Heeft je volgende laptop een 16 inch-scherm? De voor- en nadelen op een rijtje

Zeg niet zomaar 16 inch: laptops met dat schermformaat zijn kleiner dan hun broertjes met dezelfde schermdiagonaal van enkele jaren geleden. Er zijn heel wat redenen om vandaag voor een 16 inch-laptop te kiezen, al is dat geen reden om kleinere modellen af te schrijven.

Kies je voor een compacte 13 inch-laptop? Of mag het wat groter zijn en overweeg je een 16 inch-model? 16 inch-laptops waren vroeger het domein van gamers, maar vind je vandaag ook in het mainstream zakelijke segment. Daar zijn verschillende goede redenen voor. We nemen de Lenovo ThinkPad E16 als voorbeeld en kijken eerst eens naar het formaat.

16 inch: kleiner dan vroeger

Zeg immers niet zomaar 16 inch. Dat cijfer heeft betrekking op de schermdiagonaal en komt overeen met 40,6 cm. Daarmee weet je alleen hoe groot het scherm exact is, wanneer je de schermverhouding kent. Niet zo lang geleden hadden zowat alle laptops een 16:9-schermverhouding (de verhouding van de lange zijde tegenover de korte), die ideaal is voor wie media wil afspelen. Voor een 16 inch-laptop betekent dat dat het scherm 35,4 cm op 19,9 cm meet.

Nieuwe (zakelijke) laptops stappen daarvan af. Een 16:10-beeldverhouding is interessanter voor de meeste toepassingen. Laten we wat Pythagoras-magie los op de cijfers, dan ontdekken we dat een 16 inch-schermdiagonaal in 16:10 overeenkomt met een scherm van 34,4 cm op 21,5 cm. De ThinkPad E16 heeft zo’n 16:10-verhouding en heeft een scherm dat ongeveer één centimeter smaller is.

16 inch-laptops zoals deze Lenovo ThinkPad E16 zijn kleiner dan vroeger.

Dat maakt de laptop niet hoger. Oudere toestellen hadden traditioneel een veel hogere schermrand onderaan, maar die wordt in een 16:10-laptop ingenomen door extra beeldscherm. Ook de randen aan de zijkant zijn in de loop der jaren kleiner geworden. Onze 16 inch-ThinkPad is dus een stuk compacter als een 16 inch-laptop van enkele jaren geleden. Je kan gerust stellen dat een 16 inch-toestel vandaag comfortabel in het chassis van een 15 inch-toestel vroeger past.

Relatief draagbaar

De laptops zijn dus niet meer de kolossen van weleer en dat voel je aan je rug. De ThinkPad E16 weegt bijvoorbeeld een best comfortabele 1,76 kg. Een 13 inch ultrabook zal nog een stuk minder wegen, maar je kan de ThinkPad en consorten niet verwijten dat ze te dik zijn.

Als mobiliteit de enige voorwaarde is, ga je misschien toch beter voor een 13 inch- of 14 inch-model, maar wie occasioneel onderweg is of vooral op de trein moet pendelen, kan echt wel aan de slag met een 16 inch-model. Daar komt bij dat een 16 inch-laptop ruimte heeft voor een grotere batterij dan een kleiner exemplaar, al moet die een groter scherm met meer pixels ondersteunen, dus verwacht daar geen grote meerwaarde van.

Meer ademruimte

Binnenin een 16 inch-toestel hebben de componenten meer ruimte, waardoor ze minder snel warm worden en elkaar iets minder intens beïnvloeden. Eenzelfde processor in een 16 inch-laptop zal in de regel net iets beter presteren dan in een equivalente 13 inch-laptop.

In ons testmodel van de Lenovo ThinkPad E16 is dat niet het geval, maar vele andere modellen krijgen van hun fabrikant een extra grafische kaart mee omdat de extra ruimte de integratie daarvan eenvoudiger maakt.

