Hoe maak je een laptop duurzaam?

Hoe belastend zijn moderne laptops voor de planeet en wat kunnen fabrikanten doen om de impact van hun toestellen te verminderen? HP scoort vandaag hoog in internationale duurzaamheidsrankings, dus we onderzochten hoe het bedrijf het verschil probeert te maken.

De laptop op je thuiswerkbureau legt een hele reis af tot z’n eindbestemming en drukt zo zijn stempel op milieu en omgeving. De duurzaamheid van de toestellen komt echter steeds hoger op de agenda terecht, niet alleen bij fabrikanten maar ook bij bedrijven die hun volgende grote aankoop plannen.

Duurzame aanbestedingen

“We zien duurzaamheid steeds meer een onderdeel van aanbestedingen worden”, merkt Christina Geierlehner, Sustainability Manager Benelux bij HP. “In 2019 zagen we meer dan 1,6 miljard dollar aan nieuwe omzet gedreven door duurzaamheid.” HP komt aan dat bedrag door te kijken naar tenders waar het thema een belangrijke stempel drukt op de eindbeslissing.  Er is dus meer dan ooit vraag naar een groen en humaan laptopportfolio en daar zetten laptopbouwers op in.

In 2019 zagen we meer dan 1,6 miljard dollar aan nieuwe omzet gedreven door duurzaamheid.

Christina Geierlehner, Sustainability Manager Benelux bij HP

Duurzaamheid heeft verschillende aspecten. Je kan kijken naar de gebruikte materialen, de impact van de logistieke ketting op de omgeving en de plannen van een fabrikant met toestellen die aan het einde van hun levensduur zijn. Idealiter combineert een laptopbouwer inspanningen in de drie domeinen, wat bij HP het geval is.

Plastic uit Haïti

Het meest tastbare is natuurlijk de materiaalkeuze. “De HP Elite Dragonfly bestaat voor meer dan 80 procent uit gerecycleerd materiaal in alle mechanische onderdelen”, illustreert Geierlehner. Daarmee bedoelt ze onder andere het chassis, de luidsprekerkast en het frame voor de batterij. Componenten van derden zoals de batterij zelf, het geheugen of de processor van Intel, tellen niet mee in deze cijfers.

Een groot deel van het materiaal is in het geval van de Dragonfly magnesium, in andere premiumlaptops kan het ook om aluminium gaan. Verder bevat een moderne laptop natuurlijk heel wat plastic. “Ook daarvoor gebruiken we zoveel mogelijk gerecycleerde materialen”, weet de duurzaamheidsspecialiste.

De luidsprekers van de Dragonfly bevatten bijvoorbeeld 50 procent gerecycleerd plastic waarvan vijf procent afkomstig is van wat HP ‘ocean bound plastics’ noemt. Lees: plastic dat normaal in de oceaan zou terechtkomen, maar dankzij een door HP opgezet project in Haïti een tweede leven vindt. Waarom maar respectievelijk vijf en vijftig procent, en niet honderd? Geierlehner: “Circulariteit van het hele product is belangrijk. Als we meer dan vijf procent van het oceaanplastic toevoegen, is het geheel aan het einde van de levensduur van de laptop niet meer te recycleren. Om diezelfde reden gebruiken we nog wel de helft ‘nieuw’ plastic.”

Verpakking en vervoer

Naast het toestel zelf kijkt HP ook naar verpakkingsmaterialen. Tegen 2025 zal de laptopbouwer 75 procent van het plastic voor eenmalig gebruik uit zijn verpakkingen halen. Het typische schuim dat de toestellen in transit beschermt tegen schokken wordt vervangen door een honderd procent gerecycled, pulpgebaseerd alternatief.

Met de verpakking komen we al dichter bij de eigenlijke productie- en toeleveringsketen zelf. Daar is het vervoer belangrijk. In het kader van een duurzame logistiek kiest HP waar mogelijk bijvoorbeeld voor een treinverbinding tussen China en Europa in de plaats van het vliegtuig. Die keuze is al goed voor een verlaging van de CO2-uitstoot van het transport met 95 procent.

Toeleveranciers

Volgen we de keten omgekeerd tot in het Verre Oosten, dan komen we terecht bij de fabrieken en toeleveranciers zelf. Daar ondervinden techreuzen traditioneel de nodige problemen, zowel wat ecologie als wat menselijke tewerkstelling betreft. HP pakt dat euvel aan met leveranciersaudits, risicoanalyses en corrigerende maatregelen. De resultaten worden gepubliceerd in een jaarlijks duurzaamheidsrapport dat transparantie moet bieden.

