Zijn Chromebooks een waardige laptopvervanger in bedrijven?

Chrome OS Chromebook

Chromebooks hebben ondertussen al hun weg tot in Belgische scholen gevonden, maar hoe geschikt zijn de Google-laptops voor gebruik in bedrijven? In de marge van de officiële introductie van Chromebooks op de Belgische consumentenmarkt klopte Techzine aan bij Google voor een antwoord op die vraag.

We waren enigszins verrast toen we enkele weken geleden te horen kregen dat Google de Chromebook eindelijk op de Belgische markt zou introduceren. Chromebooks van fabrikanten als Acer, Asus, HP en Lenovo zijn immers al langer in ons land beschikbaar via verschillende (web)winkels – maar waren nog niet aangepast aan onze markt – en ook het Belgisch onderwijs heeft de Chromebook reeds omarmd.

De lancering is dus vooral een formaliteit, maar heeft ook enkele tastbare voordelen voor de consument. “Er zijn vandaag al dertig tot veertig verschillende modellen Chromebooks beschikbaar in België. Met de officiële lancering bieden we voortaan officieel ondersteuning vanuit Google aan, alsook apparaten met Belgische toetsenborden , en een bredere beschikbaarheid online en offline”, verduidelijk Alex Grotz, Chrome OS Lead voor de Benelux bij Google.

Chromebooks waren in het begin niet meer dan een goedkoop portaal tot het internet voor scholen.

Verpakte browser

De eerste Chromebook zag in 2010 het levenslicht als oplossing voor het onderwijs. De laptops waren op dat moment niet veel meer dan verpakte webbrowsers. “Het was in de eerste plaats een goedkoop portaal naar het internet voor scholen”, vertelt Grotz. “De toestellen konden tegen een stootje, maar er was verder weinig aandacht voor design en je kon er evenmin andere apps op draaien.”

In 2016 werd de Play Store op Chrome OS geïntroduceerd, waardoor Chromebooks plots toegang kregen tot miljoenen Android-apps, al dan niet aangepast voor het grotere scherm. Voor Google draaide het vanaf dat moment niet langer alleen om gebruik in het onderwijs. Er werd meer aandacht besteed aan design, en prijs was niet langer de voornaamste drijfveer. De Chromebook werd in de markt gezet als modern alternatief voor Windows-laptops en de MacBooks van Apple. 

Modern OS

“Windows en macOS werden lang geleden ontworpen, in een wereld waarin we op een andere manier met computers werkten. Die wereld is sindsdien dramatisch veranderd en mensen gebruiken hun laptops vandaag op een andere manier. Het is dus ook tijd voor een OS dat aan die moderne realiteit is aangepast”, argumenteert Grotz.

Chrome OS wordt elke zes weken naadloos geüpdatet op hetzelfde ritme als de Chrome-browser, en al je data en instellingen worden in de cloud bewaard, zodat ze altijd en overal onmiddellijk beschikbaar zijn. Wanneer je voor het eerst aanmeldt op een nieuw apparaat, kom je meteen in je eigen omgeving terecht. Bovendien maakt Google zich sterk dat je geen antivirus nodig hebt en de prestaties van een Chromebook over tijd alleen maar beter worden, omdat het apparaat zich aanpast aan jouw gebruik.

Verschillende toestellen

Vandaag zijn er Chromebooks in verschillende vormen en maten, en met verschillende soorten processors aan boord. Een groot deel draait op Intel, maar er zijn ook apparaten met processors van AMD of Arm-chips van MediaTek. Google laat de hardwarekeuzes grotendeels aan zijn partners over, maar blijft wel betrokken bij elke stap van het proces om hardware en software op elkaar af te stemmen.

Een premium model zoals de Lenovo IdeaPad Flex 5 biedt een 13,3 inch Full HD-touchscreen met stylus-ondersteuning, Intel Core i5-10210U, 8 GB RAM en een 128 GB SSD in een knap design voor een prijskaartje van om en bij 750 euro. Dat volstaat voor het meeste computerwerk dat de gemiddelde consument uitvoert, maar Grotz geeft toe dat er nog twee situaties bestaan waarin een Chromebook vandaag nog tekort schiet: zware foto- en videobewerking en high-end gaming. “Voor dat eerste punt werken we samen met Adobe, maar hebben we nog twee tot drie jaar nodig. Voor games hebben we sinds kort Google Stadia en alle spellen die in de Play Store beschikbaar zijn.”

Chrome Enterprise

Naast scholen en consumenten, schuwt Google ook de zakelijke markt niet. Met Chrome Enterprise biedt het een aangepast aanbod voor bedrijven. Die upgrade ontsluit zakelijke mogelijkheden voor apparaatbeleid en het beheer van een hele Chromebook-vloot vanuit Googles eigen cloudgebaseerde beheerdersconsole of een unified endpoint management (UEM)-oplossing van derden.

“Met de toenemende acceptatie van cloudtechnologieën is er wereldwijd een aanzienlijke toename van de vraag naar cloud-native apparaten die op Chrome OS draaien”, vertelt Wojciech Bendorf-Bundorf, Regional Marketing Lead voor Chrome Enterprise. “Een belangrijk bijproduct van de huidige thuiswerksituatie is dat veel meer bedrijven beseffen dat meerdere rollen en functies op afstand net zo effectief worden uitgevoerd, op voorwaarde dat de IT-infrastructuur voor telewerk voldoende is ingeschakeld.”

HP Elite c1030 Chromebook Enterprise
De HP Elite c1030 is een Chromebook die specifiek op de zakelijke markt is gericht.

Veiligheid en beheer

Bendorf-Bundorf benadrukt op dat vlak dat Chromebooks ‘secure by design’ zijn, met onder meer opstartverificatie, encryptie per gebruiker, sandboxing en site-isolatie. Bovendien worden data niet lokaal bewaard, maar in de cloud, zodat ze beschermd blijven bij verlies of diefstal.

IT-beheerders kunnen de apparaten verder eenvoudig vanop afstand provisioneren en monitoren, en in geval van nood vergrendelen. “Chrome Enterprise biedt granulaire controle, met uitgebreide beheeropties. Je kan beleid handhaven op basis van een breed scala aan criteria om te bepalen tot welke websites, apps en extensies gebruikers toegang hebben”, gaat Bendorf-Bundorf verder.

Virtualisatie

Daarnaast biedt Google flexibele Enterprise Mobility Management (EMM)- en identiteitsopties, waaronder Microsoft Active Directory, en worden verschillende Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-oplossingen – waaronder Citrix en VMware – ondersteund voor toegang tot legacy Windows-toepassingen. Recent kondigde Google ook een nauwere samenwerking met Parallels aan om Parallels Desktop in Chrome OS te integreren, zodat bijvoorbeeld Office-toepassingen ook offline op Chromebooks kunnen draaien.

Tot slot wijst Bendorf-Bundorf op de lagere Total Cost of Ownership. “De implementatie van Chromebooks in de onderneming kan een totale jaarlijkse besparing van 423 euro per toestel opleveren.”. Die winst zit niet alleen in de lagere aankoopprijs, maar ook verlaagde operationele kosten voor onderhoud en beheer, en minder downtime. Bovendien kunnen Chromebooks eenvoudiger tussen meerdere gebruikers worden gedeeld, omdat alle data gekoppeld is aan een cloudprofiel in plaats van het apparaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home