Gebruik je smartphone als kwalitatieve webcam in videocalls

Beter in beeld

droidcam webcam smartphone

Videobellen is de norm geworden om collega’s op het werk, familie en vrienden te zien. Je laptop heeft een webcam aan boord, maar de kans is groot dat de beeldkwaliteit daarvan niet optimaal is. Je kan investeren in een nieuwe webcam, maar je smartphone kan ook prima als webcam dienen voor je laptop. Bovendien is de kans groot dat de beeldkwaliteit beter is dan die van een losse webcam.

Er zijn laptops die een degelijke webcam aan boord hebben, maar die zijn helaas eerder schaars. In perfecte lichtomstandigheden kan de geïntegreerde webcam een ietwat degelijk resultaat vastleggen, maar de beeldkwaliteit wordt al snel wazig, korrelig of ronduit slecht in andere omstandigheden.

Goedkoper dan een aparte webcam

De gemakkelijkste oplossing is een aparte webcam kopen. Vanaf 70 euro incl. btw kan je al een exemplaar scoren met een Full HD-resolutie en autofocus. Qua installatie stelt zo’n webcam niets voor: steek de usb-stekker in de laptop en Windows 10 herkent de camera direct. Sommige modellen zijn ook onmiddellijk compatibel met macOS of Chrome OS.

Droidcam play store

Wie liever zijn centen op zak houdt of een betere beeldkwaliteit wenst in lijn met duurdere webcams, kan zijn eigen smartphone gebruiken. Met software als DroidCam (enkel Android, geen iOS) heb je in enkele stappen een webcam die hoge kwaliteitsbeelden kan weergeven. De beeldkwaliteit hangt hier af van het type smartphone: hoe duurder, hoe beter de camera vaak is. In deze how-to leggen we uit hoe je je smartphone kosteloos in enkele stappen kan omtoveren tot kwaliteitsvolle webcam.

Voor deze workshop gebruiken we DroidCam heb je een Windows 10-pc nodig en een Android- of iOS-toestel. We vermelden vaak de Google Play Store, maar je kan DroidCam ook installeren vanuit de Apple App Store. Wie een Mac heeft, kan terecht bij EpocCam dat compatibiliteit biedt met iOS en macOS.

Droidcam app

Stap 1: smartphone instellen

Allereerst moet je DroidCam installeren op je smartphone. Klik hier en druk op Installeren of ga op je smartphone naar Google Play Store en downloadt DroidCam. Open de app waarna DroidCam onmiddellijk vraagt of het de camera van je toestel mag gebruiken. Kies Toestaan bij gebruik van de app om de app niet permanent toegang te geven tot je camera. Doe hetzelfde bij de volgende vraag om audio op te nemen. Daarna ben je voorlopig klaar met je smartphone.

Droidcam installatie

Stap 2: DroidCam op pc installeren

Om connectie te maken met je smartphone, moet je eerst ook software installeren op je pc. Klik hier en kies bovenaan DroidCam Client om de software te downloaden. De software weegt 15 MB als download en neemt na installatie 22 MB in beslag. Doorloop alle stappen en vink niets af. Klik op Finish om af te sluiten.

Droidcam start

Stap 3: starten op pc

Start DroidCam op je pc en kies of je je smartphone via USB wil verbinden of draadloos. Wij verkiezen de laatste optie voor extra flexibiliteit. Om het IP-adres van je smartphone te weten, moet je daar DroidCam opstarten. Helemaal bovenaan staat WiFi IP, die nummers mag je overtypen in de pc-versie. Belangrijk: beide toestellen moeten op hetzelfde netwerk zitten om elkaar te herkennen. Klik op Start om aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat je smartphone actief is wanneer er connectie wordt gemaakt. Van zodra je beeld hebt, blijft je smartphone automatisch actief.