We kijken constant naar wat er gebeurt in de keten en evolueren de prestaties van toeleveranciers.

Christina Geierlehner, Sustainability Manager Benelux bij HP

“Niet alles loopt altijd perfect”, geeft Geierlehner toe. “We kijken wel constant naar wat er gebeurt in de keten en evolueren de prestaties van toeleveranciers. Dat gebeurt aan de hand van een transparante scorekaart die de prestaties van de Oosterse partners meetbaar maakt.” Die partners maken zelf gebruik van toeleveranciers en worden in het kader van de overeenkomst met HP verwacht om deze vereisten door te geven aan hun toeleveranciers en toe te zien op naleving. Dat zorgt in theorie voor een transparant overzicht van de prestaties van iedereen die betrokken is bij de productie van een laptop.

Onderbouwd engagement

Geierlehner kan de inspanningen van HP staven met een recente versie van het duurzaamheidsrapport. Dat document (meer dan 130 pagina’s) maakt duidelijk waar toeleveranciers vandaag ongeveer scoren, wat er beter kan en hoe HP voor hogere scores probeert te zorgen. Arbeidsvoorwaarden maar ook de ecologische impact door bijvoorbeeld gebruikte chemicaliën speelt een rol. Wat conflictmineralen betreft werkt HP samen met de rest van de technologiesector om die te verbannen, al geeft de fabrikant toe dat de grote afstand van de problematische mijnbouw in kwestie die opdracht moeilijk maakt.

De hele keten is dus zeker niet vrij van problemen, al zien we hoe concrete cijfers en engagementen een positieve evolutie moeten teweegbrengen. Die transparantie en meetbaarheid geeft voldoende vertrouwen in de oprechtheid van de ambities van HP.

Wat met je oude laptop?

Met productie, vervoer en materialen besproken, blijft er nog één belangrijke factor open: wat doe je met je oude laptop wanneer het tijd is voor een nieuw exemplaar? Daar is Geierlehner duidelijk in. “Aan het einde van de levensduur van een product kan je het teruggeven aan HP. Dat geldt voor iedereen, van het grootste bedrijf tot een kleine consument.”

Wat er dan gebeurt, hangt af van de leeftijd en conditie van het toestel zelf. “Indien mogelijk worden toestellen hergebruikt of gerefurbished. In dat geval vervangen we enkele onderdelen en controleren we het toestel zodat de laptop weer zo goed als nieuw is, en kan die opnieuw worden verkocht. Recyclage is altijd de laatste optie: liefst willen we het toestel opnieuw inzetten.” Geierlehner merkt op dat bedrijven die een grote hoeveelheid laptops terugbrengen, daar ook voor vergoed kunnen worden. Voor die oude HP Pavilion-gezinslaptop zal je echter geen centjes terugkrijgen.

Om nodeloze recyclage te voorkomen, is het natuurlijk belangrijk dat ook oudere toestellen zo lang mogelijk blijven werken. Daar zijn reserve-onderdelen voor nodig. “We zorgen er steeds voor dat reserve-onderdelen nog tot vijf jaar na het einde van de productiedatum beschikbaar blijven”, zegt Geierlehner. De eenvoud van reparatie is iets waar HP al jaren trots op is, zeker in zijn zakelijke portfolio. De behuizing is telkens eenvoudig te openen, zelfs bij slanke toestellen, zodat IT-managers eenvoudige reparaties zelf kunnen uitvoeren.

Erkenning

De inspanningen van HP leggen de fabrikant geen windeieren. De laptopbouwer is niet de enige die een duurzaamheidsstrategie op poten heeft, maar schrikt er niet voor terug om zich als duurzaamheidskampioen in de verf te zetten. Geierlehner beroept zich daarvoor op onafhankelijke bronnen. “Wij hebben de meeste producten met een EPEAT Gold-rating en voor onze milieu-, sociale en ethische prestaties krijgen we van Ecovadis een ranking binnen de top 1 procent van de onderzochte bedrijven.”

De ambitie van bedrijven als HP gekoppeld met de groeiende bewustwording en de intrede van duurzaamheid als een component in aanbestedingen, maakt het thema relevanter dan ooit. De laptop van vandaag heeft al heel wat ecologisch verantwoorde materialen aan boord, al kan alles altijd beter. De toeleveringsketen blijft een uitdaging, maar ook daar zetten technologiereuzen vandaag concrete druk. Nu we met z’n allen een nieuwe laptop nodig hebben om thuis te werken, is het een goede zaak dat de omgevingsimpact een grote rol speelt in de productie ervan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.