Plooibare telefoons getest: de toekomst of aanstellerij?

Fold, Flip, of gewoon Flop?

samsung fold

Zijn plooibare smartphones een goed idee? En zo ja, hoe plooien ze dan best? We gaan heel uitvoerig aan de slag met de Samsung Galaxy Z Flip 3 en de Galaxy Fold 3 en bespreken in één klap de nieuwste kaper op de kust: de Oppo Find N. Zijn de unieke toestellen in onze broekzak hypermoderne productiviteitswonderen, of dienen ze enkel om te stoefen?

Toegegeven, na een heel leven van rigide en breekbare schermen is een plooibaar exemplaar een miraculeuze verademing. Dat plooibare telefoons een serieus gadgetgehalte hebben, zal niemand ontkennen. Op de redactie gingen we uitgebreid aan de slag met de Samsung Galaxy Z Flip 3 en de Galaxy Z Fold 3. Ondergetekende ging eerst enkele weken met de Flip aan de slag en schakelde vervolgens over op de Fold, collega Cédric deed het omgekeerde.

Eén ding valt meteen op: ook niet-techneuten zijn benieuwd. Voor reviews lopen we regelmatig rond met het nieuwste en beste dat telefoonbouwers te bieden hebben, maar veel vragen over die toestellen kregen we de laatste jaren niet meer. Niet zo met de Flip en de Fold: zelfs wildvreemden komen (met mondmasker op) kijken wat dat plooibare toestel nu precies is. Iedereen wil het bepotelen en staat versteld van de technologie. En dan komt telkens dezelfde vraag: wat doe je er eigenlijk mee?

Een smartphone voor iedere broekzak

We kijken eerst naar de Samsung Galaxy Z Flip 3. Dat toestel vertegenwoordigt een eerste visie op wat een plooibaar toestel kan zijn. De Flip is een (min of meer) gewone telefoon die je kan dichtklappen tot een kleiner blokje. In zijn dichtgeplooide vorm past het heel vlot in zelfs de kleinste broekzakken. Daarmee is meteen ook het nut van de Flip duidelijk. Het plooibare scherm moet een klassieke grote smartphone draagbaar maken voor mensen die liever geen gigantische toestellen meesleuren.

De redactie is unaniem over het nut hiervan. Je voelt de Flip niet zitten in je broekzak en dat is een verademing. Behalve op de momenten waarop jarenlange conditionering ons even doet panikeren omdat het lijkt alsof we onze telefoon ergens vergeten zijn. Compactheid is maar één factor, maar het is een erg belangrijke en verantwoord het gebruik van het mobiele scherm.

Enkele goede ideeën

Een idee is één, maar is het ook goed uitgewerkt? Samsung implementeert het plooibare scherm op een uitstekende manier. Wanneer je zelf recht naar het toestel kijkt, zie je de vouw niet of nauwelijks. Je voelt ze wel tijdens het scrollen, maar dat went snel.

Wanneer de telefoon is dichtgeklapt, kan je het scherm natuurlijk niet zien. Dat lost Samsung op door een klein aanraakschermpje op de achterzijde te plaatsen. Daarop kan je het uur zien, net als welke meldingen er staan te wachten. In de praktijk zal je je toestel meestal openklappen omdat het scherm aan de buitenkant veel te klein is om handig te werken.

Ondermaatse uitwerking

Tot zo ver het goede nieuws rond de Samsung Galaxy Flip 3. Zowat al de rest is teleurstellend. Samsung krijgt vandaag onvoldoende batterijcapaciteit in de Flip verwerkt waardoor de autonomie van het toestel ondermaats is. Je komt de dag niet door met gemiddeld gebruik en laden gaat helemaal niet snel. Ook de camera’s zijn niet goed. Bij goede lichtomstandigheden schoot de Flip 3 geregeld goede beelden, maar zelfs dan niet altijd. Op het telefoonscherm zien foto’s bij daglicht er prima uit, maar zodra je een beetje wil inzoomen valt een artificiële ruis op. De software vervormt zelfs details. De camera’s zijn geschikt voor een toestel van pakweg 250 euro, maar de Flip kost 1.049 euro.

