De keuze tussen verschillende technologieën voor je internetverbinding wordt al te vaak afgedaan als een technisch detail in het grotere ICT-plaatje. Maar wie de verschillende voordelen van glasvezel onder de loep neemt, merkt al gauw dat deze keuze ook een stevige impact heeft op het succesvol functioneren van een organisatie. Wij overlopen de vijf belangrijkste.
Security
Je niveau van security wordt heel erg bepaald door het design van je netwerk. Bij het opstellen van een netwerk voor de klant houden we daar rekening mee. Zo loopt een punt-tot-punt verbinding tussen sites niet over het internet maar als een privé connectie. Dan heb je slechts één firewall nodig om de hele externe verbinding te beveiligen, in tegenstelling tot de meeste verbindingen met coax- en kopertechnologie. Zo maak je de externe verbinding niet alleen veiliger maar ook meer kostenefficiënt, beter beheersbaar, makkelijker te onderhouden en meer toekomstbestendig.
Bij een glasvezelverbinding krijg je soms ook standaard een ‘carrier-grade’ anti-DDoS-oplossing, die DDoS-aanvallen automatisch capteert en afleidt naar een onschadelijke omgeving, zodat het gewone internetverkeer geen hinder ondervindt. Dat wordt een krachtig argument voor alle organisaties die voor hun bedrijfsdoelstellingen afhangen van de beschikbaarheid van hun site, nu die steeds vaker het eerste en soms enige contactpunt vormt met de klant en bezoeker.
Een geslaagde DDoS-aanval, die leidt tot langere onbeschikbaarheid, kan leiden tot een groot financieel verlies. Om nog te zwijgen van vertrekkende klanten en gigantische schadeclaims wegens gemiste SLA’s. Een degelijke DDoS-bescherming is dan ook als een verzekeringspremie.
Duurzaamheid
Glasvezel is een duurzame keuze, op vele vlakken. Eerst en vooral is het stroomverbruik vele malen lager dan koper- en coax-gebaseerde oplossingen. . Bovendien hoef je het signaal niet zo vaak te versterken, wat ook weer besparingen oplevert op materiaal en energie. Daarnaast maakt glasvezeltechnologie gebruik van het licht, en niets is sneller dan het licht. Dat betekent dat de investering in glasvezelbekabeling oneindig lang kan renderen: je blijft steeds over de snelste technologie beschikken
Stabiliteit
Elke klant krijgt een dedicated glasvezelpaar ter beschikking, dat enkel hij gebruikt. Dat is een enorm voordeel tegenover de zogeheten ‘shared medium’-verbindingen, waarbij verschillende klanten over dezelfde lijn worden gejaagd, in de veronderstelling dat ze niet allemaal tegelijk grote capaciteiten gaan opeisen. Maar in de praktijk valt dat vaak tegen.
Bij een echte zakelijke glasvezel-oplossing krijgt iedere klant een eigen snelweg, wat de stabiliteit van de verbinding enorm doet stijgen. Enorm lage ‘latency’ (vertraging van het signaal) en ‘jitter’ (verstoring van het signaal) zodat de eindgebruiker een veel betere gebruikerservaring krijgt.
Connectiviteit is het fundament van de digitale transformatie, en vaak wordt dat uit het oog verloren bij bedrijven die aan zo’n project beginnen. Je mag de mooiste, duurste en slimste applicaties ontwikkelen, als die applicaties niet naar behoren draaien, worden ze toch genegeerd door de eindgebruiker. Als bovendien bedrijfskritische processen hierdoor vertraging oplopen, is dit helemaal een issue. Vaak wijst men dan naar de falende applicaties, terwijl het in wezen heel vaak een slechte connectiviteit betreft.
Symmetriche Snelheden
Amper twintig jaar geleden was een 1 Mb/s-verbinding wereldnieuws, wij halen vandaag snelheden tot 40 gigabit per seconde, veertigduizend maal sneller dus. Daarbij is de snelheid in download gelijk aan die in upload. Dat kan geen enkele concurrerende technologie zelfs maar benaderen.
Ten tijde van de lockdowns logde iedereen in vanuit de eigen thuisverbinding, met voldoende bandbreedte om met Teams-meetings ook video probleemloos te kunnen streamen. Vandaag is zowat iedereen overgeschakeld op hybride werken, deels thuis en deels op kantoor. En dan merk je vaak bij bedrijven die geen glasvezelverbinding gebruiken dat de Teams-videokwaliteit op kantoor slechter is dan voor de thuisgebruikers. Met glasvezel kan je in enkele klikken de bandbreedte opschalen als je verbindingsproblemen waarneemt. Zo houd je de verbinding op maat van de behoeften van de eindgebruiker. Een behoefte die jaar na jaar toeneemt.
Applicaties in de cloud hebben om security-redenen soms time triggers, die soms leiden tot time out messages bij de eindgebruikers omdat de verbinding van het bedrijf te traag is. Dat is gewoon onaanvaardbaar wanneer het bedrijfskritieke processen betreft. Ook het bewerken van data in de cloud – in plaats van lokaal op een PC – vereist hoge bandbreedte, zowel down- als upload.
Business continuity en redundantie
We zien een forse toename van het aantal bedrijfskritische applicaties op afstand, zowel in de publieke instellingen als in commerciële omgevingen. Redundantie en business continuity zijn daarom cruciaal geworden voor heel wat bedrijven: als een verbinding wegvalt, moet de andere het naadloos kunnen overnemen. Business continuity wordt trouwens steeds vaker opgelegd als voorwaarde voor investeringen of voor samenwerking.
Zelfs van glasvezel mag je niet 100 procent afhankelijk zijn, ook al garanderen we een herstel binnen de acht uren (zelfs als bijvoorbeeld onze kabels bij nutswerken zouden doorgeknipt zijn). Maar vaak zorgen wij al zelf voor twee verschillende ingangen tot hun gebouw zodanig dat bij een tijdelijke storing op één lijn de klant nog niet geïmpacteerd is.
Onze glasvezel bezorgt je in elk geval heel wat meer redundantie dan eender welk shared medium. Dat is de investering meer dan waard, want business continuity is te belangrijk om hierin risico’s te nemen.
Dit is een ingezonden bijdrage van Jan Goossens, Commercial Director Eurofiber België. Klik hier voor meer informatie over het glasvezel-aanbod van het bedrijf.