Artificiële intelligentie bestaat al langer, maar wordt nu pas tastbaar. Wat is vandaag al boeiend, wat morgen en waar mogen we ons niet laten vangen?
Artificiële intelligentie (AI) heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en bedrijven wereldwijd worstelen met de manier waarop deze technologie ingezet kan worden om daadwerkelijke waarde te creëren. Lenovo, een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, staat hierbij niet aan de zijlijn.
lees ook
Technologie staat niet stil, Lenovo ook niet
Jurgen Janssens, General Manager Lenovo Benelux, legt uit hoe het bedrijf AI beschouwt, wat de uitdagingen zijn rond de perceptie van AI, en hoe Lenovo van plan is om hun strategie rondom deze technologie verder uit te bouwen.
De toegevoegde waarde van AI
Janssens begint met te erkennen dat AI vaak verkeerd begrepen wordt. In zijn woorden is AI op korte termijn overhyped, maar op lange termijn zwaar onderschat. “AI wordt momenteel in veel opzichten geprezen als de toekomst van technologie. Toch wordt het volledige potentieel ervan op de lange termijn nog niet erkend.” Deze gedachte weerspiegelt een bekende uitspraak van futurist Roy Amara, die stelt dat de impact van technologie op korte termijn wordt overschat, maar op lange termijn wordt onderschat.
Een treffende analogie die Janssens gebruikt, is die van de opkomst van HD-televisies in de jaren 2000. “Destijds stond er vaak HD Ready op televisies, wat suggereerde dat deze apparaten klaar waren voor de toekomst. Toch was het vaak onduidelijk wat dit precies inhield. Op eenzelfde manier zien we nu dat veel apparaten en systemen worden aangeprezen als AI Ready, zonder dat er duidelijke uitleg is over wat dit in de praktijk betekent voor consumenten en bedrijven.”
Een ander voorbeeld dat Janssens aanhaalt, is de toename van AI-toepassingen in alledaagse apparaten, zoals laptops en smartphones. Hoewel AI steeds vaker aanwezig is in de hardware van deze apparaten, blijft het voor veel gebruikers vaag wat de toegevoegde waarde is. “Wat doet AI precies voor de gebruiker? Dat is de centrale vraag die moet worden beantwoord.”
Drieledige AI-strategie
De AI-strategie van Lenovo is niet simpelweg gericht op de ontwikkeling van AI voor specifieke apparaten of toepassingen. Het bedrijf heeft een geïntegreerde aanpak ontwikkeld die AI op drie niveaus inzet: publieke data, private data en persoonlijke data.
- Publieke data: Dit is de meest toegankelijke vorm van AI, waarbij gebruik wordt gemaakt van data die vrij beschikbaar is, zoals informatie uit de cloud. Lenovo investeert in infrastructuren die deze enorme hoeveelheden publieke data kunnen analyseren en benutten voor allerlei doeleinden, van het trainen van AI-algoritmes tot het verbeteren van cloud-gebaseerde diensten.
- Private data: Hier gaat het om data die bedrijven of instellingen, zoals ziekenhuizen of overheidsinstanties, in eigen beheer hebben. Deze data worden vaak niet openbaar gedeeld, en de verwerking ervan vereist specifieke oplossingen om de privacy te waarborgen. De infrastructuur van Lenovo biedt AI-oplossingen voor deze private omgevingen, waardoor bedrijven beter in staat zijn om hun eigen data te benutten zonder inbreuk te maken op veiligheid of privacy.
- Persoonlijke data: Dit betreft AI die draait op persoonlijke apparaten, zoals laptops, smartphones en andere slimme apparaten die mensen dagelijks gebruiken. Deze AI is afgestemd op de behoeften van individuele gebruikers en werkt met data die direct van het apparaat afkomstig zijn. Je persoonlijke gegevens worden verder met niets of niemand gedeeld.
Janssens noemt die laatste categorie, persoonlijke data, een cruciaal onderdeel van hun bedrijfsstrategie. “Dit is het meest tastbare voorbeeld van hoe AI de interactie tussen mens en technologie kan verbeteren.”
Lenovo is op elk van de drie categorieën actief. Hun uitgebreide productportfolio, van datacenters en infrastructuur tot laptops en smartphones (via Motorola), stelt hen in staat om een end-to-end AI-oplossing te leveren. Dit geeft het merk volgens Janssens een solide fundering om AI-technologie op grote schaal te implementeren, zowel lokaal als wereldwijd.
Veel apparaten en systemen worden aangeprezen als AI Ready, zonder uitleg over wat dit in de praktijk betekent voor consumenten en bedrijven.
Jurgen Janssens, General Manager Lenovo Benelux
Communicatie als grote uitdaging
Hoewel Lenovo al volop bezig is met de ontwikkeling van AI-oplossingen, erkent Janssens dat een van de grootste uitdagingen ligt in de communicatie rondom AI. “AI is voor veel bedrijven en consumenten een abstract begrip dat lastig te begrijpen is. Terwijl termen zoals chatbots en machine learning steeds vaker worden gebruikt, is het voor de gemiddelde gebruiker niet duidelijk wat deze technologieën precies doen,laat staan wat de voordelen ervan zijn.
Janssens wijst erop dat Lenovo vaak de uitdaging aangaat om het verschil tussen AI-toepassingen duidelijk te maken. “Er is een groot verschil tussen een standaard laptop met AI-mogelijkheden en een high-end machine die specifiek is ontworpen voor geavanceerde AI-toepassingen. Toch krijgen consumenten vaak te maken met een overvloed aan termen zonder voldoende uitleg over wat ze precies kopen.”
Hij noemt als voorbeeld dat er laptops zijn die voor 400 euro worden verkocht en als AI ready worden bestempeld, terwijl er ook machines zijn van 3.000 euro die AI op een veel dieper niveau ondersteunen. Dit verschil in mogelijkheden is voor veel consumenten niet altijd direct duidelijk. Dat Lenovo zich daar ook schuldig aan maakt, wordt met een fijn lachje ontvangen.
Het probleem van verkeerde verwachtingen rondom AI wordt versterkt door de enorme hoeveelheid AI-ready producten op de markt, die niet altijd aan de verwachtingen van gebruikers voldoen. Janssens benadrukt daarom het belang van educatie en duidelijke communicatie. “We moeten gebruikers niet alleen laten zien wat AI kan doen, maar ook uitleggen hoe AI in hun dagelijkse leven een verschil kan maken.”
We moeten gebruikers niet alleen laten zien wat AI kan doen, maar ook uitleggen hoe AI in hun dagelijkse leven een verschil kan maken.
Jurgen Janssens, General Manager Lenovo Benelux
Deze redactionele bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Lenovo.