Je komt de dag niet door met gemiddeld gebruik en laden gaat helemaal niet snel.

Over het exacte formaat van de Flip 3 bestaat discussie op de redactie. Samsung kiest er om onduidelijke reden voor een 22:9-aspectratio. Het scherm is dus heel hoog, maar erg smal. Ondergetekende is groot van hand, en vind het scherm te smal om comfortabel op te typen. Collega Cédric ervaart met zijn kleinere gestalte en dito handen dat probleem niet.

Het compacte formaat van de Galaxy Z Flip 3 is handig, maar de meerwaarde van het kleine scherm vooraan is beperkt.

Samsung stopt een high-end Qualcomm Snapdragon 888 (gekend van onder andere de Samsung Galaxy S21 Ultra) onder de motorkap, maar de gebruikservaring was verschillend. Cédric was tevreden met een vlotte ervaring op het 120 Hz-scherm, uw schrijver van dienst werd af en toe wel met haperingen geconfronteerd. De Snapdragon 888 is een chip die in principe gereserveerd is voor dure high end-toestellen, maar de Flip 3 maakt er niet optimaal gebruik van.

Uiteindelijk verkoopt Samsung hier een telefoon die, plooibaar scherm buiten beschouwing, naar ons gevoel om en bij de 400 euro waard is, voor 1.049 euro. De plooibaarheid kost zo 650 euro en dat is teveel. Het concept achter de Flip 3 is uitstekend, maar afgaande op de uitwerking van de Samsung Galaxy Z Flip 3 zelf is de technologie nog niet helemaal klaar.

Een tablet voor de meeste broekzakken

Een klassieke telefoon compact maken is één toepassing van het plooibare scherm. Een andere optie is om een smartphone met een min of meer normaal formaat uit te rusten met het scherm van een tablet. Die strategie volgt Samsung met de Galaxy Z Fold 3.

De Fold 3 bestaat uit een eerste volwaardig scherm aan de voorzijde als een soort cover van een boek. Dat boek kan je openvouwen, waarna je een tablet vast hebt. De Fold maakt het zo mogelijk om een tablet in je broekzak te steken en dat is een aangename ervaring. Browsen en multimedia consumeren is beslist aangenamer op een groot scherm, net als multitasken. Je kan heel eenvoudig twee applicaties op telefoonformaat naast elkaar plaatsen, wat we zelf ideaal vinden om bijvoorbeeld online te bankieren.

Meer productiviteit, betere media-ervaring

Het grotere scherm laat je verder toe taken uit te voeren onderweg die je anders misschien voor op het werk of thuis zou sparen. Een spreadsheet bewerken op een gewone telefoon is een gepruts, op een display met het formaat van een bescheiden tablet wordt het plots wel een stuk eenvoudiger. Ook e-mails beantwoorden is veel fijner met een groter scherm.

De Fold 3 heeft een bijna rechthoekig scherm aan de binnenkant wat het geschikter maakt voor productiviteit dan voor multimedia, maar ook filmpjes bekijken is een aangename ervaring. Wil je kort vakantiefoto’s laten zien aan vrienden of familie, dan maakt het grote scherm dat bovendien een aangename ervaring voor iedereen. Een plaats op Google Maps tonen is direct duidelijk voor iedereen.

Compacte tablet, matige telefoon

Het is met andere woorden heel praktisch om een tablet te hebben die in je broekzak past, maar dat maakt van de Fold 3 nog geen goede telefoon. Het scherm aan de voorzijde is bijzonder smal, zodat we het echt onaangenaam vonden om op te typen. In tabletmodus is het toetsenbord dan weer gesplitst zodat je snel met je duimen kan typen, maar dat gaat minder vlot dat swipen met bijvoorbeeld Swiftkey, dat in deze modus (nog) niet werkt. Wie veel berichten stuurt, boet met de Fold 3 in aan gebruiksgemak.

De productafbeeldingen van Samsung plaatsen niet voor niets een achtergrond met zwarte randen op het scherm vooraan. In werkelijkheid zijn de randen groter en opvallender dan deze foto’s doen uitschijnen.

