende, laat de drie velden leeg en nogmaals volgende. Nu is de pc voor iedereen toegankelijk, maar hoef je niet meer iedere keer je wachtwoord in te typen.

Windows 10 afsluiten sneller maken

Naast het opstarten van het besturingssysteem kan ook het afsluiten een stukje sneller. Normaliter ga je waarschijnlijk naar start, aan/uit en afsluiten. Drie muisklikken kun je reduceren tot één. Daarvoor doe je een rechtermuisklik op een lege plek op het bureaublad, ga je op ‘nieuw’ staan en selecteer je snelkoppeling. Er opent zich nu een nieuw venster waarin je in de balk ‘geef de locatie van het item op’ het volgende schrijft:

%windir%System32shutdown.exe /s /t 0

Eén keer volgende, de snelkoppeling een naam geven en voltooien is nu genoeg. De volgende keer als je af wil sluiten kan dat met één simpele klik.

De schijf opruimen

Om wat meer opslagruimte te krijgen is het verstandig om de schijf eens op te ruimen. Als eerst ga je hiervoor naar de Verkenner, waarna je in het linkermenu met je rechtermuisknop op OS (C:) klikt. Hier vind je de eigenschappen, gevolgd door schijfopruiming onder het tabje algemeen. Nu kun je de ongewenste bestanden die je wilt verwijderen handmatig selecteren. Voor sommige gebruikers is er tevens de mogelijkheid om systeembestanden opschonen te kiezen.

De harde schijf defragmenteren

Een soort van zelfde stap als ‘de schijf opruimen’ is het defragmenteren van de harde schijf. Hiermee zorg je ervoor dat de volgorde van bestanden op de schijf wordt aangepast. Windows zet files namelijk op de eerstvolgende beschikbare ruimte, waardoor de meest gebruikte bestanden vaak niet vooraan staan. Een defragmentatie lost dit op en is één van de meest voor de hand liggende opties op weg naar een sneller besturingssysteem.

In de verkenner klik je met de rechtermuisknop op OS (C:) en eigenschappen. Onder het tabje extra vind je ‘Station optimaliseren en defragmenteren’. Vanuit hier kun je de fragmentatie starten. Kanttekening is wel dat deze tip alleen handig is als je fysieke HDD’s gebruikt en niet bij SSD’s. Het laatste medium kent namelijk al een eigen manier van data-opslag.

Automatisch opstarten programma’s blokkeren

Sommige programma’s starten automatisch op zodat je ze direct kunt gebruiken. Dit is in bepaalde gevallen handig, bijvoorbeeld voor Slack als je jouw pc alleen gebruikt om op te werken. Maar veel applicaties op de achtergrond laten draaien maakt ook aanspraak op de computerkracht, wat kan leiden tot traagheid.

Om bepaalde programma’s die automatisch opstarten uit te zetten klik je eerst met de rechtermuisknop op de taakbalk. Nu ga je naar taakbeheer, klap je eventueel meer details uit en kies je voor opstarten. Vanuit dit venster kun je apps een halt toe roepen wat betreft hun opstart-gedrag.

Snel opstarten inschakelen

Eerder verschenen er op Techzine twee achtergrondverhalen over het oplossen van veelvoorkomende Windows 10-problemen (klik hier voor deel één en hier voor deel twee). Toen bespraken we dat Microsoft zijn besturingssysteem niet helemaal uitschakelt om zo een snelle opstart te realiseren. In de praktijk werkt deze functionaliteit echter niet altijd. Dit kun je oplossen door achtereenvolgens naar het volgende te gaan Configuratiescherm -> Hardware en geluiden -> energiebeheer -> systeeminstellingen.

Afhankelijk van wat voor apparaat je gebruikt is er het één en ander naar wens in te stellen. Bij een laptop vind je ‘Actie als ik op de aan/uit-knop druk’ en ‘Actie als ik het deksel sluit’, die te optimaliseren zijn voor batterij en netstroom. Daarna kies je instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn en zet je ‘snel opstarten inschakelen’ aan. Nu is het nog zaak om op wijzigingen opslaan te klikken.

Services blokkeren

Een wat uitgebreidere stap op ‘automatische opstarten programma’s blokkeren’ is het blokkeren van services die op de achtergrond draaien. Sommige daarvan zijn noodzakelijk voor een optimaal besturingssysteem, terwijl andere eigenlijk nauwelijks gebruikt worden. Als je er een aantal uitschakelt zal Windows 10 sneller zijn.

Typ ‘services.msc’ in de zoekbalk en open de Services-app. Nu vind je een een lijst met services die met een dubbele klik uit te schakelen zijn. Toch is voorzichtigheid gewenst, aangezien de werking van componenten en apps kan stoppen als verkeerde services uitgeschakeld worden. Het is dus zaak om je te verdiepen in wat je daadwerkelijk moet doen. Een goede handleiding vind je door hier te klikken.

Windows 10 minder geanimeerd maken

Het startmenu van Windows 10 is een onderdeel dat langzamer kan zijn dan bij vorige uitvoeringen van het besturingssysteem. Dit heeft te maken met meer animatie-opties in het besturingssysteem. Om hier wat verandering in te brengen typ je in het zoekveld ‘sysdm.cpl’ in en open je het onderdeel dat tevoorschijn komt.

In dit venster selecteer je het tabje geavanceerd. Er zijn nu verschillende knoppen met instellingen…, maar wij zoeken de knop onder prestaties. Door de optie ‘vensteranimaties bij minimaliseren en maximaliseren’ uit te zetten worden het startmenu en andere vensters sneller. Er zijn ook nog wat andere visuele opties (bijvoorbeeld animaties op de taalbalk) uit te schakelen, zodat Windows 10 nog sneller wordt.

Bloatware in Windows 10 verwijderen

Bloatware is een begrip voor software die een fabrikant vooraf installeerde op de pc, maar in de praktijk niet (veel) gebruikt wordt. Er zijn tools om hiervan af te komen, zoals CCleaner en PC Decrapifier. Bij een nieuwe computer is een schone installatie wellicht verstandiger om het systeem sneller te maken. Microsoft heeft een speciale pagina gemaakt om het proces voor zo’n installatie te beschrijven.

En verder…

Als je na deze trucs nog niet tevreden bent over de snelheid van het besturingssysteem, heb je wellicht een probleem met Windows 10. Op Techzine publiceerden we de afgelopen periode twee achtergrondverhalen over problemen met Windows 10. Ook de snelheid komt daarin voorbij. Raadpleeg daarom ook eens de artikelen waarvan je deel één terugvindt door hier te klikken en deel twee door hier te klikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home