Op de koffie bij Logitech: goede camera’s en goede zetels

Illustratie hybride vergadering

Logitech nam recent zijn intrede in een nieuw kantoor in Utrecht. De kantoorruimtes zijn een speeltuin voor wie van hybride vergaderingen houdt. ITdaily krijgt een tour.

Logitech wil je digitale werkplek inrichten, zowel thuis als op kantoor. Het bedrijf toont concreet wat dat inhoudt tijdens een rondleiding doorheen de nieuwe kantoren in Utrecht. Daar presenteert Solutions Engineer Joost Brinkers met de nodige passie een verzameling aan oplossingen voor grote en kleine vergaderruimtes.

Het kantoor bevindt zich vlak bij het treinstation en winkelcentrum Hoog Catharijne, in een modern gebouw. We worden samen met een handvol concullega-journalisten verwelkomd met een kop koffie en enkele gigantische koekjes in aangename een open ruimte. Links zien we een demohoek met toetsenborden, muizen en andere oplossingen van Logitech. Tussen de gaming-muizen en de zakelijke toetsenborden springt vooral het kleurrijke lifestyle-assortiment van Pebble-hardware in het oog.

Digitale tweeling

Brinkers neemt ons mee op sleeptouw door het kantoor, te beginnen bij de receptie. Daar hangt een scherm waarop we een soort digitale tweeling van de Logitech-kantooromgeving zien. Dit is het Logitech View-platform in actie.

“Wij werken hier met 22 boekbare bureaus”, zegt Brinkers. “Die kan je bij ons een week vooraf vastleggen, maar bedrijven kunnen het systeem ook anders configureren. Je kan via Logitech View ook vergaderruimtes reserveren. Op het scherm ziet iedereen dan de actuele boekingen, met live aanpassingen. De perfecte oplossing hiervoor bestond nog niet, dus hebben we deze zelf ontwikkeld.”  

Het systeem is gekoppeld aan de Logi Tune-app. Die kan niet alleen voor het boeken van ruimtes gebruikt worden, maar ook voor het beheren van hoofdtelefoons. Zo kunnen werknemers hun werkplek en hun hoofdtelefoon op één plek beheren, zonder dat daarvoor een extra app nodig is. We zien hoe Brinkers een bureau reserveert en het scherm aan de inkomhal meteen een update toont.

Proppen

De tour gaat verder langs een allegaartje aan kantoorruimtes. Hybride werken betekent dat teams vaak verspreid zijn over verschillende locaties. Het kantoor van Logitech is daarom niet alleen functioneel ingericht, maar doet dubbel dienst als showroom. In het kantoor zijn meerdere ruimtes ingericht voor videoconferenties, uitgerust met aanraakschermen die als digitale whiteboards functioneren.

We zien vergaderruimtes groot en klein. Brinker toont met zichtbaar plezier hoe iedere plek werd ingericht, en welke bedenkingen daarbij kwamen kijken.

cozy meeting room

“In deze kleine vergaderruimte werken we met een Meetup 2 en een kabel”, verduidelijkt Brinkers aan de journalisten die zich in de kleinste ruimte van het kantoor gepropt hebben. “Eerst hadden we nog een tafeltje voorzien, maar dat vergaderde niet zo fijn.” Nu staan er gewoon twee stoeltjes, georiënteerd richting elkaar en een scherm.

Dezelfde hardware, andere vibe

Andere ruimtes zijn groter, en daarom anders ingericht. Het valt op dat de meeste ruimtes veel gezelliger zijn dan wat we van een klassieke kantooromgeving gewend zijn. We zien vergaderruimtes met een digitaal whiteboard, kamers die er als een klein salon uitzien, en natuurlijk ook klassiekere vergaderruimtes.

Ik heb drie vergadersetups in een lab in mijn dakkapel thuis

Joost Brinkers, Solutions Engineer Logitech

“Deze drie ruimtes hebben dezelfde technologie”, vertelt Brinkers. “Maar we hebben ze anders ingericht. Zo kan je staan, zitten of vergaderen zoals in een woonkamer.” Van huiselijk vergaderen weet de Solution Engineer alles. “Ik heb drie vergadersetups in een lab in mijn dakkapel thuis”, lacht hij. “Die zijn wel gekoppeld aan kleinere schermen.”