Bovendien zijn we niet overtuigd van het design. Samsung levert een mooi afgewerkt product af, maar loopt tegen beperkingen van zijn eigen scharniertechnologie aan. Dat betekent dat het toestel niet vlak dicht plooit en zorgt er bovendien voor dat het smalle scherm aan de voorzijde een enorme bezel heeft richting de rand. In dichtklapte modus ziet het geheel eruit als een dichtgeklapte tablet en niet als een smartphone, en zo voelt het ook.

Het kan beter

Dat lijkt vooral aan de strategie van Samsung te liggen. De Koreaanse telefoonbouwer zit er niets mee in om prototypes te commercialiseren. De pas aangekondigde Oppo Find N toont aan dat de we ons niet moeten neerleggen bij de beperkingen van de Galaxy Z Fold 3.

De Oppo Find N klapt dicht zonder spatie tussen de schermen binnenin, en het scherm vooraan bedekt veel meer van de voorzijde met een ‘normale’ smartphonelook tot gevolg.

De Oppo Find N volgt hetzelfde concept, maar herbergt een bijna volledig vierkante tablet. Via een complexere scharniertechnologie zorgt Oppo er verder voor dat het toestel wél volledig dichtklapt. Bovendien lukt het Oppo om het scherm op de voorzijde een stuk breder te maken. Het resultaat: in dichtgeklapte modus heb je wel een relatief normale smartphone vast met een scherm dat wel breed genoeg is om op te typen.

Geen compromis

Over het algemeen vinden we de Fold-strekking van plooibare smartphones zeker nuttig. Het biedt echt wel een meerwaarde dat je zomaar een tablet uit je broekzak kan toveren. Samsungs interpretatie resulteert in een minder aangename telefoon wanneer die dichtgeklapt is, maar dan nog is de vormfactor interessant voor wie minder berichten typt en vooral media consumeert. Oppo illustreert met de Find N echter dat je dat compromis in de nabije toekomst zelfs niet meer hoeft te maken.

Bovendien lijkt het voor fabrikanten eenvoudiger om plooibare telefoons zoals de Galaxy Z Fold 3 en de Oppo Find N van het juiste binnenwerk te voorzien. De toestellen lenen hun specificaties van vlaggenschepen van hun respectievelijke fabrikanten en komen zo met spectaculaire camera’s. Bij ons gebruik van de Fold 3 kunnen we verder niet klagen over de batterij, die het vlot een hele dag en zelfs iets langer op één lading uitzingt.

Geen gimmick, evenmin een afgewerkt product

Onze tijd met plooibare toestellen leert ons dat de technologie meer is dan een gimmick. Wie naar compactheid op zoek is, mag uitkijken naar betere implementaties van het Flip-principe. Zit je vaak op je smartphone en gebruik je het ding ook om te surfen en media te consumeren, dan laat het Fold-concept je toe om altijd een tablet bij te hebben en ook dat vinden we fantastisch.

lees ook

Oppo Find X3 Pro review: onder de microscoop

Helaas is de technologie nog niet helemaal rijp voor allebei. Zoals we al aanhaalden betaal je voor de Samsung Galaxy Z Flip 3 een premium van ongeveer 650 euro voor de plooibaarheid. Zonder plooi is dit een bruikbaar maar ondermaats midrangetoestel. Bovendien hebben we vragen over de betrouwbaarheid, aangezien de Flip uitnodigt om doorheen de dag te spelen (fidgetplezier!), maar het scharnier daar niet op gebouwd is.

De Galaxy Z Fold 3 van Samsung ziet er in verhouding minder goed afgewerkt uit dan de Flip dankzij de spatie wanneer het ding is dicht geplooid en het vreemde smalle scherm vooraan, maar is wel het superieure toestel van de twee. Oppo toont met de Find N echter dat het Fold-principe ook zonder compromis kan. Met dat in het achterhoofd zou het pijn doen om nu een hallucinante 1.799 euro neer te tellen voor een smartphone die eigenlijk al achterhaald is. De Find N komt echter niet meteen naar Europa en dient zo vooral als waarschuwing: wacht nog even voor je investeert in een plooibare telefoon. 2022 belooft een heel interessant jaar te worden om het concept volwassen en praktisch te maken.