Cijfertjes typen

Ondanks de hierboven besproken berekeningen inzake de schermverhouding, blijft een 16 inch-laptop natuurlijk iets breder dan een 14 inch-equivalent. Dat geeft de fabrikant ruimte om een numeriek klavier toe te voegen. Op de ThinkPad E16 zie je zo’n volledig numeriek toetsenbord, zonder versmalde toetsen. Zeker in onze contreien waar de cijfers bovenaan toetsen moeten delen met speciale tekens, is dat een welkome toevoeging.

We zien dat veel fabrikanten van de gelegenheid gebruik maken om ook een iets groter touchpad te integreren. Dat maakt de bediening van de laptop zonder muis toch een stuk aangenamer.

Meer plek

Wat dan met het scherm zelf? Dat is natuurlijk een stuk ruimer dan dat van een 14 inch- of 13 inch-laptop. Wat je daarmee doet, kan je zelf kiezen. Wie goede ogen heeft, kan gewoon meer informatie kwijt op zijn laptopscherm. Voor foto- en videobewerking is dat ideaal, aangezien je het te bewerken beeld in kwestie nog groot kan zien terwijl er toch ruimte is voor functieknoppen en werkbalken rondom.

Natuurlijk kan je individuele componenten van de gebruikersinterface ook wat groter zetten. Zo is een 16 inch-laptop een betere keuze voor wiens zicht niet helemaal optimaal is.

lees ook

Lenovo Yoga Pro 9i review: een ‘pro’-label met betekenis

Wat plek betreft, wijzen we nog eens graag naar de 16:10-beeldverhouding: hoewel zo’n laptop compacter is, is de totale schermoppervlakte groter. Een 16:10-verhouding komt overeen met een grotere totale schermoppervlakte van 742.3 cm² tegenover 705.7 cm² in het geval van een 16 inch-scherm. Je hebt dus meer plaats om op te werken. Dat zie je ook aan de resolutie: de ThinkPad E16 heeft 1.920 x 1.200 pixels. Een 16:9-laptop zou slechts 1.080 pixels hebben aan de korte kant.

Prijs

Groter betekent geenszins duurder. In tegendeel: vaak is het voor een fabrikant eenvoudiger om de interne hardware en koeling in een iets grotere behuizing te stoppen. Zo kost de ThinkPad E16 718 euro excl. btw (met Intel Core i3, 256 GB SSD en 8 GB RAM). De schermruimte kost je dus geen extra geld.  Net als bij andere formaten heb je natuurlijk instapmodellen (zoals dit toestel) en meer premium-modellen.

Conclusie

Er zijn dus meer redenen dan ooit om een 16 inch-toestel te overwegen. De dingen zijn aanzienlijk compacter dan vroeger en bieden meer schermruimte dan kleinere laptops, en zelfs dan oudere 16 inch-laptops met een andere beeldverhouding. De extra ruimte in de behuizing zorgt ervoor dat de componenten beter kunnen presteren en biedt optioneel ruimte voor een grafische kaart. Je krijgt een groter toetsenbord, ruimer touchpad en ruimte voor een numeriek klavier. 16 inch verovert terecht een plekje in de zakelijke mainstream.

Het is natuurlijk niet je enige optie. 13 inch- en 14 inch-toestellen hebben nog steeds veel bestaansrecht. Om te beginnen profiteren ze van dezelfde verschuiving naar 16:10, zodat ook deze laptops meer schermoppervlakte bieden dan vroeger. Vervolgens zijn ze toch nog een stuk draagbaarder. Een gewicht onder de 1,2 kg komt vaak voor, met uitschieters in het premiumsegment die minder dan 1 kg wegen.

Deze toestellen zijn ideaal voor wie vaak onderweg is. Denk daarbij niet alleen aan woon-werkverkeer: de extra mobiliteit komt van pas voor wie vaak onderweg is voor z’n werk, veel op zakenreis gaat, of natuurlijk de laptop lang op zijn of haar rug moet torsen tijdens het fietsen. Groot en klein hebben allebei voor- en nadelen, maar schrijf 16 inch niet zomaar af.


Deze redactionele bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Lenovo.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home