Zo verlaat je een WhatsApp-groep zonder de rest te verwittigen

whatsapp

Dankzij een nieuwe functie kan je voortaan geruisloos een WhatsApp-groep verlaten zonder dat aan de rest te laten weten.

Maakt jouw organisatie gebruik van WhatsApp en werd je in bepaalde groepen gestopt waar je liever niets mee te maken hebt? Je kan altijd een groep vrijwillig verlaten, maar zodra je dat doet, verschijnt er voor alle andere leden de opmerkingen dat jij de groep hebt verlaten.

Extra vervelend: wie uit een groep wil stappen die al enkele weken inactief is, activeert een melding zodat de groep opnieuw bovenaan staat. Iedereen krijgt het te zien, zelfs de deelnemers die een groep ‘muten’ omdat er teveel meldingen verschijnen. Subtiel is anders.

In een nieuwe WhatsApp-update eerder dit jaar kan je voortaan geruisloos een groep verlaten. Enkel de groepsbeheerder van de groep krijgt een melding dat je bent vertrokken. De rest van de leden weet van niets, tenzij ze de lijst van deelnemers erbij pakken en overlopen.

Belangrijke kanttekening: wanneer je zelf groepsbeheerder bent van een WhatsApp-groep, dan kan je niet geruisloos vertrekken. De regel geldt enkel in groepen waar je geen beheerder bent.

 • WhatsApp op Android

  Voor Android-gebruikers kan je vandaag heel gemakkelijk de functie activeren om geruisloos te vertrekken uit een WhatsApp-groep. Hou je vinger op de groep waaruit je wil vertrekken en tik daarna op het icoontje met de drie puntjes. Kies Groep verlaten en druk daarna op Verlaten.

  Er staat ook een duidelijke melding dat alleen een groepsbeheerder een melding krijgt wanneer je de groep verlaat. Even later verschijnt de groep uit je lijst en heb je opnieuw wat meer rust in je (professionele) leven.

 • WhatsApp op iOS

  Op je iPhone moet je een groep naar links swipen om die te verlaten. Klik op Meer en daarna Verlaten. Ook hier krijg je opnieuw de melding dat enkel de groepsbeheerder op de hoogte wordt gebracht. Daarna verdwijnt de groep uit je leven voor meer digitale rust.

Meer privacy

Ben je ongerust dat sommige collega’s of vrienden er een probleem van zullen maken? Je kan je vertrek extra verdoezelen door leesbevestigingen uit te schakelen. Zo kunnen contacten niet langer zien dat jij hun bericht hebt gelezen.

Hou er echter wel rekening mee dat jij door deze optie aan te vinken ook niet meer kan nakijken of anderen jouw berichten hebben gelezen. Het mes snijdt hier aan twee kanten.

 • Leesbewijzen

  Om leesbevestigingen in te schakelen, open je WhatsApp en ga je naar Instellingen op Android (drie puntjes) of iOS (via Meer). Kies hier Account, tik door naar Privacy op iOS of kies direct Privacy op Android. Hier kan je Leesbewijzen uitvinken om die niet langer te versturen of ontvangen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home