Winterweer kan invloed hebben op de prestaties van je smartphone: vooral de batterij is niet dol op temperaturen onder het vriespunt. Zo hou je een smartphone ook in de winter in topvorm.
Onze smartphone gaat vandaag overal mee naar toe, door weer en wind. De meeste hedendaagse smartphones kunnen wel een stootje verdragen, maar winters weer kan vreemd gedrag uitlokken. Met name smartphonebatterijen lijken de koude niet zo goed te kunnen verdragen. Dat kan ervoor zorgen dat je je na een winterwandeling moet reppen naar een oplader. Hoe komt dat en hoe bescherm je je smartphone tegen winterse temperaturen?
lees ook
Hoe hou je de batterij in je laptop of smartphone in topvorm?
Niet te warm, niet te koud
Hoewel smartphones ontworpen zijn om verschillende weersomstandigheden te verdragen, zijn ze niet helemaal ongevoelig aan de temperatuur. In de gebruikshandleiding van je toestel zou normaal gezien ergens het optimale temperatuurbereik vermeld moeten staan waarbinnen de smartphone zich comfortabel voelt. Dit kan verschillen van model tot model, maar de meeste fabrikanten hanteren een bereik van 0°C tot 35°C.
Dat zijn zeker geen harde limieten: je kan je smartphone wel degelijk nog gebruiken als het kwik onder nul graden Celsius zakt. Wetenschappelijk onderzoek heeft weliswaar aangetoond dat vriestemperaturen een invloed hebben op de gezond van een toestel. Een studie uit 2022 ging op zoek naar de limieten van Android-toestellen en iPhones en ontdekte dat extreme vriestemperaturen (kouder dan -20°C) een smartphone in minder dan tien minuten onbruikbaar maken. De iPhone bleek een net iets grotere koukleum te zijn dan de doorsnee Android-smartphone.
Zulke extremen zullen we in ons gematigd klimaat niet snel bereiken, maar ook langdurige blootstelling aan temperaturen net onder het vriespunt kan de gezondheid van je toestel schaden. Net zoals je tijdens een hittegolf je smartphone extra moet beschermen tegen oververhitting, moet je ook bij koud weer zorgvuldig met je smartphone omgaan.
Ballet van elektronen
Om de impact van koude op een batterij te testen, dienen we eerst goed te begrijpen wat er zich in de batterij van je smartphone afspeelt. Het meest voorkomende batterijtype in consumentelektronica, maar ook in elektrische wagens, is een oplaadbare lithium-ion-batterij. Dit type batterijen kenmerkt zich door een hoge energiedichtheid en lange levensduur. De belangrijkste onderdelen van de batterij zijn de negatieve (anode) en positieve (katode) elektronen en een separator die beide polen van elkaar scheidt.
Bij gebruik van de batterij ontstaat een elektrochemische reactie waarbij de anode oxideert en diens elektronen langs een elektrolyt doorgeeft aan de katode. Dit veroorzaakt reductie in de katode en hierdoor neemt je batterijpercentage dus af. Een oplader jaagt een stroomstoot door de batterij waardoor het proces in de omgekeerde richting verloopt, en de elektronen opnieuw richting de anode bewegen.
Veranderingen in temperaturen, zowel stijgingen als dalingen kunnen dit proces beïnvloeden en het vermogen van een batterij om stroom te leveren evenals stroom vast te houden inperken. Hierdoor kan de capaciteit van de batterij in de vrieskou lager liggen, tot zeventig procent of minder van de normale capaciteit, waardoor de batterij dus sneller leegloopt. Bijgevolg kan dit ook invloed hebben op de snelheid waaraan je toestel bijlaadt.
Extreme vriestemperaturen (kouder dan -20°C) kunnen in minder dan tien minuten een smartphone volledig onbruikbaar maken.
Spokende LCD-schermen
De meeste hedendaagse smartphones hebben een oled-scherm, maar LCD wordt ook nog regelmatig gebruikt voor goedkopere toestellen. Met lcd-schermen is er nog een bijkomend risico als het kwik onder de nul graden zakt. In en lcd-scherm zitten vloeibare kristallen, de afkorting betekent languit liquid crystal display, en vloeistoffen bevriezen bij vriestemperaturen.
De meeste hinder die je waarschijnlijk zal ondervinden, is dat het scherm simpelweg trager reageert op schermaanrakingen. Maar ook ‘vlekken’ of ‘beeldschaduwen’ (een effect dat optreedt wanneer pixels te traag van kleur veranderen) kunnen voorkomen. De kans op barsten en andere permanente schade aan het scherm is eveneens groter wanneer je je toestel bij vriestemperaturen laat vallen.
Hou je smartphone warm
Vriest het dat het kraakt en moet je je toch verplaatsen? Zorg dan dat je je smartphone voldoende beschermt tegen de koude temperaturen. Daar hoef je helemaal geen bijzondere ingrepen voor te verrichten: je smartphone in je broekzak meenemen in plaats van een tas of rugzak biedt vaak al voldoende warmte.
Trek je er langer op uit of zakt het kwik diep onder het vriespunt, kan je nog overwegen van het toestel in een sok of handschoen te wikkelen voor extra warmte. Wat je zeker niet mag doen, is je smartphone laten overnachten in een wagen die buiten staat: dan zou het wel eens kunnen voorvallen dat het toestel niet meer wakker wordt.
Bij vriestemperaturen die we gemiddeld in België meemaken, is de batterij het grootste zorgenkind. Zorg dat je altijd met een goed opgeladen batterij vertrekt en schakel desnoods enkele instellingen uit om de batterij niet te veel te belasten. Lees dit artikel voor extra tips om je batterij doorheen de vier seizoenen in topvorm te houden.