Windows 7 in Belgische bedrijven: één maand voor het einde

windows 7

Binnen iets minder dan een maand, op 14 januari 2020, rolt Microsoft voor de allerlaatste keer gratis beveiligingsupdates uit voor Windows 7. Het tien jaar oude besturingssysteem gaat vanaf dan officieel op pensioen. Tenminste, in theorie. Wereldwijd zijn er vandaag nog altijd heel wat Windows 7-systemen actief, en dat zal ook op 15 januari nog het geval zijn. Techzine was benieuwd naar de situatie in Belgische bedrijven. Via een survey richtten we ons tot jullie, onze lezers, om een stand van zaken op te maken. Tijd voor de resultaten. 

Vandaag draait nog zo’n 27 procent van de pc’s wereldwijd op Windows 7, zo leiden we af uit de recentste cijfers van NetMarketShare en StatCounter. Daarmee is Windows 7 vandaag nog altijd met voorsprong het tweede populairste desktopbesturingssysteem, na Windows 10. Dat is ook zo in België, al zien de cijfers er in ons land iets beter uit. Volgens lokale cijfers van StatCounter draait vandaag nog ongeveer 14 procent van de Windows-systemen in België op Windows 7. 

Bron: StatCounter, november 2019

Een belangrijk deel daarvan wordt in een zakelijke context gebruikt. Uit onze rondvraag bij 270 Belgische bedrijven blijkt dat meer dan vier op vijf (81,4%) nog Windows 7-systemen in gebruik heeft. Wanneer we onderscheid maken op basis van bedrijfsgrootte, gaat het om iets meer dan drie vierde (76,7%) van de kmo’s en bijna negen op tien (88,1%) grote bedrijven.  

Migraties aan de gang 

Dat wil niet zeggen dat deze bedrijven nog helemaal niet aan hun migratie zijn begonnen. In sommige organisaties gaat het om nog amper vijf procent van alle toestellen die ze in gebruik hebben.

Gemiddeld draait nog 43 procent van de computers in Belgische ondernemingen op het bijna antieke besturingssysteem. Opnieuw hinken de grote bedrijven (57%) evenwel achter op de kmo’s (34%). Dat valt eenvoudig te verklaren gezien de schaal van het computerpark dat moet worden vernieuwd en de doorgaans hogere aanwezigheid van legacy-toepassingen. 

Een minderheid van de respondenten (18,6%) is reeds volledig overgestapt naar een ander OS. Bij de meeste onder hen (62%) werd die migratie evenwel pas ergens in de laatste twee jaar voltooid. De populairste migratiemethoden waren om bestaande pc’s te upgraden (36,8%) of upgrades te combineren met de aankoop van nieuwe pc’s (42,1%). In onze upgradegids van eerder dit jaar onderzochten we reeds de voorwaarden om een bestaand computerpark te upgraden van Windows 7 naar Windows 10.  

Een minderheid van de bedrijven is reeds volledig overgestapt.

Zo’n 10,5 procent koos ervoor om zijn computerpark volledig te vernieuwen, terwijl een klein deel (5,3%) besloot om Windows achter zich te laten en over te stappen op Linux. 

Deadline te krap 

Even terug naar de bedrijven die nog steeds Windows 7-systemen in omloop hebben dan. De overgrote meerderheid daarvan (72,6%) verwacht dat ze de deadline van 14 januari 2020 niet zullen halen om hun achterblijvende pc’s nog allemaal te vervangen.  

Opvallend is dat de kmo’s de situatie hier minder rooskleurig inschatten dan de grote bedrijven. Hoewel ze gemiddeld verder staan in hun migratie, geeft 76,6 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen aan de deadline niet te zullen halen. Voor de grote organisaties gaat het om 67,6 procent. 

Het mislopen van de deadline hoeft op zich niet onmiddellijk voor problemen te zorgen. Op voorwaarde dat je de laatste beschikbare patches installeert, zijn je Windows 7-pc’s niet plotsklaps onveilig op 15 januari 2020.  

De risico’s duiken pas na verloop van tijd op. Hoe langer je Windows 7 na de ondersteuningstermijn blijft gebruiken, zonder dat er op regelmatige basis nieuwe beveiligingsupdates worden uitgevoerd, hoe meer het OS een gatenkaas wordt, waar aanvallers zo in binnendringen. Onderzoek toonde eerder al aan dat Windows up-to-date houden één van de beste manieren is om je te beschermen tegen zeroday-aanvallen

Gelaten houding 

Meer dan de helft (52,5%) van de respondenten die in hun bedrijf nog actieve Windows 7-systemen hebben, geeft aan die te zullen blijven gebruiken, zonder extra maatregelen te treffen.  