BYOD of niet

De vergaderzalen omvatten een veelvoud aan connectiviteitsoplossingen. Sommigen werken volgens het Bring Your Own Device (BYOD)-principe. Medewerkers kunnen dan hun eigen laptop aansluiten op de schermen via USB-C- of HDMI. Dat verhoogt de compatibiliteit en maakt het gemakkelijker om samen te werken.

Voor grotere vergaderruimtes is dat minder handig. Die werken met geïntegreerde oplossingen van Teams of Zoom. Zo kan een meeting klaar staan wanneer je die vooraf geboekt hebt, en kan je die met een druk op de knop starten.

Rollen maar

De tour gaat verder via een open ruimte waar Brinkers enthousiast uitpakt met de nieuwe Rally Board 65. Dat is een all-in-one-toestel met scherm, microfoon, camera en luidsprekers. Gezien het dicht beschikbaar is met een eigen stand op wielen, is het naar onze mening het eerste product uit de Rally-reeks die z’n naam waarmaakt.

De multimediabar zit boven of onderaan het scherm, dat je 180° kan draaien. Doe je dat, dan flipt zelfs het Logitech-logo mee om.

“De Rally Board 65 zit vol met sensoren”, zegt Brinkers, “onder andere voor dieptemetingen zodat het toestel slim de achtergrond kan vervagen.” De geïnteresseerde journalisten worden dynamisch in beeld gebracht met steeds verspringende verdelingen, en andere mensen die de spotlight krijgen. Het ziet er allemaal heel dynamisch uit.”

De Rally Board 65 is het huidige pronkstuk van Logitech. “Het toestel is gericht op kanten die van een nette oplossing houden. Je kan het toestel rijden naar waar je wil, en dan vergaderen”, licht Brinker uit.  

Overal microfoons

De tour eindigt in een heel grote vergaderruimte, waar Brinker zich opmaakt voor de grote finale: een stevige presentatie. De ruimte zelf is opnieuw knap ingericht, met een veelvoud aan camera’s, microfoons en luidsprekers. We vergaderen niet hybride vandaag, maar twijfelen er niet aan dat een deelnemer vanop afstand zich heel inclusief zou voelen.

lees ook

Logitech creëert digitale cocon en detecteert omgevingscondities in vergaderruimtes

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Logitech, vertelt Brinker tijdens de presentatie: “We gebruiken voor veel van onze producten PCR (gerecycleerd, nvdr.)-plastic en de verpakkingen zijn gemaakt van FSC-gerecycleerd papier. Op enkele uitzonderingen na worden kabels bijvoorbeeld niet langer in een plastic zakje geleverd, maar verpakt in papier.”

10 jaar ondersteuning

Software-ondersteuning gaat hand in hand met duurzaamheid. “Onze producten draaien op ColabOS”, verduidelijkt Brinkman. “Dat is gebaseerd op Android, al vermijden we die vergelijking. Onze versie is helemaal dichtgetimmerd. Microsoft gaat de ondersteuning van Teams voor Android 10 echter stopzetten, dus gaan we al onze toestellen naar Android 12 upgraden. Zelf noemen we het besturingssysteem ColabOS 2.0.”

Dat heeft een positieve impact op de levensduur van de toestellen, waarvan sommigen al sinds 2020 op de markt zijn. “Microsoft gaat apparaten met Android 12 of 13 certificeren tot 2027 en ondersteunen tot 2029, weet Brinker. “Puur wat certificatie betreft, gaan onze oplossingen zo tien jaar mee.”

Wat je hebt, en hoe je het plaatst

We moeten het toegeven: in het kantoor van Logitech ziet hybride vergaderen er boeiender uit dan ooit. De fabrikant toont hier wat ons betreft twee zaken. Eerst en vooral is het portfolio natuurlijk belangrijk. Logitech weet wat het doet, en heeft grote en kleine oplossingen ontwikkeld met oog voor duurzaamheid, dus dat zit wel snor.

Vervolgens zien we dat een succesvolle hybride vergaderruimte meer is dan een zaal met de juiste hardware. De positionering van de schermen, de camera’s, de investering in de juiste stoelen, de keuze voor een tafel of net niet…. Het zijn die details die de hybride vergadering uitnodigend maken.