Bellen, sms’en en mobiel surfen is in België duurder dan in onze omliggende buurlanden. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) kwam tot die conclusie na een vergelijkende internationale prijzenstudie te hebben uitgevoerd.
In België liggen de prijzen van telecomdiensten in het algemeen op een hoog niveau. Dat besloot het BIPT na een vergelijkende studie te maken met onze buurlanden.
Op de regel is één uitzondering. Het BIPT haalt namelijk aan dat de telecomprijzen in België wel competitief zijn als de mobiele bundels worden vergeleken met weinig belminuten, sms’en en mobiele data. De prijzen nemen alleen snel toe naarmate er meer belminuten en mobiele data aan de bundel worden toegevoegd. Meer diensten toevoegen, zoals tv-, internet- en vaste telefoondiensten, drukt de kosten niet.
Prijs neemt sneller toe naarmate meer mobiele data inbegrepen is
Het BIPT stelde voor de studie verschillende gebruikersprofielen op, die allemaal andere telecombehoeften hebben. Gaande van 60 minuten bellen tot onbeperkt bellen voor de spraakbehoeften. De databehoeften gaan van geen data tot 100 GB aan data. Binnen die profielen heeft het BIPT de goedkoopste bundels die in november 2021 beschikbaar waren, met elkaar vergeleken.
Vanaf het moment dat een bundel onbeperkt bellen aanbiedt, zijn de prijzen in België aan de hoge kant. Dat toch tenminste in vergelijking met Belgische buurlanden Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Zonder de combinatie met mobiele data liggen de tarieven in België al zeker vijf euro hoger dan in de buurlanden. Voeg je er maximaal 5 GB aan toe, dan blijven de prijzen in België het hoogst. Bij 10 GB en 20 GB nemen Duitsland en Luxemburg die plaats even over. Vanaf 50 GB stijgen de prijzen in België te hard om nog overtroffen te worden. In België een bundel afsluiten om onbeperkt te bellen en 100 GB data te krijgen, kost je 50 euro. In Luxemburg, het tweede duurste land, daalt de prijs tot net onder de 35 euro. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk doen het voor die bundel een stuk beter met prijzen tussen de 15 en 20 euro.
Ben je zelf niet echt een beller of een gebruiker van mobiele data, dan zal dat verhaal waarschijnlijk niet voor jou opgaan. De prijzen voor deze consumenten zijn namelijk stabiel gebleven of zelfs licht gedaald in het afgelopen jaar. Voor deze pakketten is het net Frankrijk die de hoogste tarieven heeft. Dat terwijl Frankrijk het beste scoort in de bundels waarin de meeste mobiele data wordt meegegeven. Volgens de grafiek blijven de prijzen in Frankrijk dan ook redelijk stabiel over de verschillende bundels heen. 60 belminuten in combinatie met 1 GB data kost daar tussen de 10 en 15 euro, terwijl de prijs voor onbeperkt bellen met 100 GB data maar net boven de 15 euro uitkomt.
Magere concurrentie
Doorgaans wordt de hogere prijs verantwoord door de hoge kwaliteit van de netwerken van Belgische telecomproviders. Volgens het BIPT gaat die verklaring echter niet langer op. De Nederlandse netwerken behoren tot de beste van Europa, maar door de trage uitrol van het 5G-netwerk in België zakt de kwaliteit van ons netwerk steeds verder weg in de rangschikking. Vier jaar geleden behoorde België voor deze indicator nochtans nog tot de top van de Europese Unie dankzij de uitstekende 4G-dekking.
lees ook
‘Orange biedt meest kwalitatieve mobiele internet, bereik van Proximus is het grootst’
Het BIPT vergelijkt ook het aantal aanbieders in één land om de mate van concurrentie te beoordelen. Uit deze vergelijking komt naar voren dat het aantal spelers op de Belgische markt eerder beperkt is. Enkel Luxemburg heeft er minder.
Volgens de studie zijn het ook Luxemburgers en Belgen die de hoogste prijs betalen voor telecomdiensten. In het Verenigd Koninkrijk liggen de prijzen het laagst, Nederland komt op de tweede plaats en Frankrijk krijgt de laatste vrije plaats op het podium. Het BIPT wijst erop dat de landen met een hogere graad van concurrentie doorgaans gekenmerkt worden door lagere telecomprijzen.
Prijzen enorm hoog voor gezinnen
Voor de eenvoudigheid is er heel wat te zeggen over het nemen van verschillende diensten bij één aanbieder. Voor de prijs gaat dat in ieder geval niet op. In België liggen de prijzen voor gebundelde diensten namelijk eveneens opmerkelijk hoger dan in onze buurlanden. De bundels bieden hier een combinatie van internet, televisie, vaste en mobiele telefonie aan.
Het BIPT maakte voor deze analyse eveneens verschillende profielen op. Een koppel zonder mobiel is de enige gezinscombinatie die er in België goed vanaf komt. Een alleenstaande zonder mobiel, een student met mobiel, een koppel met beperkte behoeften en gezinnen met grote behoeften betalen steeds de jackpot in België.
Hoogste prijs in Europa
De prijzen voor telecomdiensten bevinden zich volgens de studie van het BIPT al langer aan de hoge kant. In 2019 bevonden de prijzen voor de telecomdiensten in België zich ook al bij de drie duurste uit de vergeleken landen, volgens de studie van het BIPT. Maak je de vergelijking met alle landen uit de Europese Unie, dan wordt de situatie nog erger. Het tot nu toe meest recente onderzoek van Eurostat toonde namelijk aan dat een Belg op jaarbasis ongeveer 76 procent meer betaalt voor telecomdiensten dan de gemiddelde EU-burger.
De cijfers tonen de situatie aan zoals het er in 2019 voorstond. De prijzen in België liggen al jaren hoger dan het Europese gemiddelde. De afwijking ten opzichte van het gemiddelde wordt zelfs steeds groter. Tussen 2016 en 2018 betaalde de Belg nog zo’n 44 procent meer dan het Europese gemiddelde, daarvoor lag de meerprijs rond de 30 procent. Tien jaar geleden betaalden we met z’n allen maar 12 procent meer dan het gemiddelde.