Vooral kmo’s reageren gelaten: 63,8 procent laat de zaken op zijn beloop, tegenover 36 procent van de grote organisaties. Die zijn dan weer meer geneigd om te betalen voor verlengde ondersteuning (44 procent). Bij de kmo’s geeft geen enkele respondent aan dit van plan te zijn, hoewel Microsoft het deze keer voor het eerst ook voor hen mogelijk maakt

8,2 procent koppelt zijn Windows 7-pc’s na 14 januari los van het internet en een minderheid (1,6%) zegt het gebruik ervan te zullen staken, zonder alternatief. Voor de meeste organisaties is een volledige migratie naar Windows 10 het einddoel, al is ook hier nog een kleine groep die de buik vol heeft van het Microsoft-ecosysteem en de gelegenheid aangrijpt om de overstap naar Linux of macOS te maken.  

Lange adem 

Gevraagd naar de redenen waarom bedrijven zo lang hebben gewacht met hun migratie weg van Windows 7, antwoordt de helft dat het voorheen simpelweg geen prioriteit was. Nochtans wisten ze doorgaans wel van het nakende einde; slechts 4,5 procent geeft aan dat ze te laat op de hoogte waren.  

Bijna één op vijf (18,2%) benadrukt dat het vooral een werk van lange adem is en ze nu in een laatste fase alleen nog niet-prioritaire systemen moeten migreren. Het gaat in dit geval uitsluitend om grote bedrijven met een uitgebreid computerpark.  

Bijna één op vijf benadrukt dat de migratie een werk van lange adem is en ze nu in de laatste fase zijn.

Nog eens één op acht (13,6%) respondenten duidt dan weer compatibiliteit met kritieke toepassingen als voornaamste reden aan. Dat is verrassend aangezien Microsoft gratis helpt om eventuele problemen te verhelpen. Enkele respondenten geven aan dat er niet noodzakelijk compatibiliteitsproblemen zijn, maar dat oplossingen met Windows 10 nog onvoldoende getest en gevalideerd zijn. 

Tot slot speelde ook de kostprijs van de migratie voor bijna één op tien (9%) een belangrijke rol. 

Wat na 14 januari? 

Wil je na 14 januari nog enige tijd op je Windows 7-systemen blijven werken, dan raden we aan om dit overzicht met 4 manieren om Windows 7 te blijven gebruiken door te nemen. Desalniettemin kunnen we alleen maar benadrukken dat wél upgraden altijd een goed idee is, als het mogelijk is. 

Van zodra een nieuwe kwetsbaarheid zoals EternalBlue of BlueKeep opduikt, ben je met je ongepatchte systemen een vogel voor de kat. Al moeten we toegeven dat in dit geval voor beide exploits ook na het einde van de ondersteuning nog noodpatches voor Windows XP werden uitgerold. Dat is evenwel uitzonderlijk en gebeurt alleen wanneer Microsoft het risico en de impact bijzonder hoog inschat. 

Bedrijven die vandaag nog Windows 7-systemen gebruiken, hoeven dus niet onmiddellijk te panikeren. Er zijn nog methoden om het besturingssysteem vanaf 15 januari te blijven gebruiken, al is de ene manier al wat veiliger dan de andere. Weet wel dat de klok tikt en het risico elke dag toeneemt, tot het noodlot onvermijdelijk toeslaat. Vroeg of laat wordt het afscheid onvermijdelijk en dan gebeurt het liefst op je eigen voorwaarden.  

Wens je dit artikel offline te bewaren als referentie? Dan kan je het ook in pdf-formaat downloaden. Klik daarvoor op de knop hieronder:


Over het survey 

Voor dit artikel organiseerden we een online survey, waarmee we aan de hand van een handvol vragen het gebruik van Windows 7 in Belgische organisaties in kaart wilden brengen. Het survey werd gedurende twee maanden gepromoot bij onze lezers. 

Uiteindelijk verzamelden we antwoorden van respondenten uit 270 bedrijven, waarvan 58,8 procent kmo’s (minder dan 250 werknemers) en 41,2 procent grote bedrijven. De bedrijven zijn actief in alle mogelijke sectoren. De drie best vertegenwoordigde sectoren zijn de gezondheidszorg (13,7%), industrie en chemie (12,8%) en informatica (10,8%). 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.