Droidcam in actie

Stap 4: live video met betere beeldkwaliteit

Heb je nu automatisch beeld in het pc-venster van DroidCam? Perfect, dan kan je nu aan de slag met je nieuwe webcam. Hou er rekening mee dat toepassingen als Zoom of Microsoft Teams automatisch de standaard webcam kiest in je laptop. Kies daar manueel DroidCam Source als camera om te wisselen naar je smartphone. Indien je dat wenst, kan je ook de microfoon van je smartphone als standaardmicrofoon kiezen. Meestal staat die in de lijst als Microfoon (DroidCam Virtual Audio).

DroidcamX installeren

Stap 5: DroidCamX Pro

Is de beeldkwaliteit veel beter maar kom je niet scherp in beeld? Dan loont het wat ons betreft de moeite om DroidCamX te kopen. Voor een eenmalige prijs van 4,99 euro incl. btw kan je deze app downloaden uit de Google Play Store. In ruil krijg je een hogere videoresolutie (720p of 1080p), meer instellingsmogelijkheden en een hoger aantal framesnelheden voor een vloeiender beeld. Twijfelaars kunnen de aankoop altijd doen en achteraf hun geld terugvragen aan Google mocht het resultaat tegenvallen. Lees hier alle voorwaarden om een terugbetaling aan te vragen.

Droidcam HDmode

Stap 6: pro-versie verfijnen

Wij gebruiken dagelijks de DroidCamX Pro omdat we daar een 720p-resolutie kunnen instellen. Het beeldverschil met 480p van de gratis DroidCam is wat ons betreft meer dan groot genoeg om de vijf euro te rechtvaardigen. Om die hogere beeldkwaliteit ook te kunnen ontvangen na je aankoop, moet je de Windows-software instellen. Klik links bovenaan op DroidCam en kies HD Mode. Kies hier 720p (16:9). Wie dat wil, kan met 1080p experimenteren. Uit onze ervaring blijkt echter dat de beeldvertraging iets te erg wordt in combinatie met een aparte headset, wat niet zo fijn is voor de tegenpartij. Bewaar al je documenten en klik op OK, Restart Computer om je pc te herstarten. Vanaf nu staat DroidCam klaar in 720p-mode voor een scherp beeld.

Extra tips

Wist je dat je tussen alle camera’s op je smartphone kan wisselen? Klik op de DroidCam-app linksboven op het camera-icoontje en kies een camera. Start daarna de Windows-app op en bekijk het resultaat. Zo kan een selfiecamera soms beter beeld geven dan de hoofdcamera achteraan of kan een breedhoekcamera achteraan meer in beeld brengen voor ruime vergaderingen.

Wie DroidCamX aankoopt, kan in de Windows-app ook handig in- en uitzoomen, de ledflits van je telefoon inschakelen en witbalans aanpassen. Klik op de drie puntjes naast de icoontjes voor nog meer instellingsmogelijkheden. Op de smartphone zelf kan je in de app ook een paar instellingen veranderen. Al deze opties maken het wat ons betreft nog extra de moeite om te investeren in de betalende versie van DroidCam.

Beter dan haast elke webcam in een laptop

Zoals je misschien al hebt gemerkt, wordt je smartphone opvallend warm tijdens het gebruik van de camera. Hou daarom goed de batterijindicatie in het oog in de DroidCam client-app op Windows om te voorkomen dat je beeld ineens wegvalt. Hang je smartphone desnoods aan de lader bij lange videogesprekken.

lees ook

6 tips om beter te videovergaderen

De videokwaliteit van je smartphone hangt sterk af van de camerakwaliteit van je toestel, maar in ons geval met een OnePlus 8T is het verschil enorm vergeleken met de standaardcamera in onze HP EliteBook x360 1030 G7. Het enige waar we soms nog mee worstelen, is de plaatsing van de smartphone. Je kan hem plat tegen je laptopscherm laten leunen onder een hoek, maar dat is niet de beste oplossing. Wees creatief en zoek een opstelling die je telkens opnieuw kan gebruiken, of koop een flexibele smartphonehouder. Gebruik de breedhoekcamera van je smartphone bijvoorbeeld een vergadering met twee of meer mensen handig in beeld te brengen. Tot slot kan je ook altijd onze zes tips doorlezen om beter te videovergaderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home