Vandaag heb je als multinational een bepaalde verantwoordelijkheid richting het milieu. De resources van onze planeet zijn niet oneindig, wat bedrijven stimuleert om meer groene thema’s aan te snijden.
De ultieme droom is een circulaire economie waarbij niets verloren gaat, maar zo ver staan nog maar heel weinig bedrijven. Ook Brother niet, maar dat neemt niet weg dat het bedrijf zijn best doet om het milieu een handje te helpen. “Met Brother Earth steunen we al jaren lokale economieën om roofbouw te voorkomen”, zegt Frank Deneweth, Country Manager bij Brother België.
“Ik vind dat we daar een verantwoordelijkheid in hebben als multinational. Het mag misschien een druppel op een hete plaat zijn, maar als iedereen een druppel legt komen we ergens.” Daarom wil Brother ook geen goedkope printers aan bijvoorbeeld 49 euro in de winkel leggen. Wanneer een nieuwe printer kopen bijna goedkoper wordt dan inkt bijkopen, weet je dat er iets schort.
Refill Stations en namaak
Het enige verbruiksmiddel van een printer, naast elektriciteit, is nog altijd inkt of toner. Wie een nieuw toestel koopt, krijgt originele verbruiksmaterialen meegeleverd in de doos. Ooit zijn die op, maar dan pas start het belangrijke werk volgens Deneweth.
“Vandaag kan je op diverse manieren inkt in een printer stoppen. We zien natuurlijk het liefst dat klanten originele inktcartridges of toner kopen.” Wat betreft de zogenaamde refill stations in winkels heeft hij zijn bedenkingen. “Aan de éne kant is het goed dat mensen hun gebruikte patronen binnen brengen om ze opnieuw te vullen. Anderzijds, inkt is niet zomaar inkt hè. Bij de ontwikkeling van de printkop is de samenstelling van de inkt ook een belangrijk element. Dat zijn allemaal variabalen wat je niet in de hand hebt vergeleken met een officiële inktcartridge of toner.”
Inkt is niet zomaar inkt hè. Bij de ontwikkeling van de printkop is de samenstelling van de inkt ook een belangrijk element.
Frank Deneweth, Country Manager bij Brother België
Ook alternatieve cartridges van huismerken gaan niet vrijuit. Deneweth zegt dat de inkt niet getest is en dat de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden in vergelijking met het originele. Dat zo’n inkten schade aan het toestel toebrengen wil hij niet gezegd hebben. “Zoiets kan je moeilijk bewijzen, maar het heeft wel een impact op de afdrukkwaliteit.”
Recyclage van verbruiksmaterialen
Het spreekt voor zich dat Brother liever originele verbruiksmaterialen verkoopt, een onderdeel van de inkomsten voor hen. Elke cartridge die wordt opnieuw wordt gevuld bij een externe partij of elke namaakcartridge of toner brengt voor Brother niets op. Anderzijds weet je niet wat externe partijen doen met deze verbruiksmaterialen. Naast de portemonnee te spekken benadrukt Deneweth dat originele cartridges en toners vandaag al optimaal worden gerecycleerd.
“Wie vandaag een nieuwe Brother-toner koopt, krijgt daarbij een brochure bij het openen van de doos met de procedure hoe je de oude toner kan recycleren. Concreet kunnen ze de oude toner in de doos van de nieuwe stoppen en gratis naar ons te verzenden via post. Daarna gaat de toner in een gesloten circuit naar onze verwerker die maximaal recycleert.” De toner wordt helemaal gekuist, ontmanteld, gereinigd, nagekeken en opnieuw gevuld. Komt een toner een tweede keer binnen na gebruik, dan wordt die vermalen om andere producten te maken.
Bij inktcartridges is het verhaal iets complexer omdat de verpakking compacter is. Hier kunnen gebruikers via een online formulier gratis een zakje aanvragen om die daarna kosteloos op te sturen. “Dat online formulier is blijkbaar een te grote drempel, want we zien er te weinig terugkomen.” Deneweth benadrukt wel dat er mogelijk ook heel wat inktcartridges in verzamelpunten van winkels terechtkomen. Daar heeft hij een minder goed zicht op omdat die verwerking buiten Brother gebeurt.
Altijd blijven evalueren
Wat betreft de printers maakt Brother zich sterk dat ze zoveel mogelijk gerecycleerd plastic gebruiken. Over de gemiddelde levensduur van een printer heeft Deneweth helaas weinig concrete cijfers. “Aan de verkoop van de inktcartridges alleen kunnen we moeilijk inschatten hoelang de gemiddelde levensduur is van een printer in België. Wat me wel opvalt is dat we regelmatig defecte printers van een oudere generatie herstellen, wat toch duidt dat ze niet zomaar in de vuilbak worden gekieperd.”
Wat betreft type printer verbruikt een inkjet-model minder stroom dan een laserprinter omdat die laatste met warmte werkt. De opkomst van de LED-printer die de laser vervangt, is een belangrijke groene evolutie. Bovendien is een LED-printer compacter dan een laserprinter, wat minder plastic betekent, kleinere verpakking en efficiënter transport.
Het valt me op dat we regelmatig defecte printers van een oudere generatie herstellen. Dat duidt er toch op dat ze niet zomaar in de vuilbak worden gekieperd.
Frank Deneweth, Country Manager bij Brother België
“Elke verpakking wordt ook continu geanalyseerd binnen Brother”, claimt Deneweth. “Wanneer die kleiner en compacter kan, doen we het. Ook isomo hebben we vervangen door gerecycleerd karton.” Hij benadrukt dat de printers vandaag al voor een stuk gerecycleerd plastic gebruiken, maar dat een bepaald percentage nog altijd pure grondstof is. Andere zaken zoals het verwijderen van cd’s uit de verpakking, het niet meer meeleveren van een telefoonkabel bij fax-compatibele printers of de handleiding op papier in de doos, al die zaken helpen volgens hem.
“Mensen denken vaak dat zoiets een pure kostenbesparing is. Enerzijds klopt dat, maar waarom zou je zoiets houden wanneer de vraag er niet meer is. Ecologie en economie hangen vaak aan elkaar vast.”
Brother EcoPro als volgende stap
Op korte tot middellange termijn is circulaire economie de definitieve stap binnen Brother. Binnen de B2B-wereld wordt er al gewerkt met abonnementen en wordt de printer gehuurd. Wanneer je die niet meer nodig hebt, komt Brother die ophalen en wordt die gerefurbished richting nieuwe markten.
“De volgende stap is om dat ook uit te rollen naar alle gebruikers binnen de consumentenwereld alsook bij kmo’s die vandaag geen Managed Services-formule hebben. In Engeland testen we vandaag al zo’n formule onder de noemer EcoPro”, zegt Deneweth. “Daar kan je kiezen tussen een monolaser, kleurenlaser of inkjet en een termijn van twaalf of vierentwintig maanden.” In deze formules bezit je de printer op het einde van de termijn en kan je tot 6.000 pagina’s per jaar afdrukken vanaf omgerekend 11,65 euro per maand.
EcoPro wordt vandaag getest in Engeland en komt mogelijk ook binnenkort naar België. Wanneer exact weet Deneweth niet, maar het zal volgens hem niet heel lang meer duren. Een formule waar je de printer ook huurt en niet je eigendom wordt, is de volgende stap richting een circulaire economie. Wanneer die stap wordt gezet, is nog niet bekend.
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Brother België. Voor meer informatie over hun diensten kan je terecht hier terecht.